• 瀏覽: 4,644
  • 回覆: 68
受新冠疫情打擊,本港經濟持續低迷,失業率更飆升至7%,逾25萬人失業。多個政黨一直要求政府設置失業援助金,但據悉政府高層經過內部討論後「落閘

申請人士只需要證明數月前有工作,及提供相關入息證明,便可申請貸款, 咁如果失業超過多月近一年又點計? 呢批人都食晒老本咪更應該貸款比佢哋咩? 另一方面, 呢類人士都已經失業了, 仲每月點還錢比政府?

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/政情/590709/財政預算案-消息-政府推失業者擔保貸款計劃-上限8萬六年攤還

沒啥用.如果失業超過三個月便可申請,貸款額增至10萬,第二年才開始計息,就像學生貸款那樣,畢業首年不計息,第二年才開始計,可刺激借款者盡快還清.這樣的話還有點用.1厘的話我覺得合理.

引用:
原帖由 天下唯一 於 2021-2-24 12:33 AM 發表
受新冠疫情打擊,本港經濟持續低迷,失業率更飆升至7%,逾25萬人失業。多個政黨一直要求政府設置失業援助金,但據悉政府高層經過內部討論後「落閘

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210223/440914095114293248245089.jpeg/VIM0MjTUsw9YwzV4aB5QBWR9WWiwnc0vcNqKMXDaijE

申請人士 ...
我估個借貸還款安排, 會有D唔平常;例如draw down後半年先開始~

支持更精密幫助有需要人士。

乳出驚人羅加忽博士可以收聲🐒🐒🐒,政府借錢一定好過市民提早拿出強積金。估計可以減輕市民生活負擔和特區金融機構pressure. 財政局叻叻豬

引用:
原帖由 明日野性的老闆 於 2021-2-24 02:19 AM 發表
乳出驚人羅加忽博士可以收聲🐒🐒🐒,政府借錢一定好過市民提早拿出強積金。估計可以減輕市民生活負擔和特區金融機構pressure. 財政局叻叻豬
積極回應林鄭女士,張建宗司長和立法局建設力量和市民,

失業多過三年又可以借?

又失業又破過產 咁有冇架

引用:
原帖由 天下唯一 於 2021-2-24 12:33 AM 發表

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210223/440914095114293248245089.jpeg/VIM0MjTUsw9YwzV4aB5QBWR9WWiwnc0vcNqKMXDaijE

申請人士 ...
貸咩款,一係派錢,一係唔派錢,呢兩樣我都唔反對

但要受疫情影響經濟嘅市民借錢再還,不論可以分幾多期還,都係對受疫情影響經濟嘅市民喺心理上百上加斤,因為揹住一筆債其實心理壓力好大,陳茂波諗埋啲咁令人反感嘅孤寒庹縮政策,必被千夫所指

如果債仔立心不良,借而不還,
政府有何良策保護公帑?

債主 . 債仔 . 擔保 ..

債仔唔還 . 債主就可以追擔保 ..

擔保代還 . 擔保就冇權向債仔追討 ..

========

除非債主 ( 銀行 )  同擔保 ( 政府 ) 交計做戲 . 即係債主唔追擔保還錢 . 

或者條款講明 , 擔保 ( 政府 ) 代還 , 擔保 ( 政府 ) 有權去追債仔 ( 申請人 ) .

唔係既 . 借左跟本唔使還 .

唔好搞咁多野!
😒

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021-2-24 06:34 AM 發表

所以囉
可以大佬搵D o靚仔篤爆人頭
交上去畀阿公交公數

DKLM 係都要搞L搞震
發債全民派係最正路 谷經濟唔做
普通人都想到 , 政府一定想到 .

一定會有付加條款 .

最大機會係 , 政府代還欠款 , 政府有權去追申請人 ...

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]