• 瀏覽: 42,541
  • 回覆: 462
  • 追帖: 2
拎綜緩真好

引用:
原帖由 chris968 於 2021-2-22 10:00 AM 發表
新一份《財政預算案》周三發表。疫情下經濟低迷,預料本年度財赤將高達二千億至三千億元。《星島日報》獲悉,《預算案》因此將會「減糖減甜」,不再派...

https://static.stheadline.com/stheadline/inewsmedia/20210222/share_2021022207042593001.jpg

新一份《財政預算案》周三發表。疫情下經濟低迷,預料本年度財赤將高達 ...
應該取消公屋免租,因為已經好平租啦!但應該派錢,出面大把窮人住劏房,交唔起租,食二手飯。

引用:
原帖由 鬼屋理性的榴槤 於 2021-2-22 10:26 AM 發表
綜援派咩撚野雙糧  你係咪食屎大嫁  
本身都有政府養  有撚經濟壓力咩
仲有好多都係呃綜援!出現金糧!屋企收埋好多金條,大陸幾層樓!屌

引用:
原帖由 chris968 於 2021-2-22 10:03 AM 發表
波叔真係只會幫商家同綜緩人士
關愛基金幫n無被人插到暈,黃粉怪得誰

引用:
原帖由 freelance22 於 2021-2-22 10:38 AM 發表

仲有好多都係呃綜援!出現金糧!屋企收埋好多金條,大陸幾層樓!屌
大把呢d仆街  垃圾政府一直無正視呢個問題

引用:
原帖由 lrr174 於 2021-2-22 10:31 AM 發表
經濟好 ....  要留備第時應急, 唔會立亂派錢
經濟差 .... 財赤大, 唔會派錢

呢個 孤寒財爺 份工 呀貓呀狗都識做
認同 穩條番薯都識做啦 曾俊華做個陣經濟咁撚好都係咁咖死款 而家呢件又係咁撚樣 !一年換一個就最好 份財政預算案唔令仔即刻下台。

經濟好,棕援雙糧。
經濟差,棕援雙糧。

綜援戶最不受影響,但成能日都派隻糧,根本唔能知佢點計數

外國好多政府都派錢舒民困
只有香港政府唔理小市民困苦
無乜推出舒緩措施

不派錢可以,高官全體減靠10%

引用:
原帖由 type100q 於 2021-2-22 10:02 AM 發表
屌....綜援又雙糧
係香港打工慘過HE
直情要減綜援啦吊,仲雙糧😡

呢條柒頭講封面顏色d偉論仲詳細過預算案內容,整色整水整埋d廢相扮食飯盒,真係慳撚d啦!

引用:
原帖由 chris968 於 2021-2-22 10:10 AM 發表

好多新移民拎綜緩, 冇貢獻, 繼續出雙糧? 波叔咩玩法?
"好多新移民拎綜緩,"
好多即係幾多?
我就搵過報導, 每年大約都係1萬多人新移民攞綜援.

引用:
原帖由 songsong17 於 2021-2-22 10:15 AM 發表

我反而見d唔討好既工得新移民做...
新移民一係做G 收入高

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-2-22 10:45 AM 發表
外國好多政府都派錢舒民困
只有香港政府唔理小市民困苦
無乜推出舒緩措施
經濟好,又要政府派錢.
經濟差,又要政府派錢.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]