• 瀏覽: 32,256
  • 回覆: 364
  • 追帖: 4
+32

2月9日,廣東省國土資源廳發佈了《廣東省國土空間規劃2020-2035年》(以下簡稱《規劃》)公眾版,廣東首次提出將在省域空間內預留京港澳高速磁懸浮和滬(深)廣高速磁懸浮這兩大通道。

作為兩條磁懸浮高速通道的的核心城市,廣州和深圳的磁懸浮建設也加快發展。2020年10月,兩座城市的相關部門就簽署合作協議,規劃建設時速達600公里的高速磁懸浮。

內媒報道指,深圳到上海約1500公里,如以磁懸浮列車的時速每小時600公里算,大約2.5小時就可以互通深滬兩市。深圳至北京約2200公里,如果乘坐京港澳高速磁懸浮,大約3.6小時可到達北京,比高鐵要節省超一半時間。

近年來,中國在磁懸浮技術方面進展頗多。2015年12月26日,長沙的磁浮快線開通試運行,這是首條完全有自主知識產權的中國磁懸浮商業運營示範線。2019年5月,600公里高速磁浮試驗樣車在山東青島正式下線。

2016年12月,中國中車宣布啟動時速600公里高速磁浮鐵路項目研發,並計劃於2020年交付首台樣車。

2019年9月24日,中國國家鐵路局副局長于春孝表示,將安排時速600公里級高速磁懸浮系統等技術儲備研發。到了2019年12月8日,設計時速600公里的高速磁懸浮列車實車已正式亮相。2020年6月,高速磁浮試驗樣車試跑成功。

2020年8月6日,中國交通運輸部印發的《關於推動交通運輸領域新型基礎設施建設的指導意見》指出,發展智能高速動車組,開展時速600公里級高速磁懸浮、時速400公里級高速輪軌客運列車研製和試驗。

--------------
當鐵路去到600KMH, 飛機的作用就會大減, 而家國家好多人已經用高鐵取代飛機, 當高磁鐵正式大量使用.

飛機更多是去一D鐵路不能直達的相對冷門行程.

同埋呢條新鐵路由深廣去上海北京, 我估有唔少香港人會考慮上深圳/廣洲轉車去北京上海.

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時中國/590140/廣東擬建兩條高速磁懸浮-內媒-時速600公里深圳到北京僅3-6小時

大陸真係好多錢 想點起就點起
元朗大馬路條爛鳩輕鐵阻頭阻勢,都唔捨得拆

引用:
原帖由 版煮報夢. 於 2021-2-22 06:55 PM 發表
大陸真係好多錢 想點起就點起
元朗大馬路條爛鳩輕鐵阻頭阻勢,都唔捨得拆
香港就係做咩都麻煩

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2021-2-22 06:55 PM 發表

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210222/440547429847142400189057.jpeg/fFqcRZQSj0Ab3Zf3Qu1HFL0KcRPNUmGe1uBoKtbgaCo?v=w1280r16_9

2月9日,廣東省國土資源廳發佈了《廣東省國土空間規劃2020-2035年》(以下簡稱《規劃》)公眾版,廣東首次提出將在省域 ...
磁懸浮要先証實對健康有無影響先

引用:
原帖由 我曼是英超冠軍 於 2021-2-22 07:12 PM 發表

磁懸浮要先証實對健康有無影響先
磁浮唔係新事物

國家基建做就高效率社會,形成國際兢爭力優勢,勢在中國,無可戰勝。

不過要睇去到北京邊度先
如果太遠都可能會坐飛機
不過都希望呢個新技術帶領中國去另一個層次

坐咁耐輻射好大, 上海個條短程就差唔多

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2021-2-22 19:18 發表

磁浮唔係新事物
德國發明佢自己都唔用、唔造呀

去到600KMH...

我國日日發展,日日進步,偽民主國家日日內鬥,日日侵略別的國家,問下佢地點同中國鬥?

引用:
原帖由 JamesPong_007 於 2021-2-22 07:27 PM 發表

德國發明佢自己都唔用、唔造呀
有講因為影響健康所以唔造?

反中白痴真係咩都FF得出就當真...

正到非筆墨可形容

但中央可否考慮一下香港至北京晚班高鉄我想星期五晚11:00搭車第朝9點到北京

到時星期六晚11:00由北京返港,星期日朝9:00抵港!

唔怪得拜登都知驚啦

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]