• 瀏覽: 7,277
  • 回覆: 9
  • 追帖: 1
+3
[1] 我剛剛上網預約, 原來很多時段已有人預約了.
[2] 預約時要tick很多同意事項, 政府係算無遺策.
[3] 同時要預約埋打第二針的時間, 很方便.
[4] 很多人質疑科興只有50%, 而mRNA有95%, 以為西人國的疫苗係好嘢, 其實係錯.
[5] 中國人的天性係中庸之道, 一半一半係最好.
[6] 天之道, 損有餘而補不足, 月滿則虧, 水滿則溢, 中庸之道最合適.
[7] 現在各國所生產的疫苗都係全新醫藥產品, 正常而言需要十年以上的測試期, 當今只係士急馬行田而緊急使用, 仍未知有何副作用, 或何時發生副作用.
[8] 科興只有50%, 若果有不可預知的副作用, 都只是50%作用於人體內, 但mRNA有95%, 即是疫苗係猛藥, 根據牛頓第三運動定律作用力等於反作用力, 即是說疫苗如發生副作用, 人體亦要承受95%的傷害.   
[9] mRNA疫苗已在外國打死幾百友, 西人有宗教信仰及冒險精神, 視死亡如同回到上帝身邊.
[10] 我係中國人, 一定選擇打科興疫苗.

引用:
原帖由 starr 於 2021-2-23 08:32 AM 發表
揀疫苗同係咪中國人冇關係

現有數據就係科興副作用比其他疫苗少

媒體不斷炒作既保護率不能直接比較,因為各疫苗對患病標準不一
但可見的是科興對預防嚴重徵狀係100%
所謂50%有效率係包埋輕微徵狀,而只有輕微徵狀在其他疫苗不當作患病
係有關係, 因為依家各國生產的疫苗仲未互相認證, 我打科興, 針卡上有註明, 日後如有健康碼返大陸可以早著先機.

引用:
原帖由 波濤可愛的小腸 於 2021-2-23 06:05 PM 發表
如果唔係特別人仕,可以預約嗎?
已經額滿了.

引用:
原帖由 montejo 於 2021-2-23 07:02 PM 發表

搞咗幾個鐘,最後上傳話我 time out....唔怪之得政府成日被小
登記之前已有溫馨提示要在30分鐘之內完成登記.
你係唔係逐粒字睇[Terms and Conditions]??? 如果花時間去慢慢睇, 又要用法律式思考, 咁就一定超過30分鐘.
我登記時就一律唔睇內容全部都tick 同意, 呢啲免責式協議條文, 睇唔睇都一樣, 即係欠一找九, 相信自理.

引用:
原帖由 montejo 於 2021-2-23 07:34 PM 發表

我排隊排咗一小時,入到去登記,找日期地點,滿咗九成幾,要每間搵,個日子出得慢,搵到一間有時間啦!去第二針,呢個大把時間選。去到呢度又一個鐘。提交啦!load 咗十分鐘………sorry. time out..

我吊呀!

再排第二次,排咗一小時,滿額
我係用PC上網登記, 唔用手機, 因為信唔過無線網絡.
你的情況係網路大塞車, 可能設計呢個登記網頁的IT人係黃屍, 以為市民唔會打科興, 所以在設計網頁時把網路出入口即I/O唔夠大容量, 以為夠用, 點知香港人身體最誠實, 個個都爭住上網登記.

美國今日死於新冠肺炎的人數已超過50萬人, 呢個數字係超過美國參加幾次大型戰爭的死亡人數, 真係勁.
如果按比例美國有3億人口, 香港有700萬人口, 即係香港要死11666人, 依家香港死亡的人數, 零頭都冇, 而且都係老年人本身有長期病, 政府的防疫工作已經做得有成績.  

梅菲定律 : 有可能出錯的, 始終都會出錯.
mRNA疫苗儲存及運輸困難, 在使用前又要解凍又要1開5稀釋, 層層繁複手續之下如果其中一個環節出錯, 就係不可逆轉的災難, 因為疫苗打入身體內, 想嘔番出來都唔得.  
黑醫護唔係香港獨有, 全世界都有, 外國竟然有醫護打針時忘記稀釋疫苗而打針, 仲係錯完可以再錯重複發生同類錯誤, 真係匪夷所思而難保呢類錯誤不在香港發生, 5倍劑量的疫苗一次過打入身體內, 後果可能係唔死得但變成科學怪人, 終生受害.
所以識得揀, 一定揀科興疫苗.

莫謂言之不預, 我要溫馨提示政府的監管部門, 一定要芒住負責打針的醫生護士, 因為在黑屍曱甴暴亂期間, 呢班黑醫護常常在公立醫院的大堂晒馬, 戴黑口罩用手掩住左眼影大合照, 醫管局高層完全唔理呢班黑醫護在工作時間在工作地點影大合照.
依家中國的科興疫苗及國藥疫苗在全世界都響晒朵, 認為係最安全的疫苗, 有些國家及地區例如日本南韓台灣等地區, 由於政治因素而唔用中國的疫苗, 而用mRNA疫苗, 當地的人民寧願出高價買中國走私的疫苗, 都唔信西人國的疫苗.
香港政府的監管部門一定要全程芒實在疫苗注射中心工作的醫護人員, 以防黑醫護偷龍轉鳳用自來水充作疫苗而把真正的科興疫苗攞去賣.

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2021-2-27 09:57 AM 發表
千其唔好講一套做一套
哈哈,
本來預約係6PM打針, 我提早去到, 在5:30PM打咗針, 之後去觀察區坐半粒鐘, 身體正常, 在等候期間買第10場馬, 買雷神的[銀馳], 買一千蚊獨贏, 贏咗950蚊, 真係天佑善人. 坐到6PM就走得, 仲有包口罩送.  
下次第二針係3月28日, 又係星期日, very good.

今日科興又開始登記, 登記人數又爆燈. 相信很快又滿額.
星期三開始登記mRNA疫苗, 好似都係優先組別先登記, 但呢隻疫苗好似係老人殺手, 在外國打死千幾友, 西人有宗教信仰, 都抱著 In God we trust 的態度打疫苗, 打死就 rest in peace 去侍奉上帝, 中國人天生珍惜生命, 覺得有今生冇來世, 所以中國人的行為修養都係中庸之道, 不會強出頭做出頭鳥, 因為中國人害怕行先死先, 所以在外國有很多個人英雄主義的冒險活動, 但在中國卻是很少人做.
所以我預測mRNA的登記, 一定唔會好似科興一樣咁爆燈.   

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]