• 瀏覽: 19,051
  • 回覆: 209
+12
引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-2-23 06:09 PM 發表
政府的新冠疫苗接種計劃今日開始接受網上預約,截至下午4時,所有由本月26日至3月11日兩星期的預約已經額滿,共有約7萬名市民在網上預約接種第一劑和第二劑疫苗。 政府發言人感謝市民對接種計劃的支持,稍後會公布接種的最新安排。

https://newsstatic.rthk.hk/images/mfile_1577018_1_L_20210223170534.jpg

哈哈, 黃屍磚家又話科興疫苗唔 ...
可能佢地偷偷地帶埋老人家預約, 多兩個位

引用:
原帖由 隔夜忠心的馬 於 2021-2-23 10:51 PM 發表

不過疫苗有得揀,技師就冇得揀得下面果兩個番工😂😂😂
見到呢兩件人妖,我今晚會發惡夢

引用:
原帖由 anish01 於 2021-2-23 10:48 PM 發表
照咁計,兩個星期只可接種7萬人,即平均一日接種5千人,每人要接種2枝即減半,即每日只可接種2千5百人,真係安排得太慢,要全港人接種晒咪要等好多年?
必要時求阿爺派隊人來幫拖

人地大陸三日打成千萬都得

引用:
原帖由 ballking13 於 2021-2-23 10:07 PM 發表

睇完都是不明

每次80是指每日80? 
每次是一日還是一星期或一個月? 
好似無講清楚喎
政府預計每名醫生平均每日可以打50劑,可以每次預訂40-80劑,正常第一次訂會訂80劑,多人預約就加碼。

政府預計有1200名醫生參與,但今日簡介會居然有幾百個醫生咁得閒參加,點解?
因為全民戴口罩,少咗傷風感冒,私家診所少咗收入,所以參與疫苗接種的醫生一定比政府預計多,而私家醫生一定支持少副作用的科興疫苗

引用:
原帖由 jimmy0066 於 2021-2-23 10:04 PM 發表
有五成效果,祝你好運
有報導話係2成幾,如果Bio....係用同一標準去計的話。

引用:
原帖由 ballking13 於 2021-2-23 10:09 PM 發表

還是打曬40又可以日日訂貨?

如果一日有幾次又得唔得呢?
我估政府唔會比一日一位醫生訂超過80劑,因為唔想有人團積,二來打疫苗嘅人需要在疹所休息半個鐘,太多人醫生未必能照顧得到。

引用:
原帖由 太大星 於 2021-2-23 10:55 PM 發表

政府預計每名醫生平均每日可以打50劑,可以每次預訂40-80劑,正常第一次訂會訂80劑,多人預約就加碼。

政府預計有1200名醫生參與,但今日間介會居有幾百個醫生咁得閒參加,點解?
因為全民戴口罩,少咗傷風感冒,私家診所少咗收入,所以參與疫苗接種的醫生一定比政府預計多,而私家醫生一定支持少副作用的科興疫苗
明既

少人病

醫生應該全力幫人打疫苗,一日訂兩三次呀

引用:
原帖由 Peter_H 於 2021-2-23 06:16 PM 發表
好嘢⋯先頭部隊出發
大將軍殿後
原來係真白痴唔係扮

難過抽埃瘋,又話無人打?

引用:
原帖由 太大星 於 2021-2-23 11:00 PM 發表

我估政府唔會比一日一位醫生訂超過80劑,因為唔想有人團積,二來打疫苗嘅人需要在疹所休息半個鐘,大多人醫生未必能照顧得到。
一千個醫生,每日80,即8萬

港府有100萬貨,已經幾7萬人預約了,得返86萬支

即使全部比曬醫生都是得10日貨仔,唉,嚴重缺貨

引用:
原帖由 ballking13 於 2021-2-23 10:26 PM 發表

你岩

只有不正常的曱甴會打輝衰

所以如果曱甴打科興真係會比人咀咒死全家
咁就算馬仲儀醫畜打科興,都唔好咀咒人死全家..

引用:
原帖由 ballking13 於 2021-2-23 10:51 PM 發表

遲三個月有乜分別?

有副作用一樣會有
如果佢哋真係好想打,睇多啲報告資料先決定,到時重有灣轉。

政府只訂購750萬劑科興疫苗,唔夠全部人打的,如果比我自選,首選國藥,次選科興,mRNA疫苗真係唔敢試,情願三選俄羅斯衞星

引用:
原帖由 Lorijin 於 2021-2-23 11:02 PM 發表

原來係真白痴唔係扮
先頭部隊先最勁
曹操係將軍
手下先鋒
趙子龍、呂布、公孫

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-2-23 06:09 PM 發表
政府的新冠疫苗接種計劃今日開始接受網上預約,截至下午4時,所有由本月26日至3月11日兩星期的預約已經額滿,共有約7萬名市民在網上預約接種第一劑和第二劑疫苗。 政府發言人感謝市民對接種計劃的支持,稍後會公布接種的最新安排。

https://newsstatic.rthk.hk/images/mfile_1577018_1_L_20210223170534.jpg

哈哈, 黃屍磚家又話科興疫苗唔 ...
得兩個選項,我唔夠資格😢😢

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]