• 瀏覽: 6,550
  • 回覆: 46
  • 追帖: 1
一直以來好多人都話 , 香港經濟發達 , 全因英國統治英明 ... 是實係咪咁呢???
首先 , 大家要知道一個事實 , 清朝割讓香港島比英國 ,
到1997年香港回歸 , 一共約140年 ; 如果計租借新界就係99年 , 即係1898年開始借
但事實係 , 香港係係1960年代經濟先大幅增長 , 之前香港雖然重要港口 ,
但平民百姓 , 係60年代之前既50年間 , 生活並唔見有大幅改善 ...

咁係咩原因 , 令香港係60年代經濟大爆發??? 係咪英國突然大發善心 , 要發展香港???
唔係 !!! 其實原因一句咁淺 , 就係 ... 大陸變天 !!!
因為filter_199結束左國共內戰 , 國民黨治下既好多資金  技術  設傋  人材 ,
直接走到黎香港 , 呢個先係香港60年代工業化既啟動資金 ... 或者大家都係無咩印象
我講一個我又熟  大家又熟既例子--電影產業

香港電影產業 , 係整個影視娛樂圈既領頭羊 , 早到50年代己經不停橫掃東南亞影展 ,
而大家可能唔知 , 香港最早期既電影 , 其實係國語電影 ...
果時既電影一姐林黛 , 就係國民黨大佬既女 ; 張徹  胡金泉等名導 , 無不是國語人
連到我地呢代都仲知道既 "叉燒包" 等國語名曲 ,
都係國民黨大陸時期既作品

豪不誇張咁講一句 , 香港電影產業既第一波強盛 , 其實就係直接由上海移植落黎 !!!
(之前既上海 , 一直係中國流行文化之都)

而更加好彩既 , 就係係6/70年代第一波工業化之後 , 中國又迎來 "開放改革"
香港立即成為中國對外既 "寫字樓" ... 同時 , 中國市場就係最早  並最直接  最大程度
咁開放左比香港先 , 可以話比香港賺第一批錢先 !!!
就係係呢個環境下 , 香港迎來經濟第二波發展 , 亦由此達至其最癲峰時期 !!!

咁英國係香港經濟發達上面 , 有無幫助??? 有 !!!
就係因為英國本身 , 係全球金融領域上既地位 , 香港先有可能打造成只僅次紐約  倫敦 ,
世界第三大既金融中心 ; 而英資企業都唔可以話 , 對香港經濟無幫助 ...
但係 , 香港只係英國既殖民地 , 其實係無可能成為金融中心 ,
最堅實既原因都仲係佢後面係中國 , 外國公司要入中國 , 就先要進駐香港 ...

咁你地話勒 , 香港既經濟崛起 , 係因為中國多 D , 定因為英國多 D???

咁..香港嘅PK又係乜嘢原因呢?

跟本香港成功從來都係中國因素!😶

引用:
原帖由 軍閥政治 於 2021-2-23 08:33 AM 發表
一直以來好多人都話 , 香港經濟發達 , 全因英國統治英明 ... 是實係咪咁呢???
到1997年香港回歸 , 一共約140年 ; 如果計租借新界就係99年 , 即係1898年開始借
但事實係 , 香港係係1960年代經濟先大幅增長 , 之前香港雖然重要港口 ,
但平民百姓 , 係60年代之前既50年間 , 生活並唔見有大幅改善 ...
香港第一代經濟起飛,仲有紡織業,紡織業亦係內地變天時、內地人帶資金同技術落香港。
另外可以提嘅係航運業。當年以美國為首嘅西方國家對中國禁運,香港就暗中將中國需要嘅物品運上內地。但呢樣都有殖民政府隻眼開、隻眼閉。
內地人大量偷渡到香港,都帶動到各行各業興盛。

英國在鴉片戰爭奪取香港因為要同中國做生意

學馬雲話齋:
風起時,豬都會飛,
但風一停了,豬都跌死。

能繼續飛嘅先係成功者。

(原話係海爾CEO張瑞敏講嘅)

引用:
原帖由 Mr.T8 於 2021-2-23 10:40 AM 發表
你講邊方面???

