• 瀏覽: 32,175
  • 回覆: 25
  • 追帖: 4
+32

2月9日,廣東省國土資源廳發佈了《廣東省國土空間規劃2020-2035年》(以下簡稱《規劃》)公眾版,廣東首次提出將在省域空間內預留京港澳高速磁懸浮和滬(深)廣高速磁懸浮這兩大通道。

作為兩條磁懸浮高速通道的的核心城市,廣州和深圳的磁懸浮建設也加快發展。2020年10月,兩座城市的相關部門就簽署合作協議,規劃建設時速達600公里的高速磁懸浮。

內媒報道指,深圳到上海約1500公里,如以磁懸浮列車的時速每小時600公里算,大約2.5小時就可以互通深滬兩市。深圳至北京約2200公里,如果乘坐京港澳高速磁懸浮,大約3.6小時可到達北京,比高鐵要節省超一半時間。

近年來,中國在磁懸浮技術方面進展頗多。2015年12月26日,長沙的磁浮快線開通試運行,這是首條完全有自主知識產權的中國磁懸浮商業運營示範線。2019年5月,600公里高速磁浮試驗樣車在山東青島正式下線。

2016年12月,中國中車宣布啟動時速600公里高速磁浮鐵路項目研發,並計劃於2020年交付首台樣車。

2019年9月24日,中國國家鐵路局副局長于春孝表示,將安排時速600公里級高速磁懸浮系統等技術儲備研發。到了2019年12月8日,設計時速600公里的高速磁懸浮列車實車已正式亮相。2020年6月,高速磁浮試驗樣車試跑成功。

2020年8月6日,中國交通運輸部印發的《關於推動交通運輸領域新型基礎設施建設的指導意見》指出,發展智能高速動車組,開展時速600公里級高速磁懸浮、時速400公里級高速輪軌客運列車研製和試驗。

--------------
當鐵路去到600KMH, 飛機的作用就會大減, 而家國家好多人已經用高鐵取代飛機, 當高磁鐵正式大量使用.

飛機更多是去一D鐵路不能直達的相對冷門行程.

同埋呢條新鐵路由深廣去上海北京, 我估有唔少香港人會考慮上深圳/廣洲轉車去北京上海.

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時中國/590140/廣東擬建兩條高速磁懸浮-內媒-時速600公里深圳到北京僅3-6小時

引用:
原帖由 版煮報夢. 於 2021-2-22 06:55 PM 發表
大陸真係好多錢 想點起就點起
元朗大馬路條爛鳩輕鐵阻頭阻勢,都唔捨得拆
香港就係做咩都麻煩

引用:
原帖由 我曼是英超冠軍 於 2021-2-22 07:12 PM 發表

磁懸浮要先証實對健康有無影響先
磁浮唔係新事物

引用:
原帖由 ivanhohoho2 於 2021-2-23 06:19 AM 發表
又唔使一次過起哂兩條既,短短地起住一條北京至上海或上海至廣州,再觀察營運情況和對健康影響之後,才決定起不起其他路線
兩條線大部分鐵道是共用的

引用:
原帖由 amypat 於 2021-2-23 09:06 AM 發表
如果深圳去北京係3.6小時,咁係香港去,咪大約係4小時度。咁巳經係市區去市區咯。真係可以慳番好多時間。搭飛機,有時誤點都唔止4小時啦。上午去,中午就到。真係即日來回都仲可以。
北京換左新機場, DELAY好左好多, 以前真係4個小時閒閒地.

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2021-2-23 03:42 AM 發表

取代飛機?

幾錢張飛先? 取代飛機商務客位?

磁浮列車技術上海一早有 但成本貴 維護費貴 所以先冇大規模搞 得富豪比得起 但富豪又唔會坐公共交通工具 最後又係垃圾基建
而家高鐵一樣有商務坐位 我兩種都坐過.

個位係冇飛機個商務咁大, 但坐車係舒服過坐飛機好多好多.

我估深圳/廣洲上海, 唔會平得過飛機好多.

但計埋去機場/安檢時間, 相當有優勢.

引用:
原帖由 冷漠的香港人 於 2021-2-22 07:30 PM 發表
我國日日發展,日日進步,偽民主國家日日內鬥,日日侵略別的國家,問下佢地點同中國鬥?
拜山都發現基建既重要
可惜太遲, 以及美國既體制, 佢打算大興基建都好難成功.

引用:
原帖由 starr 於 2021-2-23 10:10 AM 發表

首次提出... 即係未批準
咁規畫既係, 總要行第一步.

廣東唔提出, 到西部先提出先可能就失了先機.

引用:
原帖由 mowmarc 於 2021-2-22 08:51 PM 發表
如果磁浮列車行駛時可用手機及手提電腦,這樣磁力應對人體無害。
不過我擔心架車咁快, 會上唔到網, 因為個發射站會不停咁轉

引用:
原帖由 starr 於 2021-2-23 10:16 AM 發表

未批準就咁報導,我覺得係吹大左,疑似'捧殺'
廣東省國土空間規劃2020-2035年 < 好似係公眾諮詢黎, 多D人知都好既

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2021-2-23 10:17 AM 發表

商務客位講緊幾皮野

我就唔知幾皮野去一轉上海北京算平定貴 但坐飛機先係一千幾百 

咁幾皮野既商務客位都有人坐既 但唔係咁多人會坐囉! 想賺回成本價 唔駛蝕 應該冇乜可能
大陸做基建唔係單單睇呢個基建既回報, 增加到人流自帶動既附加價值先係重點.

引用:
原帖由 傻瓜店小二 於 2021-2-23 10:35 AM 發表

依家高鐵唔使拎飛,用身份證回鄉證拍卡入閘,提早15分鐘就夠。
是的, 十分方便.

港人在內地入閘用另一條隊

引用:
原帖由 fb2e7b6e2a4872 於 2021-2-23 02:38 PM 發表

飛機跌落黎既機率係  百萬分之一 🤫
真係計機率, 火車失事率計返載客人數來計.
同飛機差唔多.

引用:
原帖由 fstephen 於 2021-2-23 05:50 PM 發表

那是2014年時的往事了,當年係其中一個方案放在地鐵上,當然太大膽前衛啦 ... 最後冇事哇,抗議完咪唔用呢個方案咯! 內地其實以民為治先真!

https://www.guancha.cn/Industry/2014_07_09_245227.shtml
http://blog.sina.com.cn/s/blog_992b52090102w0xp.html
https://www.chinanews.com/sh/2014/04-10/6050327.shtml
隔左咁多年, 技術底蘊都唔同哂.

引用:
原帖由 青瓜俠 於 2021-2-23 06:36 PM 發表
即係去北京叫完回來神不知老婆不覺?... 
呢條線重點不只在北京, 中間有幾個站會停北京.

呢條線係用黎將大灣區同京滬連成一線的大戰略

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]