• 瀏覽: 6,575
  • 回覆: 46
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 烏咀 於 2021-2-24 10:41 PM 發表

樓主講得無錯

其實重可以加多句,蠅國佬以住咁Q多殖民地,為何只係得香港叫做彈得起上嚟呢?

你唔係同我講香港能夠彈起,係因為有咩獅子山下精神吓嘩?

好似香港咁經濟叫發達既蠅國殖民地,又真係有幾多個呢?
其實呢個要分開講 ... 好似美國  加拿大  澳洲  紐西蘭呢D
(無錯就係 "五眼聯盟")就算唔錯 , 不過 ... 都一定要係白人國家 ,
順帶一提 , 其實南非係曼德拉上台前 , 係國際上係有一定程度上 ,
被認為係同白人國家的

引用:
原帖由 神經博士 於 2021-2-25 11:17 AM 發表

所以如果吾係因為果D租界比香港早半個世紀回歸,
今日中國可能多幾多一國兩制既特別行政區。
就算香港仍係其中一個 相比之下都失色得多!!!!

前戰上海同70至90年代既香港非常相似。70至90年代香港經濟起飛都出左許氏兄弟 羅文 梅豔芳 BEYOND 四大天王等!
同意 ... 班自由黃成日話 , 中共拖累中國發展 , 一是中國以外 ,
其實無幾個發展中國家成功返身 ; 二是如果全中國開放 , 汁都無滴比香港撈拉

引用:
原帖由 神經博士 於 2021-2-25 01:45 AM 發表
其實港英年代 少有忠正做過實事 的港督,真正可以稱道的只有麥理浩同佢兩位繼任人。三個港督算係對香港繁榮有貢獻付出既務實派!算得上係中國人既老朋友!
再之前既不過係殖民侵略者同貪腐份子。

不過 當時經濟繁榮有天時地利因素。也不能全歸功於3人。
本身70年代未環球經濟處於增長狀態,加上中國處於改革開放初期,同以美國為首既五眼聯盟英語國家處於密月期,之間貿易都係經香港!
中美一買一賣,香港做 ...
聽講果時 , 建築工  裝修工都可大大條金連 ,
有自己屋+大陸有大屋+二奶 !!!

引用:
原帖由 神經博士 於 2021-2-25 01:34 AM 發表

英國前殖民地,除以白人為主既美加澳等一早係發達國家外,都仲有幾個相對上開發度比較高既殖民地!
好似肯尼亞 南非雖然係第三世界 但都比其他非洲國家相對繁榮同較高開發度!
而法西葡等列強既前殖民地更不堪,幾乎直到21世紀仍全部係發展中國家,
什至係低度開發地區!
澳門係回歸前比香港差好多 回歸後反面奇蹟彈得比香港更高!
南非絕對係 !!!

問題係黑人當政後急速下滑 , 仲要玩埋 D咩去工業化 ...
又係跟西方果套 "比較優勢" 理論去做拉 !!!

唔好講笑 , 係小弟接受社會主義  殖民地理論之前 ,
己經唸唔通呢樣野 ... 一直跟生產比較優勢去做 , 咁窮國
咪永遠都係窮國羅 ...

而呢個就係中學經濟既 "鐵律" , 係不可違抗既宗旨 ...
咁又難怪香港人咁多西方駛左腦 , 我唔係過左台灣讀書 ,
接觸到社會主義既解釋 , 都唔會有E+既唸法 ...

引用:
原帖由 軍閥政治 於 2021-2-25 01:24 PM 發表

其實呢個要分開講 ... 好似美國  加拿大  澳洲  紐西蘭呢D
(無錯就係 "五眼聯盟")就算唔錯 , 不過 ... 都一定要係白人國家 ,
順帶一提 , 其實南非係曼德拉上台前 , 係國際上係有一定程度上 ,
被認為係同白人國家的
屎眼聯盟呢d國家,基本都係白鬼為主

