• 瀏覽: 19,046
  • 回覆: 5
+12
引用:
原帖由 s-chris 於 2021-2-23 09:35 PM 發表
即平均一天預幫5000人接種疫苗?
即係首批疫苗100萬劑預用200天?
呢個係誤導,下星期二起有1500間診所加入,平均每日每間50劑,即10日所有診所可打75萬劑。

引用:
原帖由 elviskam 於 2021-2-23 09:45 PM 發表
我係藍,準備打美國野,睇到美國英國打完大量下降中
因為病毒變種,牛津疫苖已被南非証實無效已放棄,Biontech已被英國專家証實對南非病毒得三分一中和效用,輝瑞已研究及準備打第三針,病毒不斷變種,印度就有240種變種,準備每三個月加一針吧

引用:
原帖由 ballking13 於 2021-2-23 09:51 PM 發表

你自己好自為之

Biontech 的副作用唔係野少

小心
最慘打咗第一針以為頂得住,到第二針先來料,那時又唔可以轉疫苗,如果真係想打Biontech,奉勸各位遲兩三個月先打。

引用:
原帖由 ballking13 於 2021-2-23 10:07 PM 發表

睇完都是不明

每次80是指每日80? 
每次是一日還是一星期或一個月? 
好似無講清楚喎
政府預計每名醫生平均每日可以打50劑,可以每次預訂40-80劑,正常第一次訂會訂80劑,多人預約就加碼。

政府預計有1200名醫生參與,但今日簡介會居然有幾百個醫生咁得閒參加,點解?
因為全民戴口罩,少咗傷風感冒,私家診所少咗收入,所以參與疫苗接種的醫生一定比政府預計多,而私家醫生一定支持少副作用的科興疫苗

引用:
原帖由 ballking13 於 2021-2-23 10:09 PM 發表

還是打曬40又可以日日訂貨?

如果一日有幾次又得唔得呢?
我估政府唔會比一日一位醫生訂超過80劑,因為唔想有人團積,二來打疫苗嘅人需要在疹所休息半個鐘,太多人醫生未必能照顧得到。

引用:
原帖由 ballking13 於 2021-2-23 10:51 PM 發表

遲三個月有乜分別?

有副作用一樣會有
如果佢哋真係好想打,睇多啲報告資料先決定,到時重有灣轉。

政府只訂購750萬劑科興疫苗,唔夠全部人打的,如果比我自選,首選國藥,次選科興,mRNA疫苗真係唔敢試,情願三選俄羅斯衞星

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]