• 瀏覽: 22,884
  • 回覆: 277
+17
引用:
原帖由 CC_CHAN256 於 2021-2-24 05:27 AM 發表
尋日睇新聞見到好多醫護等緊打科興疫苗呀!
真正的醫護係做事實事求事, 樣樣以減少病者的負擔及對病人最好的為出發點, 唔想冒風險, 因為自己要照顧病人, 根本唔想自己打完病.

但而家暴大及港大教了大多趴街出來做病生, 花時間去鑽研醫療方法少, 但郤浪花時間在白色巨塔內玩權力鬥爭, 搶更大錢自肥就最叻,
如有去過一些醫院, 聽過某些男醫生講嘢...就知當中不乏鹹濕到可以用賤格來形容!!!_

引用:
原帖由 oldbeer 於 2021-2-24 04:42 AM 發表
其實不用太政治化那些好些
自己各自選擇吧
因預期科興搶手些
多些醫護人員肯冒不良反應用 BioNtech是好事
可比多些市民打科興
主要係科興係滅活疫苗,就算做白老鼠,安全性都高D,復星bio係新技術用係健康既人身上係第一次,亦吾知將來有無副作用。

其實星馬D華裔都係排住隊打輝瑞,訂咗貨總要有人願意打,唔通真係捐比台灣咩

歡迎黃畜️,黑醫💀黑護🌚,廢青💩打BNT👍

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-2-24 05:25 AM 發表
原來馬仲儀係暴大出黎, 仲係老人科醫生, 有去過老人科都知, 好多醫生影都唔見, 有事就話叫佢等其他專科的報告, 好似等骨醫處理, 等幾耐??2個星期......

唔怪得佢咁多時間攪攪震
其實點解香港冇D韓劇入面的醫療記者,專報醫療事故,目的令醫生身敗名裂

引用:
原帖由 商界長長主題 於 2021-2-24 04:24 AM 發表

馬仲儀係法輪功成員,大家考慮下吧
可能係同一金主  

既然港區國安法已經實行,點解法輪功仲可以留低?! 如果馬仲儀確實喺代表法輪功喉舌咁就相當之有問題喇。

求仁得仁有得揀冇所謂啊
何必又搞到咁政治化
效用高,風險大。
效用低,風險細。
打針有風險請自行取捨

引用:
原帖由 workdboy169 於 2021-2-24 05:50 AM 發表

其實點解香港冇D韓劇入面的醫療記者,專報醫療事故,目的令醫生身敗名裂
香港劇關於醫生的, 質數好麻麻,
好似日本doctor X咁, 專篤死那些醫生體制的, 香港唔敢拍!!!_

希望疫苗有效

無一種是百份百,自己選擇,自己負責,係咁多

引用:
原帖由 free33sky 於 2021-2-24 05:59 AM 發表
求仁得仁有得揀冇所謂啊
何必又搞到咁政治化
效用高,風險大。
效用低,風險細。
打針有風險請自行取捨
攪政治煽動來上位, 易過攪醫學突破來上位好差多

好似選那些醫護界代表去選特首, 本應就一般會選在醫療界的高層或德高望重的去做, 但班後生新入職的因為攪煽動就可以後生的都搶到這些位置

大家見阿咩嘢卓偉在威院打敗馮康....又只要查下那些醫護界選特首代表的年齡及入職時間, 又睇下鄺葆賢連社區工作都唔洗落力去做, 只是參與示威就可以做到區議員

就知用政治就可幾快搶到位置

但受害係全個社會!

無人想理會佢打什麽?
只須要佢唔好搞破壞!
😡

好似以余慧明這些資質, 在威院時係格格不入, 所以才轉去攪ha 內的it , 攪下政治, 又話做到主席了, 仲可以領導班新入職的又成軍...

但真係不是社會的醫療界之福囉,

繼續不理, 真正花時間在醫人的, 見政治糟搶資源, 影響佢地想救人, 佢地會走...

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]