• 瀏覽: 32,323
  • 回覆: 364
  • 追帖: 4
+32
引用:
原帖由 songsong17 於 2021-2-22 19:31 發表

有講因為影響健康所以唔造?

反中白痴真係咩都FF得出就當真...
"反中白痴"

撩架鬧過主啦!!

引用:
原帖由 JamesPong_007 於 2021-2-22 07:36 PM 發表

"反中白痴"

撩架鬧過主啦!!
D反中白痴最鐘意FF, 唔好學佢地...

(係自己民族既地方反自己民族,呢d唔係白痴係咩?)

引用:
原帖由 我曼是英超冠軍 於 2021-2-22 07:12 PM 發表

磁懸浮要先証實對健康有無影響先
咁你仲唔快啲去問歐洲

呢個技術西門子玩到爛啦

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2021-2-22 19:41 發表

咁你仲唔快啲去問歐洲

呢個技術西門子玩到爛啦
德國玩都爛反而佢自己都唔造, 心知肚明對健康一定有害

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-2-22 07:31 PM 發表
正到非筆墨可形容

但中央可否考慮一下香港至北京晚班高鉄我想星期五晚11:00搭車第朝9點到北京

到時星期六晚11:00由北京返港,星期日朝9:00抵港!

高鐵也要留時間來維修路軌及電路,是不可能24小時運行。

引用:
原帖由 JamesPong_007 於 2021-2-22 07:49 PM 發表

唔係唔做,而係德國認為成本效益唔值得做。
關健康咩事

和諧客機有害健康咩?
點解唔飛

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2021-2-22 19:51 發表

關健康咩事

和諧客機有害健康咩?
點解唔飛
藉口嚟啫, 唔通佢sell嘢比人會話對人嘅健康唔好架、好危險架咁咩

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2021-2-22 19:51 發表

關健康咩事

和諧客機有害健康咩?
點解唔飛
"和諧客機有害健康咩?"

起碼法國佬佢自己用番先

引用:
原帖由 JamesPong_007 於 2021-2-22 07:26 PM 發表
坐咁耐輻射好大, 上海個條短程就差唔多
你好似坐過好有經驗喎,可唔可以分享吓,等我長知識

深圳市民“反磁浮”,反對地鐵8號線高架途徑居民區
澎湃訊
2014-07-09 19:53  來源:澎湃新聞

2014年7月8日,廣東省深圳市,市民在深圳地鐵大廈門前舉牌反對規划地鐵8號線採用高架磁懸浮。  IC 圖
        據中國網消息,2014年7月8日,廣東省深圳市市民在深圳地鐵大廈門前高喊,反對規划地鐵8號線採用高架磁懸浮。當日,居民應深圳地鐵集團副總經理簡煉之約于下午3點在地鐵大廈開會協商磁懸浮事項,結果簡煉臨時更改會議地點至磁懸浮途徑居民所在地蓮塘街道辦,市民認為簡煉失約。
背景資料
        8號線將是一條以旅遊為主兼顧出行的軌道交通線路,從羅湖至小梅沙,預計全長26.4公里。從2006年起,深圳地鐵集團先後組織相關研究單位對8號線的線路布置、技術制式以及技術的安全可靠性、環境影響、運營能耗、電磁輻射等進行了研究。研究結果顯示,“中低速磁浮(磁懸浮)作為8號線的方案是合適的”。這是簡煉對磁懸浮8號線的介紹,他認為現在的技術已經能將電磁波完全屏蔽。所以,磁浮交通可以做到比輪軌更低的電磁輻射水平。
        但是居民並不完全認同他的觀點,“磁懸浮是一個新鮮的東西,國內外很多城市都因擔心其輻射和安全等問題,暫停了建設磁懸浮的計劃,聽專家說,磁懸浮列車的高感應磁場對人體磁場的干擾和影響是明顯的,甚至誘發脫髮和白血病。想想都害怕,我們就住在線路旁,肯定反對當小白鼠。”羅沙路一小區不願具名的居民曾對媒體表示,中低速磁懸浮全國都沒有先例。持相同觀點的居民不在少數。在一份“蓮塘居民關于反對深圳地鐵8號線磁懸浮方案的報告”中,沿線居民列出了8項反對的理由,首當其衝還是磁懸浮輻射危害健康的問題。
        關于磁懸浮的輻射問題,國內專家存在兩種聲音。一方代表為國內磁懸浮技術領域的權威專家、北京控股磁浮交通研究中心總設計師常文森,他認為,電磁輻射就是個偽命題,中低速磁懸浮列車採用吸力型電磁懸浮技術,軌道與列車底部的電磁鐵之間形成一個異性相吸的封閉磁場,在這個磁場外面,幾乎是沒有輻射的。
        另一方代表為中國工程院院士、隧道及地下工程專家王夢恕,其觀點與前者針鋒相對,他認為,磁懸浮列車的軌道上鋪設有交流線圈(即電磁鐵),在通電時,不僅列車會有輻射,軌道上也會產生電磁輻射,由于國內並沒有關于電磁輻射的安全標準,他也並不認同這些檢測。(綜合晶報、羊城晚報資料)

引用:
原帖由 JamesPong_007 於 2021-2-22 07:49 PM 發表

咁就直情話有害, 所以唔造, 洗咩心知肚明...

唔通d反中白痴心知肚明外國有害, 所以唔走?

引用:
原帖由 JamesPong_007 於 2021-2-22 07:54 PM 發表

藉口嚟啫, 唔通佢sell嘢比人會話對人嘅健康唔好架、好危險架咁咩

引用:
原帖由 版煮報夢. 於 2021-2-22 06:55 PM 發表
大陸真係好多錢 想點起就點起
元朗大馬路條爛鳩輕鐵阻頭阻勢,都唔捨得拆
集體回憶喎
要五十年不變囉

引用:
原帖由 JamesPong_007 於 2021-2-22 07:54 PM 發表

on9 問得呢個間題都唔諗吓,德國境內可以有幾大去容納磁浮列車?可以有幾多載客量?

德國2大城市之間,鐵路距離得286 km,宜家行200kmh/h ,都唔使1.5個鐘,一套戲都睇唔到。
就算比你快3倍,快1個鐘有咩用?
價錢貴一大節,載客量又唔係多。

你會俾錢坐

你問得呢個問題,咪即係問,港鐵點解唔起條線去長洲

引用:
原帖由 JamesPong_007 於 2021-2-22 08:01 PM 發表
深圳市民“反磁浮”,反對地鐵8號線高架途徑居民區
澎湃訊
2014-07-09 19:53  來源:澎湃新聞

2014年7月8日,廣東省深圳市,市民在深圳地鐵大廈門前舉牌反對規划地鐵8號線採用高架磁懸浮。  IC 圖
        據中國網消息,2014年7月8日,廣東省深圳市市民在深圳地鐵大廈門前高喊,反對規划地鐵8號線採用高架磁懸浮。當日,居民應深圳地鐵集團副總經理簡煉之約于 ...
以前話手機發射站有害...點知而家邊個唔用手機上網...

證明有害先有用, FF係無用...

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]