• 瀏覽: 1,399
  • 回覆: 32
中國海警船昨日再度現身釣魚島(日稱尖閣諸島)周邊海域,日本海上保安本部持續發出警告,要求立即駛離。另外,台灣的海岸巡防署艦艇陸續在舷側加塗裝「TAIWAN」字樣,首批完成新塗裝的4艘大型艦艇,將分別前往釣魚島及西北海域執行偵巡與護漁任務。

有中國海警保護下,台胞終於夠膽去釣島散步,阿爺勁 !!

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/cnt/china_world/20210222/00178_003.html

she is afraid Japan navy so marked Taiwan 

台灣海巡艦艇應該唔夠中國海警艦艇撞
中國啲鋼水強勁好多

係中國海警保護下,終於唔怕日本仔了嗎

多隻香爐巡釣島了,若果同日本打起上嚟,大陸唔知會唔會同台灣聯手呢,抑或掉翻轉呢,好想知

係日本台灣聯手對抗中國海警船

呆灣係想入侵日本領海還是甘願做日本的馬前卒﹖以空心菜的骨氣斷估都唔敢講釣魚台係屬於呆灣這種說話吧...

呆狗成日俾日本仔恰!

引用:
原帖由 kevinfans 於 2021-2-22 10:08 AM 發表
呆灣漁船被日本仔趕狗咁趕!

引用:
原帖由 你封我唔到 於 2021-2-22 10:35 AM 發表

呆灣漁船被日本仔趕狗咁趕!
但面對中國推出的海警法 台灣係忠心咁趕去釣魚台同日本對坑中國海警船

引用:
原帖由 type100q 於 2021-2-22 09:58 AM 發表
係中國海警保護下,終於唔怕日本仔了嗎
係日本國海自保護下,終於唔怕中共了嗎

台灣省也是中國的領土,台灣艦出巡釣魚島尚算合理。

引用:
原帖由 奧林巴斯 於 2021-2-22 10:11 AM 發表
呆灣係想入侵日本領海還是甘願做日本的馬前卒﹖以空心菜的骨氣斷估都唔敢講釣魚台係屬於呆灣這種說話吧...
最怕台獨挑釁日本打將起來!

引用:
原帖由 kevinfans 於 2021-2-22 10:08 AM 發表
點對抗?幾年前,中國海警船同日本海警船互射水炮,結果日本不敵中國強力水炮, 煙通都被打斷埋,此後日本海警再不敢招惹中國漁民,只敢欺負台灣漁民,台灣海警船出釣魚島,只係攞架黎丟。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]