• 瀏覽: 617
  • 回覆: 6
+2
打左,唔好放鬆,就直接增加左最少50%保護啦, 咁都叫“利己害人”? 唔打就係“利己利人”...?

反中既人都係特別白痴...

引用:
原帖由 笑看流浪英犬 於 2021-2-22 05:51 PM 發表

疫苗真正嘅有效率根本唔可以在短短不到一年嘅時間就能準確判斷,這就是為何一隻藥往往要幾年時間去做臨床實驗。
現在係為咗緊急使用,所以才會在咁短時間內批準啫。

至於邊隻好啲,以我所得到嘅資料睇,香港有得打嗰三隻我只會選科興。有人話科興只有50.4%有效率,咁低做唔到效果,其實只係因為呢啲人無知。

巴西嘅結果係用醫護呢啲最容易受病毒感染嘅人來做臨床實驗的,巴西因為希望更快知道疫苗是否有 ...
我針對d反中白痴d邏輯者, 比佢地當biontech 有94%, 咪一樣有6%隱形傳媒者,咁咪係一樣佢地口中既打左係"利己害人"...

引用:
原帖由 Denningvicki 於 2021-2-22 05:58 PM 發表

滅活疫苗只有約5成保護率,一半人感染病毒後仍會傳染他人 (所以害人),但因打滅活疫苗後,若感染病毒,病情不會嚴重 (所以利已)。
Biontech 都係聲稱94%,唔係100, 即有果6%都會傳比人...

仲有, 唔打唔會傳比呀? 唔打100%會傳比人, 即係害己害人...

真係又要講一次, 反中既都係白痴的...

引用:
原帖由 Denningvicki 於 2021-2-22 06:16 PM 發表

為何硬要將政治與疫苗效能拉在一起,何不用科學態度睇疫苗效能丶風險?

滅活疫苗是傳統技術,流感疫苗一般亦用此,保護率一般只有30%~70%,副作用丶後遺症經多年經驗,己被醫學界掌握;mRNA是新技術(拾餘年),應首次用於疫苗(健康人士),保護率雖然高,科學家亦只是說,對細胞核影響「機會微」,但實際如何!
(你果句後“利己害人”唔政治?算吧啦...一睇都知邊個係反中白痴...

Biontech 都係聲稱94%,唔係100, 即有果6%都會傳比人...

仲有, 唔打唔會傳比呀? 唔打100%會傳比人, 即係害己害人...

真係又要講一次, 反中既都係白痴的...

引用:
原帖由 笑看流浪英犬 於 2021-2-22 06:18 PM 發表

輝瑞的數據 是剔除了 輕症與無症狀者的 數據
科興卻是 被美國 與歐洲公司強行 統計在內的!!!

數據的標準都不同!!
我知, 同一計算標準, biontech 40%都唔知有無...

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2021-2-22 06:30 PM 發表

其實佢地當BioNTech有95%係完全無視佢報告內文嘅詳細論述,95%只係實驗數據,並唔係醫護呢啲受感染嘅高危群組會有嘅有效保護率。如果只係咁計,咁科興就有91%有效率啦,因為土耳其做嘅臨床測試係以1:7嘅比例去做嘅,醫護佔咗8份之1,咁就已經有91%整體保護率了。可以想像,BioNTech疫苗在醫護人員中,是否還可以有95%有效保護率呢?
還有一點係大家要注意嘅,就係BioNTech嘅報 ...
我係讓埋佢地, 當佢地相信既係真...咁唔係100%保護既, 都已經係佢講既"利己害人",  咁點解只講成科興係“利己害人”?

仲要扮中立話唔講政治講科學...

真係自己白痴就當人地都無腦...

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2021-2-22 06:44 PM 發表

咁香港又真係好多無腦嘅人嘅,唔係點會只識得睇有效率幾多而唔係認真了解啲數據點計呀。
所以話民主社會喎,咪就係俾一班無腦嘅人去做決定囉,不過話時話,香港班專家都一樣係咁廢,完全唔覺佢地有乜真才實料,就好似嗰個袁國勇咁,連全民大規權檢測都可以用效能來判斷是否成功。如果當初全民自願檢測佢能夠幫忙支持一下,咁就可以令到檢測量不至於好似現在咁少,當一有社區爆發就可以立即又做大規模檢測,咁疫情就唔會搞咗 ...
民主社會,其實係有腦既政客,各自諗方法呃d 無腦既人支持佢地既決定...

呃呃下, 呃到d人真係唔識分真假好壞, 最後咪搞來搞去都搞唔惦...

香港早早被英美滲透,扶植左d只講政治不講專業既所謂“精英”係覺階層,黑暴後,中央已經知到要整治...

其實留意封小區係好有效, 不過都唔係常見果班專家帶領, 應該會慢慢踢走班黃醫...

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]