• 瀏覽: 6,167
  • 回覆: 38
引用:
原帖由 fb2276048d1377 於 2021-2-23 06:00 PM 發表
社會制度是為國家發展,民主制是阻礙國家發展的障礙,我支持獨裁專制,因為能高效發展國家,國家發展了底層人民便會受益。

中共實行獨裁統治效果明顯,國家發展迅速,所以中共會堅決拒絕邪惡的民主制度。
「西方資本民選制」唔算最壞,總比古代奴隸制好少少,但當然比不上中國特色社會主義

引用:
原帖由 fb2276048d1377 於 2021-2-23 06:22 PM 發表

種族滅絕與奴隸制都是白人搞出來的,所以白人鼓吹人權是很虛偽的,白人骨子裡就沒有人權的概念。
西方原本講人權只係西方圍內既事
例如希特勒所作所為,其實各大殖民帝國都做過
分別只係希特勒將殖民侵略手法帶回歐洲
整個歐洲就徹底瘋了,大罵希特勒侵犯人權、係魔鬼

二戰過後,西方開始將人權工具化
專門用來對付唔聽話既國家,為經濟制裁、武裝入侵做輿論支撐
講到尾只係變種殖民手法,為西邊列強繼續燒殺搶掠服務

引用:
原帖由 fb2276048d1377 於 2021-2-23 06:00 PM 發表
社會制度是為國家發展,民主制是阻礙國家發展的障礙,我支持獨裁專制,因為能高效發展國家,國家發展了底層人民便會受益。

中共實行獨裁統治效果明顯,國家發展迅速,所以中共會堅決拒絕邪惡的民主制度。
中共不是獨裁制,而是民主集中制,只不過民主不是過通投票制度表現出來罷了。

89後中國堅持走中間偏左路線施政理想很得民心
不要當極左政權至得架

引用:
原帖由 fb2276048d1377 於 2021-2-23 07:07 PM 發表

你講不是獨裁,西方不承認,我直接了當支持獨裁,中華人民共和國是中共創建,自己管治天經地義。
師兄,語言框架是很重要的。例如我們若跟隨黑暴用「私了」、「裝修」、「以武抗暴」來描述非法行為,那豈不是變相承認他們的行為有某程度上的正當性?

引用:

昨天,夏先生在港發表言論,其中多次提出,在“發展香港民主”的同時要由愛國愛港者治港。
以上為我理解。當時我心頭一暖,還記得早幾前年可在保證愛國愛港者的框架下能給香港人一人一票選行政長官的831政改方案(被泛民同建制一起ko左)。
而今經歷2019,國家依然沒有變。
原來我地國家的特色社會主義制度有強大的包容力。原來我地國家中央從來都是一國兩制的最堅實支持者。
其實打破一國兩制在港實施一國一制對中央說來,都是非常簡單及最有利的事,也是最快最有效徹底令香港真回歸的方法。但中央從未放棄這危險性高的“香港一國兩制”。從未想過給香港人任何不穩定的變數。這人性的中央哪個國家會有?

引用:

大家都誤解了美式民主

其實係穿著普選外衣去維持少數人利益既制度

引用:

你這種思想就極端了,大錯特錯。
民主是現代國家治理的基本原則,全世界所有國家都標榜民主,沒有任何國家否定民主。只不過,民主不是只有一種模式、一種定義、一種實踐方式,每個國家每個人對民主的理解都不同,其實踐方式、制度設計也不同。
只要在本國行之有效,讓國家發展很快,人民生活水平提高,安居樂業,就是好的制度。

中華人民 共和國 其實咪就係奉行緊真正嘅共和理念. 即係盡量去照顧各個階層嘅人, 為唔同特性嘅人群提供實質有效嘅管理模式. 

非共和式嘅民主, 就會係多數人可以剝奪少數人嘅利益. 有200幻+1就可以去攬炒其他人. 川普都係, 只有大白人選票在手, 就可以忽略新移民同少數族裔嘅權益. 非共和式嘅民主其實係非問責式嘅民主, 可以造成一定嘅社會問題.

民主其實係基建於人民對社會責任嘅承擔, 但都可以變畸形, 例如為咗保障自身社會嘅利益, 可以輸出革命, 甚至殺曬D印地安人, 美國好早期嘅經濟理論都會認為, 要保障西方嘅富裕, 有必要維持世界其他地區嘅貧窮. 所以為咗對自己個社會負責, 都可以去"維持"其他國家嘅貧窮. 

相反, 中國人冇民主係因為唔知道乜野係社會責任. 中國人慣咗只會考慮個體嘅利益.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]