• 瀏覽: 19,024
  • 回覆: 2
+12
引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2021-2-23 06:31 PM 發表

你呢點其實好多人都唔明白嘅錯誤思想。
1. 科興嘅50%有效率,只係喺巴西臨床測試嘅結果,而土耳其係91%。至於點解巴西咁低,其實就係同佢接種嘅人群有關,佢地係搵醫護人員作臨床測試對象,佢地嘅受感染機會係最高嘅。其他疫苗亦唔會主要搵醫護作為實驗對象,即使有都會好似土耳其咁,只係佔一部份如土耳其只信8份1人係醫護。
2. 輝瑞疫苗嘅95%有效率,其實數據量係不太足夠。睇返確診總人數都只有 ...
"2. 輝瑞疫苗嘅95%有效率,其實數據量係不太足夠。睇返確診總人數都只有170人,但未計算在內嘅疑似個案就有3410人,足足有20倍之多。要知道疑似個案係指有病癥但未被檢測出染病嘅人,但未被檢測出來有可能就是假陰性嘅原因。如果假疑似個案相對確診個案少的話,假陰性嘅影響就會不足以影響計算結果。但現在疑似個案比確診個案有20倍之多,那麼假陰性嘅影響就可以好大,所以輝瑞嘅95%結論其實係並不準確的。"
==============================================================================
170個唔足夠? 咁人哋比你有效得多嘛!夠唔夠,睇CI個的區間咪知道囉, 係90.0-97.9呀!

唔好又散播謠言喇。根本科興50.66%有效率同輝瑞95%有效率對確診者定義就係一樣,即係有病徵嘅至計。科興開頭想偷雞話「非常輕微」症狀唔計就有78%有效率!

檢測陰性都叫做「疑似確診者」? 咁香港政府條數咪每日多幾千個疑似確診者?  

科興又有冇公佈自己個測試有幾多檢測結果係陰性嘅「疑似確診者」呀?點解唔見有資料?

一派胡言!

引用:
原帖由 edbe 於 2021-2-23 10:29 PM 發表

話輝瑞95%個D 9成係睇文宣既曱甴
你指控政府專家小組係睇文宣既曱甴?佢哋話有95%喎?

引用:
原帖由 食指 於 2021-2-24 01:38 AM 發表

冇“疑似”個案資料就代表全部有病癥嘅都統計在內,冇排除在外
你首先要提供證據證明科興數據都有排除大量“疑似”個案先再講啦。
CI差別同sample大小有好大關係你明冇?
唔好講疑似個案喇,講正確啲,係有病徵,但檢測結果陰性個案。

全部有病癥,檢測陽性嘅,輝瑞都定義為確診。

我要俾證據證明科興有排除有病徵,檢測結果陰性個案?唔係呀嘛!你意思係科興計埋佢哋當係確診呀?!即係有病徵,例如有咳,有頭痛,但檢測結果陰性都計呀?

你諗清楚自己想講乜先啦!思路好亂喎!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]