• 瀏覽: 6,590
  • 回覆: 46
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 montejo 於 2021-2-23 07:52 PM 發表

五十年代韓戰中國被禁運,香港成為內地對外窗口,八十年代改革開放,內地提供大量廉價勞工畀香港廠佬。所以我一向話,無內地的窮,無香港的富
你可以咁講 , 亦可以話因為中國對外資總算有一定戒心 ,
所以佢仍需要香港呢個出入口 ...

以其他新興國家/發展中國家做例子 , 對外資全面性開放
絕對唔係一件好事 ... 有(中等)限度開放 ,
以香港為當中既關卡 , 咁就可以對三方都有利 ,
可惜香港太多人唔明世界點運作 ... ^.^"

引用:
原帖由 軍閥政治 於 2021-2-23 06:38 PM 發表

無錯 ... 英國要香港本身 , 就係因為中國 !!!

我想問班港獨派 :
好 , 就唔好計中國打壓你 , 就當中國係地圖上憑空消失 , 我就想問下你地 ,
咁既香港可以食咩??? 可以憑咩做國際金融中心???
以前見到有人拎星州同香港比.....兩者真係完全唔同羅!!

星州既純地理位置就好優勢, 係印度洋同太平洋既交通口,
你香港係D咩??

唔計中國既話, 正常海運真係點都無可能經香港.....仲有呀
星州係家族式獨裁架, 你地得唔得先??

引用:
原帖由 oyear 於 2021-2-23 04:45 PM 發表

根本由滿清時期開始,英國搶香港都係想有個駐軍既地方,同大陸做貿易/或打刧大陸豐富資源。

香港豆腐甘細, 無左大陸豐富資源,英國要香港來做咩

所以搞港毒,從來就係玩死自己
其實 , 英國最想要既係近上海既舟山 , 可惜清國唔比 ;
後來內地變天 , 香港變左唯一對外接口 ... 真係一句講晒 : 死好彩 !!!

引用:
原帖由 Mr.T8 於 2021-2-23 10:40 AM 發表
咁..香港嘅PK又係乜嘢原因呢?
就是梁特向地產財閥宣戰。。。李黃瓜也都出埋面拉!

引用:
原帖由 軍閥政治 於 2021-2-24 05:08 PM 發表

後來內地變天 , 香港變左唯一對外接口 ... 真係一句講晒 : 死好彩 !!!
有讀歷史都知
回歸前歷史係必修科,回歸後反而唔駛讀
你話大陸怎可以忍

引用:
原帖由 Mr.T8 於 2021-2-23 10:40 AM 發表
咁..香港嘅PK又係乜嘢原因呢?
咪就係香港新一代年青人只識食老本,唔識上進,而大陸不斷進步,已經趕過香港人,所以香港已經失去以往嘅重要地位。
最差嘅更加係香港新一代年青人還想同大陸割斷關係,不懂得借大陸發展自己嘅長處,所以衰落係必定嘅結果。

引用:
原帖由 軍閥政治 於 2021-2-24 05:08 PM 發表

英國同其他歐洲列強係上海都有租界
公共租界時代既上海已係亞洲金融中心
比同期香港繁榮多!
要吾係上海同其他城市比香港早半個世紀回歸中國 當地既企業吾會解放後大量搬到香港 令香港有5 60年代工業資本累積同工業興旺。
所以毛澤東決定暫不收回港澳對中港日後發展都起正面作用。

引用:
原帖由 軍閥政治 於 2021-2-23 08:33 AM 發表
一直以來好多人都話 , 香港經濟發達 , 全因英國統治英明 ... 是實係咪咁呢???
首先 , 大家要知道一個事實 , 清朝割讓香港島比英國 ,
到1997年香港回歸 , 一共約140年 ; 如果計租借新界就係99年 , 即係1898年開始借
但事實係 , 香港係係1960年代經濟先大幅增長 , 之前香港雖然重要港口 ,
但平民百姓 , 係60年代之前既50年間 , 生活並唔見有大幅改善 ...
樓主講得無錯

其實重可以加多句,蠅國佬以住咁Q多殖民地,為何只係得香港叫做彈得起上嚟呢?

你唔係同我講香港能夠彈起,係因為有咩獅子山下精神吓嘩?

好似香港咁經濟叫發達既蠅國殖民地,又真係有幾多個呢?

引用:
原帖由 烏咀 於 2021-2-24 10:41 PM 發表

樓主講得無錯

其實重可以加多句,蠅國佬以住咁Q多殖民地,為何只係得香港叫做彈得起上嚟呢?

