• 瀏覽: 1,139
  • 回覆: 9
另一個帶起嘅議題係,中國一帶一路係經驗殖民。

電台清談節目中嘅學者從治大國如烹小鮮延伸至中國一帶一路就係經驗殖民。佢哋冇詳論咁個論述。

但西方國家殖民係二話不說,以強軍壓境殺戮占領土地,奪去主權為目的。弱國不能有異議。

但一帶一路中,中國要同計劃中國家談判。對方係自願加入。而且談好嘅項目,又會因對方政權轉變而產生變化,甚至有可能取消。

一帶一路同西方國家殖民從理念至執行方式完全不同。所能達到嘅目的更加不一樣。根本不能相比。

引用:
原帖由 ntworks 於 2021-2-21 14:11 發表

電台清談節目中嘅學者從治大國如烹小鮮延伸至中國一帶一路就係經驗殖民。佢哋冇詳論咁個論述。

但西方國家殖民係二話不說,以強軍壓境殺戮占領土地,奪去主權為目的。弱國不能有異議。

但一帶一路中,中國要同計劃中國家談判。對方係自願加入。而且談好嘅項目,又會因對方政權轉變而產生變化,甚至有可能取消。

一帶一路同西方國家殖民 ...
你明唔明「殖民」點解?

https://g.co/kgs/HsxzG9

唔明就咪九噏。睇下  上麵條link啦!

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-2-21 07:54 PM 發表

你明唔明「殖民」點解?

https://g.co/kgs/HsxzG9

唔明就咪九噏。睇下  上麵條link啦!
睇咗。
殖民主義是指一個國家通過戰爭或和平方式尋求或取得另外土地及其人民的政策,以及支持此政策的思潮。 殖民主義通常包含了殖民政府與殖民地,以及殖民者與土著居民之間的不平等關係。 殖民主義一般存在于在軍事上較先進的國家之中,並經由殖民關係作用于殖民地與土著居民。

中國一帶一路對其他國家係不平等關系嗎?有取得土地及其人民嗎?
任何國家跟中國簽一帶一路協議,主權仲係喺其他國家手上。就如馬來西亞吧。馬來西亞係中國一帶一路合作夥伴。馬來西亞同中國簽好興建高鐵項目,但後來反口拒絕,要重新談判。
殖民最關鍵係獲得主權。主權還在合作夥伴國家,算係殖民嗎?
美國主導北約。咁又算唔算美國軍事殖民北約國家?

引用:
原帖由 ntworks 於 2021-2-21 21:47 發表

睇咗。
殖民主義是指一個國家通過戰爭或和平方式尋求或取得另外土地及其人民的政策,以及支持此政策的思潮。 殖民主義通常包含了殖民政府與殖民地,以及殖民者與土著居民之間的不平等關係。 殖民主義一般存在于在軍事上較先進的國家之中,並經由殖民關係作用于殖民地與土著居民。

中國一帶一路對其他國家係不平等關系嗎?有取得土地及其人民嗎?
任何國家跟中國簽一帶一路協議,主權仲係喺其他國家手上。就 ...
所以唔可以話「中國經濟殖民」。
當年西方在中國就系。中國被評為次殖民地,次過殖民地,因為噏得出嘅大生意,只有外國人可以做,中國人?學好英文打洋人工囉!

你情我願嘅交易,叫殖民?

香港平民買誠哥d 樓,又要供樓,又係晤係被殖民?

引用:
原帖由 ntworks 於 2021-2-21 02:11 PM 發表

一帶一路同西方國家殖民 ...
銀行借錢比你供樓,是否經濟殖民你家?

仲有好多人根本完全分唔清西方和中方的手法,比如西方在非洲經營多年,主要是用各種手段(推代理人、傳教、製造內戰再拉偏架、收買/借錢比領導人…),令他們可用賤價向當地政權取得資源開採權,成立跨國公司吸取資源,他們不會主動幫當地改善民生硬件(甚至往往用最破壞環境的方式開採),你要甚麼收橋起路? 請用高價買他們產品和服務(香港97前其實一樣,否則那些英資洋行當年為何如此風光?),西方基本吃了人肉還連湯也喝乾,只留幾口肉絲給少數洋買辦.

