• 瀏覽: 4,683
  • 回覆: 68
引用:
原帖由 明日野性的老闆 於 2021-2-24 02:15 AM 發表
支持更精密幫助有需要人士。
點樣精法

引用:
原帖由 manmansam 於 2021-2-24 01:46 PM 發表

寫聲明

引用:
原帖由 doradora11 於 2021-2-24 03:53 PM 發表

如果本身已欠銀行債,仲可以申請多八萬嗎?
當然唔可以啦!至少要身家清白

引用:
原帖由 acne2021 於 2021-2-24 03:52 PM 發表

不增加公務員人手,咁警寮都唔請人?要有人陣亡少可以加人手?到時才請會唔會太遲?
你完全不懂,想想今次疫情下最受影響,最需要救援的是什麼人,自僱人士如樓面(好多是散工),的士司機,美容,按摩之類嘅,佢哋怎交出六個月平均人工證明呀!你想清楚吧!

措施能否幫到最需要嘅人?

有時候一個措施巳看到很多負責的人的思維

對完全冇能力或者是貧困的人作出支援,是否應該是給予而不是借呢?

這個計劃有很多問題。

引用:
原帖由 FENFAY 於 2021-2-24 01:21 PM 發表
增加負債,跌入貧窮者,更難翻身.
ching講中

引用:
原帖由 日照雷門 於 2021-2-24 05:23 PM 發表

你完全不懂,想想今次疫情下最受影響,最需要救援的是什麼人,自僱人士如樓面(好多是散工),的士司機,美容,按摩之類嘅,佢哋怎交出六個月平均人工證明呀!你想清楚吧!

措施能否幫到最需要嘅人?

有時候一個措施巳看到很多負責的人的思維

對完全冇能力或者是貧困的人作出支援,是否應該是給予而不是借呢?
一矢中的

呢招好白癡
失業仲叫人借錢?!

算係咁啦~如果冇錢冇命嘅都叫做救到命。

引用:
原帖由 普通話太難學 於 2021-2-24 05:35 PM 發表
這個計劃有很多問題。
勞工部門都係問題部門.竟然想出咁既方案.

借八萬一定係等錢用,但要上年有工作三個月以上,及失業兩個月以上,呢類人係咪會等錢用?會唔會比失業12個月或以上的人更等錢用?現在計劃中失業12個月的人反而唔可以申請,咁市民會想個計劃仲有何用?借錢的人會用錢來做甚麼?

引用:
原帖由 manmansam 於 2021-2-24 01:46 PM 發表

寫聲明
2019年後期已見疫情,咁果陣起無工做的人算唔算因疫情失業?有無得申請?

如我失業都唔會借。
無錢無欠債,舒暢!

對症下藥
良方

引用:
原帖由 acne2021 於 2021-2-24 11:21 PM 發表

勞工部門都係問題部門.竟然想出咁既方案.

借八萬一定係等錢用,但要上年有工作三個月以上,及失業兩個月以上,呢類人係咪會等錢用?會唔會比失業12個月或以上的人更等錢用?現在計劃中失業12個月的人反而唔可以申請,咁市民會想個計劃仲有何用?借錢的人會用錢來做甚麼?
政府估計你失業咁耐冇理由揾唔到工作,步兵都大量請人啦!所以預計會申請人士數字全港只有16萬

即係一個打工低, 轉頭辭工, 就可以借盡(只要TU好)