• 瀏覽: 3,100
  • 回覆: 28
+4
引用:
原帖由 笑看流浪英犬 於 2021-2-22 08:48 PM 發表
從去年大選前,到贏得大選勝利,再到如今上台執政,拜登及其政府官員已不止一次地宣稱,將同其他盟友組建聯盟,以應對所謂“來自中國的挑戰”。

不過,當地時間2月21日,美國消費者新聞與商業頻道(CNBC)援引政治分析人士的觀點指出,拜登試圖在亞洲組建所謂“反華聯盟”可能面臨艱巨挑戰,美國在這一地區的影響力正在下降,經濟比重也在減少,想要聯合盟友對抗中國並不容易。

分析人士稱,像是在退出TPP ...
亞洲版北約30年前已經解散

trump trump 巳經證明美國係自私同不受控制民主政體, 重要係冇大佬範兒, 以前各國係馬首是瞻, 而家係舖舖清實際D.

引用:
原帖由 robin09 於 2021-2-23 10:43 AM 發表

倭奴國,就算了吧,
憋了2000年,撞上歷史大運,在亞洲率先進入工業化,因此風光了100年,不過是運氣而已,歷史大勢的小插曲。
現在中華上國也工業化了,王者歸來,亞洲秩序恢復過去2000年的常態。
倭奴國回去歷史性的角色,窩一邊慢慢等待下一個2000年吧。
不要睇少日本,輕敵是兵家大忌。

引用:
原帖由 笑到最後 於 2021-2-24 09:09 AM 發表

日本的歷史小插曲已經結束了,
現在的日本,只是美國的殖民地,因為人口老化和減少,幾十年內都會持續衰敗。
中國的目標是美國,美國還在中國前面,
所以現階段的中國,不可能自滿,還會勵精圖治,追趕和超越美國。

引用:
原帖由 色香的龜頭 於 2021-2-22 09:04 PM 發表
日本可取代美國地位!但要停止美軍軍事基地,以日本實力成為亞洲一哥
繼續發夢吧, 最好不要醒

現實太難接收啦

引用:
原帖由 笑到最後 於 2021-2-24 09:09 發表

如果日本無美駐軍,真係唔好睇小

阿三好願意跟美國聯手

當疫情解決後,中國幾億旅遊暴力消費,救反成個東南亞經濟,到時先係中國最威既時候
美元留反比鬼佬擦屁股~

引用:
原帖由 色香的龜頭 於 2021-2-22 09:04 PM 發表
日本可取代美國地位!但要停止美軍軍事基地,以日本實力成為亞洲一哥
對日本最大牽制既係美國,唔係中國。當年日本經濟起飛,企業爆到某個位令美國感覺受到威脅就一野打殘佢,之後日本經濟一沈不起一直到今天。
軍事上更加唔洗講,成隊駐日美軍日日及住你一舉一動,想玩野無咁易。

引用:
原帖由 molittlemo 於 2021-2-23 11:48 AM 發表
多謝川建國同志
侵傻成功將盟友關系打殘,唯我獨專!

引用:
原帖由 無愛 於 2021-2-25 12:07 AM 發表

無錯,所以特別提防老美為打擊中國,冒險鬆綁防日狗出哩咬人。

引用:
原帖由 無愛 於 2021-2-25 12:07 AM 發表

唔知大家有無睇過最強大腦,剔除花巧野唔計,好多集我都睇過。發覺中國對全世界咁多對手當中,最強的對手就是日本,這是純大腦比賽。

引用:
原帖由 笑到最後 於 2021-2-25 11:56 AM 發表

唔知大家有無睇過最強大腦,剔除花巧野唔計,好多集我都睇過。發覺中國對全世界咁多對手當中,最強的對手就是日本,這是純大腦比賽。
外國隊次一皮的,鬼佬智商普遍軙低。

鍵盤翻頁
左右