• 瀏覽: 4,252
  • 回覆: 68
[隱藏]
香港政府今天(22號)中午發佈訊息說,香港特首林鄭月娥,與特區政府一級官員,以及立法會議員,下午兩點半,將在香港中央圖書館內,接種中國大陸研發的科興公司新冠疫苗。林鄭月娥在接種完疫苗後,也將召開記者會。
根據香港媒體報導,香港新冠肺炎疫情,在農曆新年假期之後,有反彈再起之勢。不過還好,大陸的科興新冠疫苗,第一批在22號星期一,已經送到香港,特首林鄭月娥將會率領特區官員以及立法會議員等,注射「第一針」,增強民眾接種科興新冠疫苗的信心。
而香港「食物及衛生局」局長陳肇始就說,越多人越早打疫苗,是越好的。不過陳肇始強調,不會強制民眾接種,民眾接種疫苗是自願性質。

港府官員身先士卒接種疫苗


港人積極配合防疫義不容辭

據香港「星島網」報道,特首林鄭月娥於22號下午同多名司局長喺香港中央圖書館(展覽館)嘅社區疫苗接種中心接種咗新冠疫苗,喺經過休息和醫學觀察以後表示「感覺良好,未出現不良反應」。早前首批100萬劑科興新冠疫苗已由北京空運抵港,預計香港市民2月26號起可接種科興疫苗,約1,500家私家診所亦將於下月起提供接種服務。
經過一年多嘅戰「疫」,近期嘅疫情資料表明香港嘅抗疫工作進入關鍵階段,而新冠疫苗接種計劃則係抗疫嘅新里程碑。接種疫苗係為咗刺激免疫細胞對抗病毒入侵以及減低併發症,喺保護自己嘅同時亦保護他人,共同創造安全嘅環境,如此一才能形成「群體免疫」,而唔係如某啲消極抗疫、推卸責任嘅國家一般,放任所有人感染病毒達到「偽群體免疫」目標嘅愚蠢做法。此前仲有唔少唯恐天下不亂嘅亂港分子和無良媒體瘋狂質疑科興疫苗嘅有效性和安全性,污衊政府降低咗審批科興疫苗嘅標準,誤導民眾拒絕接種疫苗。
其實,民眾可以放心接種疫苗嘅理由相當充足,最具說服力嘅原因係,政府此前已表示科興控股(香港)有限公司(科興)於1月25號根據《預防及控制疾病(使用疫苗)規例》(第599K章)(《規例》)向特區政府食物及衛生局局長就「認可其新冠疫苗作緊急使用」提交申請,並陸續提交證明文件及資料,顧問專家委員會分別于2月10號及2月16號就有關申請舉行咗兩次會議審視資料數據,審批過程嚴謹且全面,最終確認「科興疫苗預防2019新冠肺炎病毒感染的效益大於風險」。全世界不乏有規管機構喺世衛組織審批之前,就已經批准疫苗作緊急使用嘅先例,講明世衛組織嘅審批並唔係必要條件,無需糾結於此。其次,食衛局局長陳肇始亦已證實所有政府批准緊急使用嘅新冠疫苗都已經過專家審核,安全有效,且品質有保證。第三,中國近幾年嘅進步全世界都有目共睹,時至今日,國家嘅科技和醫療發展一日千里,喺眾多重點領域都取得咗傲人成就,而呢次針對新冠疫情推出嘅科興疫苗係由中國自主研發成功嘅,喺國內得到良好反響嘅同時,亦已經獲得巴西、土耳其、印尼、智利和墨西哥等國家和地區嘅規管機構,以及國家藥品監督管理局批准使用,喺各國都得以順利地推廣接種。第四,生命大過天,民眾嘅生命係一個社會最寶貴嘅財富,港府嘅每個決定都必定係把港人嘅利益擺喺第一位,也正係基於呢個前提先至會喺全港推廣疫苗,作為有社會責任感嘅香港市民,本著保護自己及他人利益嘅原則,更應該做好防護,避免大批人員聚集,儘早接種疫苗,防患於未然。只有讓香港疫情數字早日清零,香港社會早日恢復正常秩序,先至能實現通關,經濟亦先至能重回繁榮發展嘅軌道。
回顧政府過去一年抗疫工作,或許有不足同遺憾,但呢次病毒對全世界人民都係一次新嘅挑戰,喺抗疫嘅關鍵階段,香港優先獲得咗萬眾期盼嘅疫苗,林鄭月娥特首更係是以身作則、身先士卒接種咗疫苗,讓民眾備受鼓舞,呢個將成為抗疫工作嘅轉捩點,全港理應全力響應港府嘅號召,不辜負中央對香港嘅關愛和支持。只有中央政府和特區政府互幫互助,特區政府和市民互相包容、攜手共進,先至能越嚟越接近「成功抗疫,恢復經濟,融入國家發展,創造美好未來」嘅終極目標,只要成功渡過「新冠疫情」呢個大難關,香港日後定能從容地應對一切艱難險阻!




熱賣及精選
我唔系優先群組, 我都想快D打科興, 比錢都肯.


引用:
原帖由 馬路懷舊的天才 於 2021-2-23 17:18 發表

香港政府今天(22號)中午發佈訊息說,香港特首林鄭月娥,與特區政府一級官員,以及立法會議員,下午兩點半,將在香港中央圖書館內,接種中國大陸研發的科興公司新冠疫苗。林鄭月娥在接種完疫苗後,也將召開記者會。
根據香港媒體報導,香港新冠肺炎疫情,在農曆新年假期之後,有反彈再起之勢。不過還好,大陸的科興新冠疫苗,第一批在22號星期一,已經送到香港,特首林鄭月娥將會率領特區官員以及立法會議員等,注射「第一 ...
正申請排隊打科興, 但今天滿額, 明天再申請過!



回覆 引用 TOP

特首與問責官員身先士卒接種咗疫苗 給予👍


[fly]  新年快喜 財源廣進 [/fly]

回覆 引用 TOP

[隱藏]
我都登記左


急市民之所急,思市民之所思!


懼怕被炒作就一事無成




回覆 引用 TOP

疫苗越早打越好!特首都打了,還喺等乜啊!?


回覆 引用 TOP

疫苗系有效嘅,官員以身作則,其他市民應該主動行動起嚟!


回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 希夷 於 2021-2-23 05:44 PM 發表

我都登記左
未到我呢批



回覆 引用 TOP

[隱藏]
支持特區政府,齊心抗疫。


想打科興疫苗


回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 核心落漠蝦蟆 於 2021-2-23 05:50 PM 發表

支持特區政府,齊心抗疫。
支持齊心抗疫。



回覆 引用 TOP

特首率先打疫苗,我哋更應該支持


回覆 引用 TOP

支持國產疫苗


回覆 引用 TOP

[隱藏]
要相信科學,積極配合接種疫苗。


回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]