• 瀏覽: 5,833
  • 回覆: 147
【財政預算案2021】財政司司長陳茂波今日(24日)發表最新一份《財政預算案》,他宣布港府將設百分百擔保的失業貸款,容許失業人士申領月薪6倍、最

對於有人提倡增加印花稅的基礎是近期大市每日成交額增加,張華峰指,大市成交額集中在大型券商、衍生產品和「北水」南下,實際未能惠及中小券商,大部分更處於半停業狀態。增加股票印花稅將間接影響巨企來港上市的信心,並「打爛18萬金融行業從業員的飯碗」,對香港的國際金融中心地位造成重大傷害。     

與會的中資證券業協會永遠名譽會長閻峰當時表示,調升印花稅對港股殺傷力大;由於市場對交易費用的敏感度高,會流失投資者,降低市場流動性,從而拖低企業估值導致企業不願來港上市,而缺乏優質的上市公司,造成惡性循環。中美持續角力下,香港作為連接中國及外資的角色更為重要。

他又舉例,內地股票市場過去曾因增加印花稅而爆發股災,降低及改收單邊印花稅後,刺激交投量,導致2019年印花稅創新高。                                                

好搞唔搞.. 走去搞印花稅. 香港只係得金融業未死, 咁都要整死埋佢

呢個政府真係廢啦. 我都唔幫佢地啦.

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/590731/財政預算案-直播-股票印花稅增至0-13-研究開徵新稅項

波叔可唔可以聰明小小..? 搞下樓市好過啦.

為左打擊外資去到咁盡

引用:
原帖由 dhj 於 2021-2-24 12:51 發表
為左打擊外資去到咁盡
唔關事啦. 政府笨到死.

引用:
原帖由 cskch 於 2021-2-24 12:48 PM 發表
波叔可唔可以聰明小小..? 搞下樓市好過啦.
你試下計物業收租真正落袋有幾錢,咪咁天真以為業主永遠是無良。

引用:
原帖由 中國香港001 於 2021-2-24 13:02 發表

你試下計物業收租真正落袋有幾錢,咪咁天真以為業主永遠是無良。
因為香港係靠金融賺錢, 唔係靠地產. 整死埋金融就咩都無.

唔係嘛.

引用:
原帖由 ninebirds 於 2021-2-24 13:11 發表
唔係嘛.
港交將會跌3成. 成交都會跌2成左右.

以為加三成印花稅會賺多左錢. 政府會唔會笨左小小.

加多D最好!!加你dd ...

外國整招capital gain tax..

香港真係搵錢天堂!!

一早就要開新稅

但好果陣唔開差先黎開............

要利用股票市場賺錢的人,應不會介意增加印花稅,街外錢嚟啫,成本高少少對炒家嚟講,問題不大

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2021-2-24 13:44 發表
要利用股票市場賺錢的人,應不會介意增加印花稅,街外錢嚟啫,成本高少少對炒家嚟講,問題不大
個市會大跌.

印花稅要加三成
短線炒家利潤空間降咗但風險高咗
唯有少做少錯減少交易量
政府印花稅收入分分鐘因加得減

引用:
原帖由 遊鯤 於 2021-2-24 01:50 PM 發表
印花稅要加三成
短線炒家利潤空間降咗但風險高咗
唯有少做少錯減少交易量
政府印花稅收入分分鐘因加得減
呢個可能性好低。

主題標籤 #陳茂波
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]