• 瀏覽: 19,035
  • 回覆: 20
+12
引用:
原帖由 anish01 於 2021-2-23 10:48 PM 發表
照咁計,兩個星期只可接種7萬人,即平均一日接種5千人,每人要接種2枝即減半,即每日只可接種2千5百人,真係安排得太慢,要全港人接種晒咪要等好多年?
必要時求阿爺派隊人來幫拖

人地大陸三日打成千萬都得

引用:
原帖由 太大星 於 2021-2-23 10:55 PM 發表

政府預計每名醫生平均每日可以打50劑,可以每次預訂40-80劑,正常第一次訂會訂80劑,多人預約就加碼。

政府預計有1200名醫生參與,但今日間介會居有幾百個醫生咁得閒參加,點解?
因為全民戴口罩,少咗傷風感冒,私家診所少咗收入,所以參與疫苗接種的醫生一定比政府預計多,而私家醫生一定支持少副作用的科興疫苗
明既

少人病

醫生應該全力幫人打疫苗,一日訂兩三次呀

引用:
原帖由 太大星 於 2021-2-23 11:00 PM 發表

我估政府唔會比一日一位醫生訂超過80劑,因為唔想有人團積,二來打疫苗嘅人需要在疹所休息半個鐘,大多人醫生未必能照顧得到。
一千個醫生,每日80,即8萬

港府有100萬貨,已經幾7萬人預約了,得返86萬支

即使全部比曬醫生都是得10日貨仔,唉,嚴重缺貨

引用:
原帖由 太大星 於 2021-2-23 11:13 PM 發表

如果佢哋真係好想打,睇多啲報告資料先決定,到時重有灣轉。

政府只訂購750萬劑科興疫苗,唔夠全部人打的,如果比我自選,首選國藥,次選科興,mRNA疫苗真係唔敢試,情願三選俄羅斯衞星
我覺得正確係
情願唔打,也不打biontech

外國D人唔打可能無事,打左即死

引用:
原帖由 生果金 於 2021-2-23 11:22 PM 發表

86萬支,即係供43萬人用。
全部比曬醫生是得5.x日貨仔咋,邊有10日咁多。要留返43萬支比28日之後打第二針。

一次過放晒86萬支針出黎,28日後無第二針供應肯定比市民鬧到仆街!
又係喎

以後是不是每年都要打?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]