• 瀏覽: 46,201
  • 回覆: 38
  • 追帖: 4
+16
引用:
原帖由 s-chris 於 2021-2-22 09:15 AM 發表
港府不斷透過「打好過唔打」的論調,在缺乏完整臨床數據下催谷市民接種疫苗。政府專家顧問、港大醫學院院長梁卓偉表示,由美國輝瑞、德國BioNTech研發的新冠疫苗、即本港稱為「復必泰」,全球已有近一千萬人接種,當中每百萬人便有4.7人出現嚴重和極端敏感反應,相關副作用的數字較內地的科興疫苗「克爾來福」高,估計是使用添加劑有關,又揚言自己會「身先士卒」,接種復必泰疫苗。

佢就好啦
有得㨂接種邊隻疫苗 ...
你自己可以睇下邊度可以打隻,然後去嗰度預約囉,又唔係唔俾你揀。
我就一定揀科興疫苗,但可惜未到我有得打住,我5個群組都唔係,希望可以快啲到我有得打啦,好驚啲人打晒科興咁我就要等更加耐了。

引用:
原帖由 wgcn 於 2021-2-22 09:31 AM 發表

科興預留比擦鞋高官打,然後造成供不應求假象
你記得要打輝瑞呀,識打當然唔會打輝瑞啦,睇下外國幾多富豪唔打輝瑞去打科興或國藥,你就應該明白輝瑞有幾好啦。
嗱,黃人記住打完輝瑞有乜面癱、失明、脊髓炎,甚至死埋,一家唔好要求政府賠償呀,咁會影響美國主子嘅聲譽,好丟美國嘅面呀。

引用:
原帖由 遊鯤 於 2021-2-22 09:31 AM 發表
港大負責打BioNTech,
身為醫學院長真係無得㨂。
佢如果唔打港大負責打嗰隻,而走去打科興,咁即係代表佢都驚啫。
所以,作為負責任嘅院長,根本係責任問題,的確係無得揀嘅。
其實香港人都應該學下乜嘢叫做責任感囉,作為市民其實都要有公民責任,在抗疫期間就要配合抗疫,而唔係乜都反一餐。

引用:
原帖由 wgcn 於 2021-2-22 09:40 AM 發表

外國透明度高冇隱瞞,大陸疫苗副作用從來冇公開過,死亡率可能係好高
你真係自己呃自己,主觀偏見到連基本思維都無埋。
請問你臨床測試科興係由邊幾個國家負責做呀,巴西、土耳其同印尼呀,如果有死亡個案發生,老早外媒就報晒出嚟啦。
仲有呀,成日話中國透明度唔高,外國透明度高無隱瞞,咁點解英國出現變種,英國知道之後要等3個月後才通知世衛呀。你呢啲咪被洗腦嘅表現囉,你真係以為外國透明度好高呀,知唔知好多先喺美國出現嘅傳染病,要幾個月後美國先至會通佈俾人知呀。就好似西班牙流感喺西班牙被發現之前,美國就已經知道,佢更故意唔通佈出來添呀。
現在中國大陸嘅透明度點會唔高呀,打疫苗有死亡個案你以為以現在大陸人每個人都有手機及網絡覆蓋下,會隱瞞得住咩?唔該唔好再做井蛙啦,其實你可能連大陸社交網絡都未上過囉。

引用:
原帖由 初級投資者 於 2021-2-22 09:31 AM 發表

我痴長者打
我無得咁打先,可惜我又未到做長者嘅資格,唔知4至5月有得打科興未呢。
其實啲人自己都唔識得去睇下嗰啲疫苗嘅報告,及搜集多啲資料,否則就會明白我點解一定揀中國嗰啲滅活疫苗嚟打。
最可笑就係信輝瑞嘅報告嗰班人,連人地份報告寫咗啲乜都唔知,只係知道一個有效率係95%就話好。其實佢呢個數字有幾可靠好多人都唔知,因為無人會點提佢呢個數字實際係點樣計出嚟,數據係啲乜,測試對象又係啲乜,普通人根本就唔會知。
而最重要嘅係出現過嘅死亡個案並唔係少,但就從來唔見佢有乜嘢認真嘅調查研究做過。

