• 瀏覽: 1,083
  • 回覆: 34
政府正研究立法禁止侮辱公職人員,行政長官林鄭月娥出席行政會議前,被問到有關法例會否影響市民的言論自由,林鄭月娥表示,相關的立法工作仍未去到成熟階段,如果落實法例,會小心作出平衡。她說,近年除了警務人員之外,不少前線公職人員都受到威嚇及侮辱,對公民社會來說並非好事。 林鄭月娥重申,《基本法》保障了市民...

林鄭..係要慢幾拍架喎.

遠既地方唔講, 淨係澳門同台灣都有侮辱公職人員罪啦, 侮辱公職人員同言論自由有咩關係呢?

新聞來源連結:
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1576950-20210223.htm

我認立法禁止侮辱公職人員是治標,治本是從幼兒教育 開始 要敬愛公職人員

引用:
原帖由 lubet 於 2021-2-23 11:48 發表
我認立法禁止侮辱公職人員是治標,治本是從幼兒教育 開始 要敬愛公職人員
兩樣都要做. 黃絲黑暴用侮辱公職人員來做新聞. 因為黃絲黑暴侮辱你, 新聞唔會播, 但你比佢激到, 就會係新聞鏡頭出現.

呢個罪可以輕D. 首次票控罰 10000元或年收入的5%, 第二次犯就 10萬或年收入的30%. 第三次就坐牢了.

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021-2-23 11:35 AM 發表
立法我即刻加入政府
邊個啤我就郁邊個😏
你嘅智商好低

黃鄭轉頭又跪低

引用:
原帖由 cskch 於 2021-2-23 11:27 AM 發表
政府正研究立法禁止侮辱公職人員,行政長官林鄭月娥出席行政會議前,被問到有關法例會否影響市民的言論自由,林鄭月娥表示,相關的立法工作仍未去到成熟階段,如果落實法例,會小心作出平衡。她說,近年除了警務人員之外,不少前線公職人員都受到威嚇及侮辱,對公民社會來說並非好事。 林鄭月娥重申,《基本法》保障了市民...

林鄭..係要慢幾拍架喎.

遠既地方唔講, 淨係澳門同台灣都有侮辱公職人員罪啦,  ...
咪係囉,學奶耶話齋,無做過啲濕9野又怕咩人地講呀?

若果市民被辱又如何處理?
什麼監乜會, 根本就無用.. 相關人員只是訓斥了事.
但市民為何受刑責???
這法例若通過就不是人人平等..

你班走狗瞓醒未呀?
狗始終都係狗,唔會因立法將狗叫做人,啲狗就會變人㗎。

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021-2-23 11:35 AM 發表
立法我即刻加入政府
邊個啤我就郁邊個😏
要宣誓你得咩

引用:
原帖由 新手助人協會 於 2021-2-23 12:06 發表
若果市民被辱又如何處理?
什麼監乜會, 根本就無用.. 相關人員只是訓斥了事.
但市民卻是刑事???這法例若通過就不是人人平等..
所以最好係最港裝CCTV. 睇下侮辱由那方面開始. 或兩方面都罰. 非常公平, 咁香港又有新稅收入.

200萬+1, 每人一萬都幾好. 有成200億..

點未成熟?!

引用:
原帖由 睇天做人 於 2021-2-23 12:09 發表
點未成熟?!
政府入面太多內鬼.

引用:
原帖由 cskch 於 2021-2-23 12:09 PM 發表

所以最好係最港裝CCTV. 睇下侮辱由那方面開始. 或兩方面都罰. 非常公平, 咁香港又有新稅收入.

200萬+1, 每人一萬都幾好.
總之要有個機制啦... 保護各方面同時又要免被屈..
服務性行業, 好多時都受氣架啦...
又唔見立法保護下...

感覺有些人似乎自以為平亂有功..
開始R著數..

主題標籤 #林鄭月娥
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]