• 瀏覽: 31,552
  • 回覆: 630
  • 追帖: 1
+16
點解醫護無優先打針,佢地最危險

你地想死唔通阻住你地咩?
不過出左事記得唔洗諗住出黎尋釁滋事追究偉大蛆國 多謝國安法 多謝林鄭 黑警

引用:
原帖由 口腔花色核心 於 2021-2-23 09:38 PM 發表
你地想死唔通阻住你地咩?
不過出左事記得唔洗諗住出黎尋釁滋事追究偉大蛆國 多謝國安法 多謝林鄭 黑警
多謝你哋先至有國安法咋。

想幫老人家約都約唔到

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2021-2-23 07:28 PM 發表

靠嗰啲自私醫護就死喇 好彩起碼有四分三唔係黑醫護 而家針對嘅係玩罷工嗰啲 全世界都冇醫護罷工 係香港呢咋罷工嘅醫護 統稱黑醫護
廢話

唔打到最後一刻... 😌

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-2-23 01:52 PM 發表

醫生: 12,000
護士: 60,000
60歲以上: 2,000,000

總數2,072,000.

42,000即係佔呢三類人2%。
無用嘅,70000 人預約咗啦。
未來兩禮拜約滿啦。

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-2-23 06:01 PM 發表

2020年年底,60歲以上香港人有超過200萬人 (2,021.2K)!
想知係邊個唔識。
加埋真係夠 200 萬喎。

@charlir2005

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-2-23 07:20 PM 發表

唉!政府講嘢你都信?
咁你又引用政府資料?

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2021-2-24 07:47 AM 發表

咁你又引用政府資料?

黃絲個個都雙重標準架啦,揀自己嗰啲嚟信嘅嗻嘛。

引用:
原帖由 邦之星 於 2021-2-23 10:09 AM 發表

係唔夠多
希望下午有10萬
網絡受不住
一日己幾萬
再來幾萬己好成績

好遇過得幾千打
浪費左疫苗

咁咪好囉

🤔🤔點解科興得50%保護率?
😓😓看到好多人一看到這個數據,不去瞭解,就說傳媒YC造假數字!
👉👉其實這數字是正確的,但這樣橫向比較是錯的!
👉👉科興預防入院及嚴重發病率是100%!
👉👉科興和另外兩個疫苗的測試方式、標準不同,直接比較不合適。科興的標準更嚴格。

轉載:

三種疫苗測試,係用三個唔同標準去做。咁樣放埋一齊橫向比較本身就係錯。
科興做法係根據世衞標準,將感染者分類10級,由第一級無症狀感染,到第十級因感染死亡。
科興對第6級以上防護係100%,對第三級,即係輕微症狀以上防護係78%,50或者60幾係講緊第二級,即係容易被忽略,而且無需就醫嘅整輕微症狀。
至於biontech,係根FDA標準,主要係針對最少有一種或以上明顯症狀,biontech 有95%。但無一個對照表係睇到,biontech嘅主要症狀,係對應落科興測試上嘅邊個等級。而對於科興第二級類別嘅確診,biontech 有幾多防護亦係唔知,因為biontech 嘅測試入面,無考慮輕微症狀者有無確診。所以對輕微症狀有幾多防護,係唔知嘅,因為根據美國FDA ,無要求呢個數的,所以biontech 無考慮。但就算大家都係用FDA 標準,都唔等於可以直接比較。例如發燒,喺Biontech 係當症狀,但喺蒙德納嘅測試就唔當。
呢啲測試結果係要個別衡量,唔係橫向比較。
再講多啲,巴西做嘅科興第三期測試,係針對醫護群組,巴西疫情係最嚴重嘅國家之一,對醫護嘅防護亦極差,以致醫護長期暴露病毒環境下風險更大,攻毒次數會明顯增加,所以保護率會有所影響,如果參考第二期嘅土耳其測試,對於一般民眾,第二級有效率都可以做到90以上。

引用:
原帖由 減肥唔准減對波 於 2021-2-24 01:45 PM 發表
🤔🤔點解科興得50%保護率?
😓😓看到好多人一看到這個數據,不去瞭解,就說傳媒YC造假數字!
👉👉其實這數字是正確的,但這樣橫向比較是錯的!
👉👉科興預防入院及嚴重發病率是100%!
👉👉科興和另外兩個疫苗的測試方式、標準不同,直接比較不合適。科興的標準更嚴格。

轉載:

三種疫苗測試,係用三個唔同標準去做。咁樣放埋一齊橫向比較本身就係錯。
科興做法係根據世衞標準,將感染者分類10級,由第一級 ...
哎吔,你做乜貼出嚟呀。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]