引用:
原帖由 wgcn 於 2021-2-22 09:54 AM 發表

巴西土耳其印尼全部刀唔係發達國家,貪污比例同大陸一樣,所以一直隱瞞數據,天下圍中有一定理由
係呀,貪污嚴重咁科興疫苗就應該有好高有效率啦,點會喺巴西測試只有50幾%呀,你呢啲咪搵藉口呃自己囉。
仲有呀,你唔知巴西好親美咩?哦,以你嘅邏輯,原來就係巴西親美,所以巴西貪污嚴重,咁一定係收咗美國錢將測試有效率整到得番50%咁低啦。
黃人真係好可笑,自己當自己嘅主觀偏見就係事實,所以即使邏輯混亂都要搵啲藉口來完善自己嘅無知。你咪唔信中國疫苗嘅數據囉,大把國家會用中國疫苗,菲律賓總統就聰明過你多多聲啦。
美國你都好信,呢啲咪儍仔囉。美國疫苗有好多嚴重副作用,但美國都一定要批準你又知唔知點解呀。透明喎,無隱瞞喎,真係可以有幾蠢得幾蠢,怪唔得啲美國人會係咁極度無知同愚昧啦,連特朗普講嗰啲嘢都信到十足十,喺美國戴口罩防疫嘅聽證會上反對戴口罩嘅人,已經充份證明美國呢個所謂開放透明嘅社會,事實只係充滿著被嚴重洗腦嘅一群無知井蛙而已。
不過你要做井蛙唔緊要,記得信西方講嘅嘢,支爆就講咗十幾年啦,美爆咗幾次都未見支爆,你咪信佢地囉。嗱,記得你要打疫苗就打輝瑞,我實唔會同你爭嘅。我打科興係我自己研究過所有疫苗相關資料所得,唔係靠你呢種主觀偏見去思考,俾人洗腦洗到咁都好難同你討論啦。你一講到無晒理據就搬埋「透明唔透明」,仲要搵埋唔發達嘅國家,又搵埋貪污呢啲藉口,呢啲咪就係用主觀偏見去思考嘅結果囉。

引用:
原帖由 septemberchan 於 2021-2-22 10:05 AM 發表

我最想打國藥
國藥雖然大陸打咗好多人,但我對國藥所得資料唔多,所以好難下判語。不過以國藥都係用滅活疫苗研發,我亦相信案全性同有效性唔會同科興差太遠,而在安全性方面,相信亦會十分高,副作用應該都唔多,因為這種技術同流感疫苗都係一樣,而且已經有幾十年嘅基礎。
老實講,用新技術研發嘅疫苗,因為臨床測試時間唔係太耐,準確性同安全性都唔係驗證得咁高,所以我就唔會選擇囉。

引用:
原帖由 wgcn 於 2021-2-22 10:15 AM 發表

你刀講出咗重點,五成好有可能係收回佣貪污做假,事實可能有效率三成刀冇
你都講出咗重點,五成好有可能係收咗美國嘅黑金做假,事實可能有效率九成五以上。
呢啲咪叫做主觀囉,係無客觀事實根據就可以得出嘅結論,你認為你講得有理據咩?如果你講得叫做有理據,咁唔通我又唔可以好似我上面咁講咩?咁邊個先至啱呀。
所以話你講嘢完全係無邏輯無論據,因為你講嘅嘢完全可以因為主觀想法不同就可以完全相反,呢啲咪就係井蛙嘅思維囉。

引用:
原帖由 閒話一句 於 2021-2-22 10:24 AM 發表

其實應該係國藥好過科興,你睇國內人對國藥的重視程度就知,科興多數係賣比人
我認為係國家嘅政策,因為中央會考慮到自己國民及其他落後國家都同樣需要疫苗嘅供應,科興可以作為主要供應國外需求嘅疫苗,而國藥就主要俾自己國民接種,當然其他國家需要中央都會視乎情況提供支援。

