• 瀏覽: 618
  • 回覆: 36
+2
引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2021-2-22 06:05 PM 發表

賓佬視科興疫苗為「次級疫苗」?!
賓佬,作為國家,當然「政治」先行。

引用:
原帖由 songsong17 於 2021-2-22 06:08 PM 發表

Biontech 都係聲稱94%,唔係100, 即有果6%都會傳比人...

仲有, 唔打唔會傳比呀? 唔打100%會傳比人, 即係害己害人...

真係又要講一次, 反中既都係白痴的...
輝瑞的數據 是剔除了 輕症與無症狀者的 數據
科興卻是 被美國 與歐洲公司強行 統計在內的!!!

數據的標準都不同!!

數據的標準都不同!!

《英國醫學雜誌》(BMJ)的副總編輯Peter Doshi發文稱輝瑞新冠疫苗95%的有效率存在諸多疑點,稱輝瑞使用了違反科學原理的統計方法,其真實有效性僅僅只有29%。

《Peter Doshi: Pfizer and Moderna’s “95% effective” vaccines—we need more details and the raw data》(《Peter Doshi:輝瑞和Moderna的疫苗有效率達95%——我們需要更多原始數據》)。該文作者Peter Doshi,是美國巴爾的摩馬里蘭大學藥學院的流行病學家。文章末尾,標明了他是《英國醫學雜誌》的associate editor(助理編輯)。

文章指出,輝瑞公司在臨床三期試驗中共報告了170例核酸檢測證實的新冠肺炎確診病例,疫苗組和安慰劑組分別為8到162例,由此得出疫苗有效率為95%。
但是,還有大量的“疑似病例”沒有納入統計範圍。FDA報告顯示,總共有3410例疑似新冠肺炎病例,其中疫苗組有1594例,安慰劑組1816例。疑似病例比確診病例多20倍,不能因為沒有核酸診斷就被忽視。

作者指出,如果把這些疑似病例算上,那麼疫苗只能將新冠肺炎發病風險降低19%,即有效率19%,遠低于FDA要求的50%。排除了疫苗接種7天後發病病例,其中疫苗組409例,安慰劑組287例,疫苗有效率也僅有29%。

當然,考慮到鼻病毒、流感病毒等其他冠狀病毒,以及腺病毒、呼吸道合胞病毒都可能引起與新冠肺炎相似的症狀,這些疑似病例可能是被這些病毒所感染。另一方面,如果這些疑似病例中有大量的核酸檢測假陰性的患者,那麼疫苗的有效率將大打折扣。

由此作者提出質疑,如果疑似病例與確診病例有着相同的疾病病程,那麼將“疑似+確診”納入有效率的範圍,將比僅僅考慮確診病例更有臨床意義。一種疫苗的作用不僅僅是阻斷病毒的傳播,還要影響到疾病轉為重症風險,包括住院率、ICU治療率以及死亡率,後者對于消除疫情的作用更為實際。

然而,輝瑞公司的報告中沒有提到這3410例疑似病例的後續問題,Moderna也沒有提到,這個數據僅在FDA的審查報告中出現。

引用:
原帖由 Denningvicki 於 2021-2-22 06:17 PM 發表

賓佬,作為國家,當然「政治」先行。
賓佬最無恥!!

引用:
原帖由 Denningvicki 於 2021-2-22 06:16 PM 發表

為何硬要將政治與疫苗效能拉在一起,何不用科學態度睇疫苗效能丶風險?

滅活疫苗是傳統技術,流感疫苗一般亦用此,保護率一般只有30%~70%,副作用丶後遺症經多年經驗,己被醫學界掌握;mRNA是新技術(拾餘年),應首次用於疫苗(健康人士),保護率雖然高,科學家亦只是說,對細胞核影響「機會微」,但實際如何!
(你果句後“利己害人”唔政治?算吧啦...一睇都知邊個係反中白痴...

Biontech 都係聲稱94%,唔係100, 即有果6%都會傳比人...

仲有, 唔打唔會傳比呀? 唔打100%會傳比人, 即係害己害人...

