• 瀏覽: 4,653
  • 回覆: 68
引用:
原帖由 天下唯一 於 2021-2-24 12:33 AM 發表
受新冠疫情打擊,本港經濟持續低迷,失業率更飆升至7%,逾25萬人失業。多個政黨一直要求政府設置失業援助金,但據悉政府高層經過內部討論後「落閘

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210223/440914095114293248245089.jpeg/VIM0MjTUsw9YwzV4aB5QBWR9WWiwnc0vcNqKMXDaijE

申請人士 ...
屌你啦,仆街波,企業就大大舊錢送出去,打工仔失業就叫佢借錢仲要還息

失業仲去借錢,唔知邊個天才諗出黎

想人死快啲?

老實說,這樣的措施也可以想出來!?十分可笑

呢個政府連呢d低能野都諗得出
過到銀行個關個底一定靚仔。
有需要個班人一定過唔到銀行個關。

金管局要轉口號,還唔起先去借

引用:
原帖由 azs 於 2021-2-24 02:43 AM 發表
又失業又破過產 咁有冇架
好問題,不過如果破過產人士就不在受惠之列了

好搞笑,點解唔係提供多啲就業機會,反而係叫人地借錢?

引用:
原帖由 00120609 於 2021-2-24 08:00 AM 發表
呢個政府連呢d低能野都諗得出
過到銀行個關個底一定靚仔。
有需要個班人一定過唔到銀行個關。
仲有一班炒散兄弟,點証明有工作入息証明?

增加負債,跌入貧窮者,更難翻身.

引用:
原帖由 天下唯一 於 2021-2-24 01:20 PM 發表

仲有一班炒散兄弟,點証明有工作入息証明?
寫聲明

引用:
原帖由 日照雷門 於 2021-2-24 07:58 AM 發表
老實說,這樣的措施也可以想出來!?十分可笑
不增加公務員人手,咁警寮都唔請人?要有人陣亡少可以加人手?到時才請會唔會太遲?

引用:
原帖由 天下唯一 於 2021-2-24 12:33 AM 發表
受新冠疫情打擊,本港經濟持續低迷,失業率更飆升至7%,逾25萬人失業。多個政黨一直要求政府設置失業援助金,但據悉政府高層經過內部討論後「落閘

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210223/440914095114293248245089.jpeg/VIM0MjTUsw9YwzV4aB5QBWR9WWiwnc0vcNqKMXDaijE

申請人士 ...
如果本身已欠銀行債,仲可以申請多八萬嗎?

引用:
原帖由 天外有天s 於 2021-2-24 03:00 AM 發表

貸咩款,一係派錢,一係唔派錢,呢兩樣我都唔反對

但要受疫情影響經濟嘅市民借錢再還,不論可以分幾多期還,都係對受疫情影響經濟嘅市民喺心理上百上加斤,因為揹住一筆債其實心理壓力好大,陳茂波諗埋啲咁令人反感嘅孤寒庹縮政策,必被千夫所指
係咪都會借,而家有政府依個唔洗比咁貴息

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]