中國的做法,是借錢比人直接起基建,或教人種田或各種生產技術,等硬件和生產條件完善了,便等如出現新興市場和資源供應地,中國從中有冇著數? 當然有喇,你估聖母托世咩? 但當地也因此軟硬件得到真正改善,你話有冇賄賂當地官員?  當然又有喇,你冇枱底錢人地啋你有味,但中國至少唔會太粗暴搞人政權,亦唔會搞d乜乜革命乜春自由戰士,當地政權仍可隨時停止合作,如呆咁叫殖民,有條毛落你頭上都可叫植髮了

引用:
原帖由 Iamshameless 於 2021-2-22 07:30 AM 發表

銀行借錢比你供樓,是否經濟殖民你家?

仲有好多人根本完全分唔清西方和中方的手法,比如西方在非洲經營多年,主要是用各種手段(推代理人、傳教、製造內戰再拉偏架、收買/借錢比領導人…),令他們可用賤價向當地政權取得資源開採權,成立跨國公司吸取資源,他們不會主動幫當地改善民生硬件(甚至往往用最破壞環境的方式開採),你要甚麼收橋起路? 請用高價買他們產品和服務(香港97前其實一樣,否則那些英資洋行 ...
幾個“學者只講出佢哋嘅指控,而冇提出任何實證,不知有心定無意,將佢哋嘅認知殖入聽眾腦中。

我覺得入主/殖民/共生/依附/寄生,係觀點覺度嘅問題。
當事人覺得ok,旁人無謂指指點點。
有比較才有優劣,要講嘅話,西方社會應該先做啲成績出嚟先同中國嘅一帶一路做比較。

不過,我更在意西方媒體一貫玩抹黑嘅文宣。
明明有尊嚴地脫貧,改善了生活,硬要説成失去了最寶貴嘅自由。
明明豐衣足食國泰民安,硬要摧毀一切爭取民主!
(結果連生存嘅自由都沒了,有嘅不過係對政策毫無控制嘅選票。)

誰是對誰是錯?究竟該如何?
我估大學讀完博士都冇一個統一嘅睇法。

引用:
原帖由 貓男 於 2021-2-22 02:42 PM 發表
我覺得入主/殖民/共生/依附/寄生,係觀點覺度嘅問題。
當事人覺得ok,旁人無謂指指點點。
有比較才有優劣,要講嘅話,西方社會應該先做啲成績出嚟先同中國嘅一帶一路做比較。

不過,我更在意西方媒體一貫玩抹黑嘅文宣。
明明有尊嚴地脫貧,改善了生活,硬要説成失去了最寶貴嘅自由。
明明豐衣足食國泰民安,硬要摧毀一切爭取民主!
(結果連生存嘅自由都沒了,有嘅不過係對政策毫無控制嘅選票。) ...
殖民嘅定義唔係觀點與角度問題,而係非常清晰。冇國家會自願放棄自己嘅國土主權交畀其它國家。所以殖民必然係弱國被強國用各種手段壓迫下不得作出屈服嘅結果。被殖民後,原本嘅國家(或政權)完全失去殖民區嘅應有利益及權利。而且殖民更含有開發殖民區資源去滿足殖民宗主國嘅利益。所以不能說是共生/依附/寄生。
入主,應該係中國獨有名詞。外族入主中原稱帝,雖然以改朝換代,但有文件指出佢哋都以中國自稱。
https://zh.m.wikipedia.org/zh/中國的稱號
所以“入主”好難講係殖民。

引用:
原帖由 ntworks 於 2021-2-22 17:26 發表

殖民嘅定義唔係觀點與角度問題,而係非常清晰。冇國家會自願放棄自己嘅國土主權交畀其它國家。所以殖民必然係弱國被強國用各種手段壓迫下不得作出屈服嘅結果。被殖民後,原本嘅國家(或政權)完全失去殖民區嘅應有利益及權利。而且殖民更含有開發殖民區資源去滿足殖民宗主國嘅利益。所以不能說是共生/依附/寄生。
入主,應該係中國獨有名詞。外族入主中原稱帝,雖然以改朝換代,但有文件指出佢哋都以中國自稱。
https://zh.m.wikipedia.org/zh/中國的稱號
我不是說殖民嘅定義係觀點與角度問題,
係講中國嘅一帶一路,究竟係"入主/殖民/共生/依附/寄生"先係觀點角度嘅問題。
簽一帶一路嘅國家,我覺得沒有失去過應有嘅利益及權利。
當然,並不是沒有負出,但絕對唔係冇得揀。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]