• 瀏覽: 39,541
  • 回覆: 634
  • 追帖: 5
港府不斷透過「打好過唔打」的論調,在缺乏完整臨床數據下催谷市民接種疫苗。政府專家顧問、港大醫學院院長梁卓偉表示,由美國輝瑞、德國BioNTech研發的新冠疫苗、即本港稱為「復必泰」,全球已有近一千萬人接種,當中每百萬人便有4.7人出現嚴重和極端敏感反應,相關副作用的數字較內地的科興疫苗「克爾來福」高,估計是使用添加劑有關,又揚言自己會「身先士卒」,接種復必泰疫苗。

佢就好啦
有得㨂接種邊隻疫苗
小市民唔知有無得咁揀

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20210222/00176_013.html

佢幫市民打邊隻佢打邊隻 負責任

唔好學羅黎賤種甘用黑名單啦,口講言論自由,卻限制他人發表意見.

回覆 引用 TOP

so what, I select by myself not him

有得揀就一定係復必泰
無得揀就克爾多福都殺著先
最唔好就係有得接種都揀唔接種任何疫苗

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-2-22 09:15 AM 發表

港府不斷透過「打好過唔打」的論調,在缺乏完整臨床數據下催谷市民接種疫苗。政府專家顧問、港大醫學院院長梁卓偉表示,由美國輝瑞、德國BioNTech研發的新冠疫苗、即本港稱為「復必泰」,全球已有近一千萬人接種,當中每百萬人便有4.7人出現嚴重和極端敏感反應,相關副作用的數字較內地的科興疫苗「克爾來福」高,估計是使用添加劑有關,又揚言自己會「身先士卒」,接種復必泰疫苗。

佢就好啦
有得㨂接種邊隻疫苗 ...
你自己可以睇下邊度可以打隻,然後去嗰度預約囉,又唔係唔俾你揀。
我就一定揀科興疫苗,但可惜未到我有得打住,我5個群組都唔係,希望可以快啲到我有得打啦,好驚啲人打晒科興咁我就要等更加耐了。

大陸貨只得五成功效,一定打復必泰最安全

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2021-2-22 09:22 AM 發表

你自己可以睇下邊度可以打隻,然後去嗰度預約囉,又唔係唔俾你揀。
我就一定揀科興疫苗,但可惜未到我有得打住,我5個群組都唔係,希望可以快啲到我有得打啦,好驚啲人打晒科興咁我就要等更加耐了。
你嘅擔心不是無道理

之前有醫生說傳統疫苗生產量細
供貨比較花時間

可鼓勵黃屍打輝瑞,都唔係壞事

佢打完即刻有副作用,全香港笑爆。。。

如此星辰如此夜,為誰風露立中宵。
引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2021-2-22 09:22 AM 發表

我痴長者打

港大負責打BioNTech,
身為醫學院長真係無得㨂。

引用:

科興預留比擦鞋高官打,然後造成供不應求假象

引用:
原帖由 wgcn 於 2021-2-22 09:31 AM 發表

你記得要打輝瑞呀,識打當然唔會打輝瑞啦,睇下外國幾多富豪唔打輝瑞去打科興或國藥,你就應該明白輝瑞有幾好啦。
嗱,黃人記住打完輝瑞有乜面癱、失明、脊髓炎,甚至死埋,一家唔好要求政府賠償呀,咁會影響美國主子嘅聲譽,好丟美國嘅面呀。

引用:
原帖由 wgcn 於 2021-2-22 09:31 AM 發表

100萬劑喎
有50萬人可以打
斷估不會供不應求

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2021-2-22 09:37 AM 發表

你記得要打輝瑞呀,識打當然唔會打輝瑞啦,睇下外國幾多富豪唔打輝瑞去打科興或國藥,你就應該明白輝瑞有幾好啦。
嗱,黃人記住打完輝瑞有乜面癱、失明、脊髓炎,甚至死埋,一家唔好要求政府賠償呀,咁會影響美國主子嘅聲譽,好丟美國嘅面呀。:smi ...
外國透明度高冇隱瞞,大陸疫苗副作用從來冇公開過,死亡率可能係好高

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]