• 瀏覽: 2,461
  • 回覆: 29
四合一黑玫瑰 黃底褲
學人講政治
行開啲啦
睇下馮生講乜嘢
泛民狗自己整死自己
美國佬背後只想香港亂
唔係為香港爭取民主

馮檢基:民主派4個誤判 政制改革停滯不前
民主派一直爭取雙普選,惟回歸23以來,香港政制改革未能向前邁進,民協前主席、立法會前議員馮檢基認為,民主派三次失去將民主制度,尤其是雙普選推進的機會,而且對於本港民主發展,以至中央訂立《港區國安法》都出現誤判,以為「攬炒」可令中央就範,令中央推出《港區國安法》。https://std.stheadline.com/politics/article/1334060/政治-新聞-馮檢基-民主派4個誤判-以為-攬炒-可令中央就範

附件

Opera 快照_2021-02-21_083303_std.stheadline.com.png(256.56 KB)

Opera 快照_2021-02-21_083303_std.stheadline.com.png

DQ皇CY689票就是帥
引用:
原帖由 我愛孖煙囪 於 2021-2-21 08:46 AM 發表
四合一黑玫瑰 黃底褲
學人講政治
行開啲啦
睇下馮生講乜嘢
泛民狗自己整死自己
美國佬背後只想香港亂
唔係為香港爭取民主

馮檢基:民主派4個誤判 政制改革停滯不前
民主派一直爭取雙普選,惟回歸23以來,香港政制改革未能向前邁進,民協前主席、立法會前議員馮檢基認 ...

四合一黑玫瑰 黃底褲
學人講政治

第四個誤判是高估了香港在國除及中央的位置及價值,民主派一直以為中央「攬炒」,因為香港有很多機制、投資及中國利益;很多貪官在香港洗錢;美國很多利益涉及香港。由於中美都在港有利益,民主派以為雙方為色「被攬炒」而「傾掂數」,但事與願違。馮檢基表示,隨着中美關係變得緊張,甚至如果中國視美國為敵人,而美國在香港的活動,會被視為幫助美國打壓中國,都會由人民內部矛盾變成敵我矛盾,中央在處理香港問題時會有「質」的改變,這是反對派預料不到。

引用:
原帖由 我愛孖煙囪 於 2021-2-21 08:50 AM 發表

四合一黑玫瑰 黃底褲
學人講政治
第四個誤判是高估了香港在國除及中央的位置及價值,民主派一直以為中央「攬炒」,因為香港有很多機制、投資及中國利益;很多貪官在香港洗錢;美國很多利益涉及香港。由於中美都在港有利益,民主派以為雙方為色「被攬炒」而 ...
泛民狗根本唔想談判
佢淨係聽從美國命令
攬炒香港

第二次是2010年第二次政改方案,當時民主黨經過了「密室談判」,游說中央接受增加5席超級區議會議席,原本民主黨可帶領港人與中央政府處理政改問題,但民主黨在過程中受激進派欺壓而變得「閃閃縮縮」,不敢企硬及理直氣壯地解釋超級區議會有助日後推行雙普選。

引用:
原帖由 我愛孖煙囪 於 2021-2-21 09:01 AM 發表

泛民狗根本唔想談判
佢淨係聽從美國命令
攬炒香港

第二次是2010年第二次政改方案,當時民主黨經過了「密室談判」,游說中央接受增加5席超級區議會議席,原本民主黨可帶領港人與中央政府處理 ...
美國根本冇 同香港爭取民主自由 佢係想直接攬炒香港 造成中國混亂 從中取利

引用:
原帖由 WongManTat 於 2021-2-21 10:12 AM 發表

美國根本冇 同香港爭取民主自由 佢係想直接攬炒香港 造成中國混亂 從中取利
傻仔四合一
真係信
呢個世界有真正民主自由
民主自由係有錢佬的專利
用錢玩你班傻仔
等你自動送頭
佢就賺取政治紅利

引用:
原帖由 我愛孖煙囪 於 2021-2-21 10:39 AM 發表

傻仔四合一
真係信
呢個世界有真正民主自由
民主自由係有錢佬的專利
用錢玩你班傻仔
等你自動送頭
佢就賺取政治紅利
呢啲叫做逢中必反
第三次是2015年第三次政改方案,在佔領運動展開後,特首林鄭月娥提出未來成立一個包含學聯在內的委員會,處理香港民主發展,但基於當時局勢及社會氣氛,民主派不接受一個可能是長遠發展雙普選的委員會。

引用:
原帖由 我愛孖煙囪 於 2021-2-21 12:07 PM 發表

呢啲叫做逢中必反
第三次是2015年第三次政改方案,在佔領運動展開後,特首林鄭月娥提出未來成立一個包含學聯在內的委員會,處理香港民主發展,但基於當時局勢及社會氣氛,民主派不接受一個可能是長遠發展雙普選的委員會。
四合一腳傻仔 正一井底之蛙

引用:
原帖由 生果轉貼圓 於 2021-2-21 12:28 PM 發表

四合一腳傻仔 正一井底之蛙
馮先生 講中四合一心底裏面嘅嘢 所以佢想遮住呢個貼

引用:
原帖由 WongManTat 於 2021-2-21 12:42 PM 發表

阿爺已經
將香港變咗做condom
可有可無
泛民狗完全失敗

引用:
原帖由 我愛孖煙囪 於 2021-2-21 12:45 PM 發表

阿爺已經
將香港變咗做condom
可有可無
泛民狗完全失敗
香港已死 曱甴也要死

引用:
原帖由 WongManTat 於 2021-2-21 12:49 PM 發表

香港已死 曱甴也要死
國安法
係泛民狗要求的
林鄭冇所謂呀 畀你囉

引用:
原帖由 我愛孖煙囪 於 2021-2-21 12:53 PM 發表

國安法
係泛民狗要求的
林鄭冇所謂呀 畀你囉
泛民狗
做嘢過曬火
冇底線
咁阿爺會犧牲香港人
冇底線的反擊
好彩錢係唔認人
一樣照嚟香港

引用:
原帖由 WongManTat 於 2021-2-21 12:42 PM 發表

條傻西的確係正阿Q..
基叔完全道出犯民狗啲衰野。

引用:
原帖由 moyy 於 2021-2-21 02:20 PM 發表

條傻西的確係正阿Q..
agree x2

引用:
原帖由 moyy 於 2021-2-21 02:20 PM 發表

條傻西的確係正阿Q..
呢個點 先至攞命 四合一 紮紮跳

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]