全靠內戰,內地班有錢佬走嚟香港發展,香港政府至有資金去變身之嘛。

引用:
原帖由 烏咀 於 2021-2-24 10:41 PM 發表

樓主講得無錯

英國前殖民地,除以白人為主既美加澳等一早係發達國家外,都仲有幾個相對上開發度比較高既殖民地!
好似肯尼亞 南非雖然係第三世界 但都比其他非洲國家相對繁榮同較高開發度!
而法西葡等列強既前殖民地更不堪,幾乎直到21世紀仍全部係發展中國家,
什至係低度開發地區!
澳門係回歸前比香港差好多 回歸後反面奇蹟彈得比香港更高!

引用:
原帖由 hk_mask 於 2021-2-23 11:26 AM 發表
跟本香港成功從來都係中國因素!😶
其實即使係毛時代中國也對香港過去經濟起飛有重要幫助 如果周恩來不決定供應東江水等物資中國 又要求遣返以前的逃港者 香港也無法成為經濟繁榮的城市 頂多是個大難民營而已

其實港英年代 少有忠正做過實事 的港督,真正可以稱道的只有麥理浩同佢兩位繼任人。三個港督算係對香港繁榮有貢獻付出既務實派!算得上係中國人既老朋友!
再之前既不過係殖民侵略者同貪腐份子。

不過 當時經濟繁榮有天時地利因素。也不能全歸功於3人。
本身70年代未環球經濟處於增長狀態,加上中國處於改革開放初期,同以美國為首既五眼聯盟英語國家處於密月期,之間貿易都係經香港!
中美一買一賣,香港做中間人抽水抽左三十年,財運都算係咁!
再加上當時工業尚未開始大規模北移,成形香港百業興旺既現象!

麥里浩所做既不過順應時勢 堆出一些德政善政 助香港既實力同國際形象進一步提升,算係"捉到鹿識脫角"。

引用:
原帖由 oyear 於 2021-2-24 08:35 PM 發表

有讀歷史都知
回歸前歷史係必修科,回歸後反而唔駛讀
你話大陸怎可以忍
丫 ... 老董教改  校本  通識自主真係為禍非淺

引用:
原帖由 神經博士 於 2021-2-24 10:21 PM 發表

英國同其他歐洲列強係上海都有租界
公共租界時代既上海已係亞洲金融中心
比同期香港繁榮多!
要吾係上海同其他城市比香港早半個世紀回歸中國 當地既企業吾會解放後大量搬到香港 令香港有5 60年代工業資本累積同工業興旺。
所以毛澤東決定暫不收回港澳對中港日後發展都起正面作用。
絕對係拉 !!!

上海係全中國所有商業流行文化既集中地 ,
阮玲玉  周旋  李香蘭都係係上海發展 ... 李香蘭日本人來架 !!!
就好似8/90年代美國人羅芙洛  日本人大島由加利都要來香港發展一樣

上海當年有兩大優勢 , 一個係長江出海口 , 用殖民地理論去講 ,
就係搶奪殖民地資源既關口 , 好似印度孟買  加爾各答 , 南非約翰內斯保
巴西里約熱內盧 , 阿根庭布誼諾斯艾利斯咁 ... 無一個唔發達 !!!

二是法租界 ... 上海既流行曲  電影文化都係搞娛樂事業既法國佬引入既 ,
同期既香港唔計英國人 , 都仲係聽緊粵曲 ... ^.^"

引用:
原帖由 軍閥政治 於 2021-2-25 10:30 AM 發表

絕對係拉 !!!

上海係全中國所有商業流行文化既集中地 ,
阮玲玉  周旋  李香蘭都係係上海發展 ... 李香蘭日本人來架 !!!
就好似8/90年代美國人羅芙洛  日本人大島由加利都要來香港發展一樣

上海當年有兩大優勢 , 一個係長江出海口 , 用殖民地理論去講 ,
就係搶奪殖民地資源既關口 , 好似印度孟買  加爾各答 , 南非約翰內斯保
巴西里約熱內盧 , 阿根庭 ...
所以如果吾係因為果D租界比香港早半個世紀回歸,
今日中國可能多幾多一國兩制既特別行政區。
就算香港仍係其中一個 相比之下都失色得多!!!!

前戰上海同70至90年代既香港非常相似。70至90年代香港經濟起飛都出左許氏兄弟 羅文 梅豔芳 BEYOND 四大天王等!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]