嚴格來講 , 香港係經濟方面其實無p過k(除左98金融風暴至沙士) ,
如果你講民生問題 , 恕我坦言 ... 去工業化  m型社會  人口低端化 ,
其實係英美法等先進國家既共同問題 , 唔見得香港特別差 ...

引用:
原帖由 Mr.T8 於 2021-2-23 10:40 AM 發表
根本由滿清時期開始,英國搶香港都係想有個駐軍既地方,同大陸做貿易/或打刧大陸豐富資源。

香港豆腐甘細, 無左大陸豐富資源,英國要香港來做咩

所以搞港毒,從來就係玩死自己

引用:
原帖由 kw_lam 於 2021-2-23 12:37 PM 發表
無錯 ... 英國要香港本身 , 就係因為中國 !!!

我想問班港獨派 :
好 , 就唔好計中國打壓你 , 就當中國係地圖上憑空消失 , 我就想問下你地 ,
咁既香港可以食咩??? 可以憑咩做國際金融中心???

引用:
成敗都係內地改革開放

內地改革開放係漸進過程,初期大量商貿經香港,10億人口規模既國際貿易經小小既香港,想唔發都唔得
但隨內地深化改革開放,已經係直接對外唔再需要經香港,而香港被地產幫綁架而遲遲無法轉型
老董推數碼港、中藥港就遇到03反國安法
CYL再推創科已經遲左,仍然未上任就遇國教科、之後仲有佔中
林鄭時又有河套區科技園,19年黑暴就來了
貪曾呢? 風平浪靜吧!推倒數碼港中藥港、取消科技局就係佢

引用:
原帖由 軍閥政治 於 2021-2-23 08:33 AM 發表
五十年代韓戰中國被禁運,香港成為內地對外窗口,八十年代改革開放,內地提供大量廉價勞工畀香港廠佬。所以我一向話,無內地的窮,無香港的富

引用:
因為內地一直發展,香港新一代食老本

引用:
原帖由 kw_lam 於 2021-2-23 12:37 PM 發表
因為要上廣州,香港係補給站

引用:
原帖由 montejo 於 2021-2-23 07:55 PM 發表

因為要上廣州,香港係補給站
絕對係!

果時中國一口通商,就係係廣州。e+深圳係對應香港既特區,但最初既香港,就係對應廣州既特區。。。

其實後來五口通商,因為上海可以玩晒長江流域,廣州地位已經下降。當時,英國想搶舟山做殖民地,
但清朝唔肯。。。後來內地變天,上海又衰落返,所有又變返係香港出入口,亦即係#1所講既5/60年代
香港第一個真正既爆發期!

所以我話呢,香港真係超級無敵死好彩。。。

引用:
原帖由 starr 於 2021-2-23 07:03 PM 發表

成敗都係內地改革開放

內地改革開放係漸進過程,初期大量商貿經香港,10億人口規模既國際貿易經小小既香港,想唔發都唔得
但隨內地深化改革開放,已經係直接對外唔再需要經香港,而香港被地產幫綁架而遲遲無法轉型
老董推數碼港、中藥港就遇到03反國安法
CYL再推創科已經遲左,仍然未上任就遇國教科、之後仲有佔中
林鄭時又有河套區科技園,19年黑暴就來了
貪曾呢? 風平浪靜吧!推倒數碼港中 ...
咁話晒仲有唔少野 , 中國仲係要香港出口 , 好似人民幣咁 ...

不過 , 有關得益既行業太集中 , 所以先有貪富差距既問題 ,
同意 S兄所講 , 香港無產業轉型係同地產商 , 但我黑心 D坦白講
數碼港  中藥港一樣要專業技能 , 而E+好多後生仔 , 我唔覺得有羅 ...

始終 , 香港入唔到精英階層既都會係多數 , 而一 D非精英但高薪工種 ,
如建築咁又無後生仔肯做 ...

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]