• 瀏覽: 32,275
  • 回覆: 364
  • 追帖: 4
+32
綠皮柴油火車年代,深圳到北京要坐 36 小時!

引用:
原帖由 黃金馬3 於 2021-2-23 11:47 PM 發表

一D都唔奇怪,我有親戚都係。
睇返歐美西方國家各超市產品,滿眼中國製造,有平有貴,華人返大陸買衣物等用品都唔少,依家有淘寶仲方便。
好似我淘水龍頭間廠,人地D產品以前有供應美國家x寶(Home Dxpxt)等大公司,OEM,ODM,OBM產品遍佈世界各地。
所以成日維修囉,一世維修大六野

引用:
原帖由 A1899 於 2021-2-24 11:55 AM 發表
成本太太,費用亦應該比飛機貴
整體成本連維護為高鐵的不算多, 1.5倍.

修建成本每公里2.5億元
“根據初步測算,磁懸浮線修建成本每公里約2.5億至3億元人民幣,比四川建設時速350公里的高鐵成本略高。”吳自立說,在磁軌、直線電機等相關產業鏈實現大規模量產后,有望把成本降下來。鄧自剛亦表示,目前由于沒有大面積應用,車輛造價可能比現有高鐵成本要高一些,但其運行成本相對較低。“因為沒有任何接觸的部件,所以基本上可以稱為‘免維護’”。

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2021-2-24 11:10 AM 發表

磁浮唔係新技術 我關心係幾錢票價先?

平民價就實際 

如果貴過搭飛機 我覺得哂氣 
我覺得可以用日本新干綫做例子
其實新干線不比日本國內飛機平 (東京-> 大阪)都係一千鬆
而新干線都要一千鬆
但一樣大把人搭新干線

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2021-2-24 01:48 PM 發表

我覺得可以用日本新干綫做例子
其實新干線不比日本國內飛機平 (東京-> 大阪)都係一千鬆
而新干線都要一千鬆
但一樣大把人搭新干線
一樣價錢 搭車會好過搭飛機 唔駛book 去到有位就上車 但如比飛機貴好多 就冇乜用

新幹線係價錢同飛機相近 唔駛book位 walk in 上車 我冇理由專登訂機票 但搭車貴過坐飛機 我就唔會考慮 飛機始終快過車 價錢冇平 仲要貴左 

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2021-2-24 01:59 PM 發表

一樣價錢 搭車會好過搭飛機 唔駛book 去到有位就上車 但如比飛機貴好多 就冇乜用

新幹線係價錢同飛機相近 唔駛book位 walk in 上車 我冇理由專登訂機票 但搭車貴過坐飛機 我就唔會考慮 飛機始終快過車 價錢冇平 仲要貴左 
用返上面例子就知,同樣東京去大阪。
飛機一定耐過新幹線

新幹線貴過機票好多,啲人都係搭新幹線

飛機大約$6百幾,新幹線差不多1千上下。

飛機。
東京市區去機場1hr
預早0:45 hr 到機場
機程1:15 hr
大阪 落機出閘0:15 hr
機場到大阪市區 1hr

全程無 delay: 4個幾鐘

新幹線 2:25 hr

嘩! 勁呀!時速600公里還快過飛機! 

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2021-2-24 01:59 PM 發表

因為某D人肓毛,不學無術, don’t care

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2021-2-24 09:47 AM 發表

係咪要做密封管道果隻?
唔需要,不過上1000km就唔知

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2021-2-24 11:10 AM 發表

磁浮唔係新技術 我關心係幾錢票價先?

平民價就實際 

如果貴過搭飛機 我覺得哂氣 
價格係睇市場,開頭定價肯定會平

睇完呢單新聞, 黃屍又要開工忙於抹黑!

利害

引用:
原帖由 陳凡小建中 於 2021-2-24 01:30 PM 發表

所以成日維修囉,一世維修大六野
講真我屋企淘嗰D大陸水龍頭,真係完全冇維修過,依然好好用,已過七年,199蚊人仔,真係抵到爛。淘其它嘢都唔會差,選擇好重要,唔係凈追求平。

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2021-2-24 09:47 AM 發表

係咪要做密封管道果隻?
呢隻真空密封估計應行到1000km/h。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]