真係又要講一次, 反中既都係白痴的...

科興在巴西開展的Ⅲ期臨床試驗為例,
科興只提供疫苗,
巴西方面試驗採用國際化團隊,
聘用美國一監理公司監督試驗,
試驗數據分析交由另一個歐洲數據分析公司作第三方獨立分析。

巴西方面何時公布、公布多少和什麽數據都由巴西決定。

引用:
原帖由 笑看流浪英犬 於 2021-2-22 06:18 PM 發表

數據的標準都不同!!
知多點,了解多點,才不變人雲亦雲👍

引用:
原帖由 笑看流浪英犬 於 2021-2-22 06:18 PM 發表

數據的標準都不同!!
我知, 同一計算標準, biontech 40%都唔知有無...

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2021-2-22 06:21 PM 發表

賓佬最無恥!!
政治本是如此!

香港醫護要學下猅律獱,唔好打科興,要打瑞輝。  

引用:
原帖由 songsong17 於 2021-2-22 05:56 PM 發表

我針對d反中白痴d邏輯者, 比佢地當biontech 有94%, 咪一樣有6%隱形傳媒者,咁咪係一樣佢地口中既打左係"利己害人"...
其實佢地當BioNTech有95%係完全無視佢報告內文嘅詳細論述,95%只係實驗數據,並唔係醫護呢啲受感染嘅高危群組會有嘅有效保護率。如果只係咁計,咁科興就有91%有效率啦,因為土耳其做嘅臨床測試係以1:7嘅比例去做嘅,醫護佔咗8份之1,咁就已經有91%整體保護率了。可以想像,BioNTech疫苗在醫護人員中,是否還可以有95%有效保護率呢?
還有一點係大家要注意嘅,就係BioNTech嘅報告中,受感染個案只有170個,反而疑似個案就有3410個,足足有20倍之多。可以預見,其實BioNTech嘅實驗測試,得到嘅受感染個案其實唔係咁充足,對計算有效率嘅準確性唔係咁高。

引用:
原帖由 songsong17 於 2021-2-22 06:23 PM 發表

我知, 同一計算標準, biontech 40%都唔知有無...
是哦
19%到29%
比科興差遠了
而且死亡率還超高

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2021-2-22 06:30 PM 發表

其實佢地當BioNTech有95%係完全無視佢報告內文嘅詳細論述,95%只係實驗數據,並唔係醫護呢啲受感染嘅高危群組會有嘅有效保護率。如果只係咁計,咁科興就有91%有效率啦,因為土耳其做嘅臨床測試係以1:7嘅比例去做嘅,醫護佔咗8份之1,咁就已經有91%整體保護率了。可以想像,BioNTech疫苗在醫護人員中,是否還可以有95%有效保護率呢?
還有一點係大家要注意嘅,就係BioNTech嘅報 ...
我係讓埋佢地, 當佢地相信既係真...咁唔係100%保護既, 都已經係佢講既"利己害人",  咁點解只講成科興係“利己害人”?

仲要扮中立話唔講政治講科學...

真係自己白痴就當人地都無腦...

台灣既新聞,信一半都嫌多

引用:
原帖由 songsong17 於 2021-2-22 06:39 PM 發表

我係讓埋佢地, 當佢地相信既係真...咁唔係100%保護既, 都已經係佢講既"利己害人",  咁點解只講成科興係“利己害人”?

仲要扮中立話唔講政治講科學...

真係自己白痴就當人地都無腦...
咁香港又真係好多無腦嘅人嘅,唔係點會只識得睇有效率幾多而唔係認真了解啲數據點計呀。
所以話民主社會喎,咪就係俾一班無腦嘅人去做決定囉,不過話時話,香港班專家都一樣係咁廢,完全唔覺佢地有乜真才實料,就好似嗰個袁國勇咁,連全民大規權檢測都可以用效能來判斷是否成功。如果當初全民自願檢測佢能夠幫忙支持一下,咁就可以令到檢測量不至於好似現在咁少,當一有社區爆發就可以立即又做大規模檢測,咁疫情就唔會搞咗成差不多3個月都未斷尾。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]