覺得屎眼聯盟唔可以叫殖民地,係叫"白鬼移民地"多d

唔係白鬼為主係其他種族為主,好似香港呢d地方先係叫殖民地

引用:
原帖由 烏咀 於 2021-2-25 08:38 PM 發表

屎眼聯盟呢d國家,基本都係白鬼為主

覺得屎眼聯盟唔可以叫殖民地,係叫"白鬼移民地"多d

唔係白鬼為主係其他種族為主,好似香港呢d地方先係叫殖民地
果個唔係白人 , 直情係 "撒克遜聯盟" ... 全部係英語白人 ,
英國既文化後代

英國用香港本來係入口中國嘅落腳點,但由於中國不斷內亂,歐洲又有一、二次大戰,所以香港作為貿易落腳點作用不大。只係為英國官員提供一個厚薪職位。主要工作係防共防反,所以起用華探長,以求有效控制香港嘅秩序,經濟屬於次要。
以至香港三合會勢力龐大,60年代逢警必貪,直到80年代黑社會正式及非正式會員高達百萬人。
英國只係意識到不能再放任式管治香港,所以先有ICAC,麥理浩事實對香港有莫大嘅貢獻。
防內亂、防官貪係華人社會正常發展嘅必然前提。華人官員信唔過,洋官要起主導作用。有咗一個正常嘅社會,即係冇暴動、冇貪污、唔搞政治華人社會就自然會好。
政治係暴亂嘅主因,香港兩次暴動都係搞政治引發,所以除咗ICAC,就係有同等權力嘅政治部,雙管齊下以確保香港嘅正常發展,缺一不可。洋官主導華官都係呢兩項措施嘅一部分。
中國大陸其實都係做緊同一樣野,中國唔會有洋官主導,所以要用高壓統治,反貪防亂以保障社會正常發展。香港冇咗洋官主導,也沒有高壓統治,再加上大陸崛起,失去從前嘅優越感,又受到大陸嘅文化衝擊,以及媒體嘅煽動,人心思反,二百幻+1,事出並非無因。

引用:
原帖由 軍閥政治 於 2021-2-25 10:51 PM 發表

果個唔係白人 , 直情係 "撒克遜聯盟" ... 全部係英語白人 ,
英國既文化後代
但原來德裔美國人比英裔美國人既人數更多!
美國背後既政治勢力更係由猶太人 仲有光明會等組織操控
英語不過係技術上成為全美既身一官方語!
反而澳洲就真係英裔較多!!!!

年青人同大陸割席,可能覺得自己輸蝕畀對方掛

引用:
原帖由 hk_mask 於 2021-2-23 11:26 AM 發表
跟本香港成功從來都係中國因素!😶
中國成功唔關港澳台事,是習大大一人功勞。

引用:
原帖由 Mr.T8 於 2021-2-23 10:40 AM 發表
咁..香港嘅PK又係乜嘢原因呢?
因為多漢奸走狗,以做白皮奴隸為榮既曱甴!!

引用:
原帖由 軍閥政治 於 2021-2-23 08:33 發表
一直以來好多人都話 , 香港經濟發達 , 全因英國統治英明 ... 是實係咪咁呢???
首先 , 大家要知道一個事實 , 清朝割讓香港島比英國 ,
到1997年香港回歸 , 一共約140年 ; 如果計租借新界就係99年 , 即係1898年開始借
但事實係 , 香港係係1960年代經濟先大幅增長 , 之前香港雖然重要港口 ,
但平民百姓 , 係60年代之前既50年間 , 生活並唔見有大幅改善 ...
民主不提是主因
人人苦幹揾真銀
中華大國當門將
出入商機納寶珍

英國號稱日不落帝國,全球殖民地大過香港十萬八千倍,點解就獨獨系香港先搞得起

即係賭仔買佐成10季8季馬,中得一次咁大把,你會贊佢賭馬叻,定覺得佢屎忽撞棍好彩先中

引用:
原帖由 軍閥政治 於 2021-2-23 06:38 PM 發表

無錯 ... 英國要香港本身 , 就係因為中國 !!!

我想問班港獨派 :
好 , 就唔好計中國打壓你 , 就當中國係地圖上憑空消失 , 我就想問下你地 ,
咁既香港可以食咩??? 可以憑咩做國際金融中心???
黃屍既幻想中,廣東等地全部認香港做大佬,香港人負責吹水,廣東等地負責做牛做馬,供養香港喎

引用:
原帖由 靚c9 於 2021-2-28 11:08 PM 發表

因為多漢奸走狗,以做白皮奴隸為榮既曱甴!!
你同意己經PK咗?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]