• 瀏覽: 7,926
  • 回覆: 168
委伍就算啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 男E 於 2021-2-23 04:18 PM 發表

政府修例要求區議員宣誓擁護《基本法》及效忠香港特區,將於本周五(26日)刊憲,並於3月17日提交立法會審議。
根據政府向立法會提交的文件,就違反誓言的直接法律責任,政府建議修訂《立法會條例》第15條及《區議會條例》第19和24條,訂明違反誓言或不符合「擁護《基本法》、效忠特區」的法定要求和條件是喪失擔任立法會/區議會議員資格的理由。
而在考慮到律政司司長作為公眾利益維護者的獨特角色,建議修訂《立 ...
現在的區議員基本上都係曱甴,2019年香港曱甴暴動奪權,可以推倒重來💪💪💪,廿零歲,毛都未生齊又話做區議員,害死人👎👎👎

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 zero32145 於 2021-2-23 04:39 PM 發表

買定薯片睇下樓下區議員留唔留低,黃大仙區成區都係
深水埗區議員全部都係曱甴喪屍

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 zero32145 於 2021-2-23 04:39 PM 發表

買定薯片睇下樓下區議員留唔留低,黃大仙區成區都係
還有中西區的叫什麼麗瓊區議員,正仆街👎👎

引用:
原帖由 rk2007 於 2021-2-23 05:09 PM 發表

又有黃官守尾門。
香港的黑法官+黑陪審團多的是👎👎

回覆 引用 TOP

其實曱甴咁高調,一世無運行

係就快呀,快D DQ我果區個黃仆街區議員

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 空空奇談 於 2021-2-23 05:02 PM 發表

關註一樣事,會唔會好似許智峰咁,逃離之後都照出糧?
BTW,好掛住維維,好想訪問維維。
停職,不同停權,呢個要講清楚,但我估一定唔會停權,即係連支糧嘅權利都冇埋,又會話咩無罪推定呀咁。

「曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲....」  「你在我生命中的出現,足夠我回味一生...」

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 djimavic 於 2021-2-24 05:16 AM 發表

其實曱甴咁高調,一世無運行
而家有啲人好大鑊㗎,三白眼等雖然總辭,但總辭可能係負面清單中其中一項,分分鐘連區議會都冇得撈。

「曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲....」  「你在我生命中的出現,足夠我回味一生...」

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 商界長長主題 於 2021-2-24 04:40 AM 發表

還有中西區的叫什麼麗瓊區議員,正仆街👎👎
在負面清單中應該載入一項,有刑事紀錄的人,十五年內不得參選,已任職者,在法庭判處罪名成立後即時生效,已支取薪金者
要即時嘔番出嚟,咁呢啲老曱甴乸先會驚。

引用:
原帖由 東方紅 於 2021-2-24 06:17 AM 發表

在負面清單中應該載入一項,有刑事紀錄的人,十五年內不得參選,已任職者,在法庭判處罪名成立後即時生效,已支取薪金者
要即時嘔番出嚟,咁呢啲老曱甴乸先會驚。
非常認同👍👍💖💖💖

回覆 引用 TOP

快的實施

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 andy1958_1 於 2021-2-23 04:42 PM 發表

千祈唔好DQ我最欣賞嘅油尖區區議員陳梓維啊
仲有條中西區老肥婆煮直。

回覆 引用 TOP

想繼續做的請細閱和誠服正面清單先 (都唔駛睇負面清單,跟本香港大部份人都做唔到,唔想做,唔願做正面清單的事),否則就唔好再做議員喇! 呢個係現實!!! 乃飯民+革命黨聯合爭取的!!

正面清單:

.擁護《中華人民共和國憲法》及《基本法》確立的憲制秩序

.擁護中華人民共和國國家主權、統一、領土完整和國家安全

.擁護香港特區是中華人民共和國不可分離的部分;中華人民共和國對香港特區行使主權;以及中央根據《基本法》對香港特區行使管治權力

.擁護「一國兩制」原則及《基本法》,維護香港特區的政治體制,保持香港繁榮穩定的目的

.忠於香港特區,維護香港特區的利益

未來我投票,我也必看有冇一個真心做緊且身體力行推廣這正面清單的候選人,若果沒有,我一生投白票!!

回覆 引用 TOP

最緊要停薪

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]