• 瀏覽: 3,344
  • 回覆: 44
+8
引用:
原帖由 YouKnowWho 於 2021-2-24 06:18 AM 發表

細個陣坐過,一直唔知正名。
老一輩香港人細個嗰陣都可能用過,尤其係公共屋邨啲小朋友,因為當時公共屋邨啲廁所唔係喺屋入面,而係喺屋外集中一個地方,所以唔係咁方便帶啲小朋友出去便便。我已前細個嗰陣都用過,不過唔係高身嗰種,而係矮身嗰種。

好笑得過d曱甴拜地鐵

黃絲頂開

好意頭

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2021-2-24 09:08 AM 發表

老一輩香港人細個嗰陣都可能用過,尤其係公共屋邨啲小朋友,因為當時公共屋邨啲廁所唔係喺屋入面,而係喺屋外集中一個地方,所以唔係咁方便帶啲小朋友出去便便。我已前細個嗰陣都用過,不過唔係高身嗰種,而係矮身嗰種。
年齡暴露。我坐個子孫桶,之後變佐金魚缸。

SO FUNNY

引用:
原帖由 YouKnowWho 於 2021-2-24 09:28 AM 發表

年齡暴露。我坐個子孫桶,之後變佐金魚缸。
哦,點解大家嘅情況都係差唔多嘅,我地又係啲細路大咗之後,個子孫桶都係用嚟養金魚玩。

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2021-2-24 09:08 AM 發表

Red A plastic one?

引用:
原帖由 chargeurs 於 2021-2-24 09:38 AM 發表

Red A plastic one?
唔係,係真正呢種痰盂,實用好多。

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2021-2-24 09:41 AM 發表

唔係,係真正呢種痰盂,實用好多。
thanks

引用:
原帖由 YouKnowWho 於 2021-2-24 06:18 AM 發表

細個陣坐過,一直唔知正名。
我細個時屋企人係用嚟將飲剩嘅茶水倒落去

引用:
原帖由 chargeurs 於 2021-2-24 09:42 AM 發表

thanks
因為要用嚟俾小朋友便便,要夠實淨先至可以俾小朋友坐落去痾,耐用啲。

引用:
原帖由 奶露神街 於 2021-2-23 03:29 PM 發表
目前已經下架
亞馬遜網站出售一款新商品,成了中國網民們笑翻天的焦點。因為有賣家出售一款「中國傳統果籃」,然而網民立即發現,商品圖片中展示的其實是一個「痰盂」(「夜壺」)。
https://media-proc.bastillepost.com/wp-content/uploads/hongkong/2021/02/20210223-CH-亞馬遜、痰盂-FB1-2.jpg ...
可能仲懷念鄧伯伯之前用開嘅物品

西人就是敢玩。

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2021-2-24 09:32 AM 發表

哦,點解大家嘅情況都係差唔多嘅,我地又係啲細路大咗之後,個子孫桶都係用嚟養金魚玩。
五、六歲之後就坐唔到子孫桶。依家買金魚要去金魚街,以前實有一個金魚檔攤係左近,小朋友買袋金魚返屋企,大人唔會買玻璃缸俾佢用,最方便就係自己曾經坐過既子孫桶。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]