引用:
原帖由 seaapex 於 2021-2-22 10:51 AM 發表

D人叫唔醒,尤得佢地啦,做好自己OK。祝大家身體健康。
呢啲人因為自己嘅主觀偏見,完全無視中國為全世界所作嘅貢獻,可以話係名副其實嘅漢奸走狗,對住啲漢奸走狗我係唔會想過叫醒佢地嘅。我要反駁佢地只係唔想嗰啲入世未深嘅人俾佢地蠱惑及毒害,香港就係太多呢啲西洋火狗奴才,搞到好多人連忠奸都不分,明明美國在毒害全世界令人類無法安寧,都要幫佢去抹黑事事都幫助救助其他國家嘅中國囉。

引用:
原帖由 csbs5c26 於 2021-2-22 10:59 AM 發表

--->外國幾多富豪唔打輝瑞去打科興或國藥

係咪大公報講你知
又係一個存在主觀偏見嘅儍瓜,乜你只係會睇毒果、立場呢類偏頗嘅媒體的嗎?又或者只係相信紐約時報、BBC嗰啲記者所講嘅嘢,而唔係搜集不同渠道嘅資訊的嗎?現在互聯網已經好發達,唔係只有大公文匯CCTV等嘅,不過話時話,大公文匯都可信過毒果立場呢啲新聞媒體囉。

引用:
原帖由 減肥唔准減對波 於 2021-2-22 11:37 AM 發表

自己睇啦,傻x
https://wap.eastmoney.com/a/202101131773646389.html
呢班儍瓜主觀偏見太嚴重,佢地亦根本無能力去獨立思考,只會選擇偏聽。

引用:
原帖由 bean1213 於 2021-2-22 11:42 AM 發表

如果要低副作用,不講有效率,建議你打鹽水
😆😆😆
如果只睇有效率,而連人地有效率都唔知點計算出嚟,建議你打輝瑞。
我選科興係有我自己研究過所有疫苗報告及多種渠道嘅評論,亦清楚知道呢啲有效率係點計,副作用嘅比較,如何保護到我對新冠肺炎嘅影響。你只係知道輝瑞有效率有95%但你又知佢點計95%俾你睇咩?你根本就唔知道所有疫苗點去計算佢地嘅有效率,更加唔會知道佢地標準係有乜唔同。
建議你在咁無知嘅情況下,唔好亂咁建議人地打乜嘢疫苗,自己選喜歡嘅好啦,唔好用自己嘅無知而害咗人地。你喺度講兩句好似就無乜所謂咁,希望你清楚,如果你自己嘅親人去打輝瑞,卻因為你自以為是而令他有嚴重副作用出現甚至死亡(雖然比率唔係好高,但你好彩嘅話一樣係會中),到時你後悔就莫及了。我就建議你最好真係去全面了解清楚先至講呢番說話,唔好再做井蛙了。

引用:
原帖由 ke2011 於 2021-2-22 01:02 PM 發表

總之全部資訊(不論內地或外國)喺呢個資訊泛濫嘅年代,都唔好全部盡信!
當然,所以要從多種渠道中收資訊,而最重要就係懂得分析同思考,睇人地提供的論據是否合理。

引用:
原帖由 fstephen 於 2021-2-22 01:26 PM 發表

非常同意!! 我覺得值得灌輸的思想教育...
根本現在香港人都被西洋文化洗腦太多了,只講甚麼民主自由人權,但卻從來沒有培養自己個人品德嘅素質。
就如簡單嘅安心出行政策,有公民責任嘅人都應該支持,因為如果自己染疫確診,就可以通知到其他同自己在同一場所而有機會傳染到嘅人,可以及早檢測及醫治。同理,若有人在自己曾去過嘅地方確診咗,即係自己都有機會已經感染了。能及早發現並醫治就更加安全,正所謂病向淺中醫。所以,只要大部份香港人都配合使用,對人對己都係有幫助嘅,而且用一下個安心出行根本係好簡單同好容易。
大家都希望疫情早日消退,可以回復正常生活,但大家就唔積極去配合,咁又點會可以有理想嘅結果呢。作為一個公民,配合攻府去對抗疫情,係一種公民責任,呢啲就係真正文明人應有嘅素質。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]