• 瀏覽: 18,983
  • 回覆: 209
+12
政府的新冠疫苗接種計劃今日開始接受網上預約,截至下午4時,所有由本月26日至3月11日兩星期的預約已經額滿,共有約7萬名市民在網上預約接種第一劑和第二劑疫苗。 政府發言人感謝市民對接種計劃的支持,稍後會公布接種的最新安排。

哈哈, 黃屍磚家又話科興疫苗唔惦, 叫人唔好打嘅.
好彩我昨晚深夜捱眼瞓都要去登記, 我登記時已有很多時段額滿了.

https://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=29733882&extra=page=1
恭喜我自己, 我已成功預約打科興疫苗.

[1] 我剛剛上網預約, 原來很多時段已有人預約了.
[2] 預約時要tick很多同意事項, 政府係算無遺策.
[3] 同時要預約埋打第二針的時間, 很方便.
[4] 很多人質疑科興只有50%, 而mRNA有95%, 以為西人國的疫苗係好嘢, 其實係錯.
[5] 中國人的天性係中庸之道, 一半一半係最好.
[6] 天之道, 損有餘而補不足, 月滿則虧, 水滿則溢, 中庸之道最合適.
[7] 現在各國所生產的疫苗都係全新醫藥產品, 正常而言需要十年以上的測試期, 當今只係士急馬行田而緊急使用, 仍未知有何副作用, 或何時發生副作用.
[8] 科興只有50%, 若果有不可預知的副作用, 都只是50%作用於人體內, 但mRNA有95%, 即是疫苗係猛藥, 根據牛頓第三運動定律作用力等於反作用力, 即是說疫苗如發生副作用, 人體亦要承受95%的傷害.   
[9] mRNA疫苗已在外國打死幾百友, 西人有宗教信仰及冒險精神, 視死亡如同回到上帝身邊.
[10] 我係中國人, 一定選擇打科興疫苗.

新聞來源連結:
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1577018-20210223.htm

引用:
原帖由 Peter_H 於 2021-2-23 06:16 PM 發表
好嘢⋯先頭部隊出發
大將軍殿後
當奴侵做翻總統未啊?

打完第一針隔28日再打第二針.
打科興, 我安心.

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-2-23 06:27 PM 發表
打完第一針隔28日再打第二針.
打科興, 我安心.
同意
連黨總書記等高官及我們十四億人也接種了科興,他們香港人還要要求外國疫苗,不知是什麽心態

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-2-23 06:09 PM 發表
政府的新冠疫苗接種計劃今日開始接受網上預約,截至下午4時,所有由本月26日至3月11日兩星期的預約已經額滿,共有約7萬名市民在網上預約接種第一劑和第二劑疫苗。 政府發言人感謝市民對接種計劃的支持,稍後會公布接種的最新安排。

https://newsstatic.rthk.hk/images/mfile_1577018_1_L_20210223170534.jpg

哈哈, 黃屍磚家又話科興疫苗唔 ...
引用:
[4] 很多人質疑科興只有50%, 而mRNA有95%, 以為西人國的疫苗係好嘢, 其實係錯.
你呢點其實好多人都唔明白嘅錯誤思想。
1. 科興嘅50%有效率,只係喺巴西臨床測試嘅結果,而土耳其係91%。至於點解巴西咁低,其實就係同佢接種嘅人群有關,佢地係搵醫護人員作臨床測試對象,佢地嘅受感染機會係最高嘅。其他疫苗亦唔會主要搵醫護作為實驗對象,即使有都會好似土耳其咁,只係佔一部份如土耳其只信8份1人係醫護。
2. 輝瑞疫苗嘅95%有效率,其實數據量係不太足夠。睇返確診總人數都只有170人,但未計算在內嘅疑似個案就有3410人,足足有20倍之多。要知道疑似個案係指有病癥但未被檢測出染病嘅人,但未被檢測出來有可能就是假陰性嘅原因。如果假疑似個案相對確診個案少的話,假陰性嘅影響就會不足以影響計算結果。但現在疑似個案比確診個案有20倍之多,那麼假陰性嘅影響就可以好大,所以輝瑞嘅95%結論其實係並不準確的。

引用:
原帖由 lovecpc 於 2021-2-23 06:30 PM 發表

同意
連黨總書記等高官及我們十四億人也接種了科興,他們香港人還要要求外國疫苗,不知是什麽心態
內地人打國藥為主.

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 23-2-2021 18:09 發表

https://newsstatic.rthk.hk/images/mfile_1577018_1_L_20210223170534.jpg

等睇有人話係新基內呀,奶脫圍呀都預約所以咁多

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-2-23 06:33 PM 發表

內地人打國藥為主.
一睇條友就知黃撚扮藍啦

全港700萬人暫時只有1%傻閪去打廢針 😎 七廿幾種副作用等緊班傻閪

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-2-23 06:09 PM 發表

有一個可能很毀三觀的事,其實mRNA疫苗的生產要求比滅活疫苗要低,而且成本也要更低

真係好笑, 政府早前日驚冇乜人登記, 所以就爆響口講如果有人唔識上網登記, 可以即場去做登記及即時打針, 依家所有場所都爆滿, 即係即場去的人都冇得打針喎.
如果過幾日開始打針時, 真係有市民即場去打針而又冇得打, 真係會引起民怨.

有d人以為剩係得科興,七下七下揀左 Biontech  

衛生署班黑醫磚家想大家打面癱,等面癱過兩日到,政府就再開放名額比大家,提大家小心選,黑醫想大家被誤導引去打面癱

引用:

希望全部曱甴都打輝瑞,好想睇下曱甴面癱個趣緻樣

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]