• 瀏覽: 7,285
  • 回覆: 55
  • 追帖: 1
+3
[1] 我剛剛上網預約, 原來很多時段已有人預約了.
[2] 預約時要tick很多同意事項, 政府係算無遺策.
[3] 同時要預約埋打第二針的時間, 很方便.
[4] 很多人質疑科興只有50%, 而mRNA有95%, 以為西人國的疫苗係好嘢, 其實係錯.
[5] 中國人的天性係中庸之道, 一半一半係最好.
[6] 天之道, 損有餘而補不足, 月滿則虧, 水滿則溢, 中庸之道最合適.
[7] 現在各國所生產的疫苗都係全新醫藥產品, 正常而言需要十年以上的測試期, 當今只係士急馬行田而緊急使用, 仍未知有何副作用, 或何時發生副作用.
[8] 科興只有50%, 若果有不可預知的副作用, 都只是50%作用於人體內, 但mRNA有95%, 即是疫苗係猛藥, 根據牛頓第三運動定律作用力等於反作用力, 即是說疫苗如發生副作用, 人體亦要承受95%的傷害.   
[9] mRNA疫苗已在外國打死幾百友, 西人有宗教信仰及冒險精神, 視死亡如同回到上帝身邊.
[10] 我係中國人, 一定選擇打科興疫苗.

揀疫苗同係咪中國人冇關係

現有數據就係科興副作用比其他疫苗少

媒體不斷炒作既保護率不能直接比較,因為各疫苗對患病標準不一
但可見的是科興對預防嚴重徵狀係100%
所謂50%有效率係包埋輕微徵狀,而只有輕微徵狀在其他疫苗不當作患病

愛國愛港安排打科興,反中亂港打輝瑞

引用:
原帖由 starr 於 2021-2-23 08:32 AM 發表
揀疫苗同係咪中國人冇關係

現有數據就係科興副作用比其他疫苗少

媒體不斷炒作既保護率不能直接比較,因為各疫苗對患病標準不一
但可見的是科興對預防嚴重徵狀係100%
所謂50%有效率係包埋輕微徵狀,而只有輕微徵狀在其他疫苗不當作患病
係有關係, 因為依家各國生產的疫苗仲未互相認證, 我打科興, 針卡上有註明, 日後如有健康碼返大陸可以早著先機.

如果唔係特別人仕,可以預約嗎?

引用:
原帖由 波濤可愛的小腸 於 2021-2-23 06:05 PM 發表
要係優先群組先得

引用:
原帖由 波濤可愛的小腸 於 2021-2-23 06:05 PM 發表
已經額滿了.

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-2-23 05:49 PM 發表

係有關係, 因為依家各國生產的疫苗仲未互相認證, 我打科興, 針卡上有註明, 日後如有健康碼返大陸可以早著先機.
你想北上希望方便認證係一個好既理由
我只係反對自認中國人就一定要打國產疫苗,而唔係基於科學理性判斷
就好似hk曱甴食盤菜都要揀黃店,立場先行令劣幣驅良幣,唔係良性發展

但係今次科學上的確係國產疫苗比其他更好~

我想黐阿媽但約唔到,唯有等下次,話唔定等等下有國藥揀都話唔定。

下個月好似連私家西醫診所都有得打

我唔屬優先群組,唯有奇望預約到私家診所,希望到時仲有貨啦,我只想接種安全嘅國產疫苗

如果黐阿媽,係咪要用阿媽資料去登記?

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-2-23 04:35 AM 發表
[1] 我剛剛上網預約, 原來很多時段已有人預約了.
[2] 預約時要tick很多同意事項, 政府係算無遺策.
[3] 同時要預約埋打第二針的時間, 很方便.
[4] 很多人質疑科興只有50%, 而mRNA有95%, 以為西人國的疫苗係好嘢, 其實係錯.
[5] 中國人的天性係中庸之道, 一半一半係最好.
[6] 天之道, 損有餘而補不足, 月滿則虧, 水滿則溢, 中庸之道最合 ...
搞咗幾個鐘,最後上傳話我 time out....唔怪之得政府成日被小

引用:
原帖由 montejo 於 2021-2-23 07:02 PM 發表

搞咗幾個鐘,最後上傳話我 time out....唔怪之得政府成日被小
登記之前已有溫馨提示要在30分鐘之內完成登記.
你係唔係逐粒字睇[Terms and Conditions]??? 如果花時間去慢慢睇, 又要用法律式思考, 咁就一定超過30分鐘.
我登記時就一律唔睇內容全部都tick 同意, 呢啲免責式協議條文, 睇唔睇都一樣, 即係欠一找九, 相信自理.

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-2-23 07:24 PM 發表

登記之前已有溫馨提示要在30分鐘之內完成登記.
你係唔係逐粒字睇[Terms and Conditions]??? 如果花時間去慢慢睇, 又要用法律式思考, 咁就一定超過30分鐘.
我登記時就一律唔睇內容全部都tick 同意, 呢啲免責式協議條文, 睇唔睇都一樣, 即係欠一找九, 相信自理.
我排隊排咗一小時,入到去登記,找日期地點,滿咗九成幾,要每間搵,個日子出得慢,搵到一間有時間啦!去第二針,呢個大把時間選。去到呢度又一個鐘。提交啦!load 咗十分鐘………sorry. time out..

我吊呀!

再排第二次,排咗一小時,滿額

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]