• 瀏覽: 434
  • 回覆: 12
德國總理默克爾:七國集團希望加強與中國的合作

當地時間19日,德國總理默克爾在七國集團峰會后的新聞發布會上強調,全球必須加強多邊主義,七國集團希望加強與中國的合作。

默克爾參加七國集團峰會(圖源:德國總理府)

默克爾在新聞發布會上表示,現在的新冠疫情證明了世界各國相互依存的關係,只有在全世界都接種疫苗之后,才能真正戰勝疫情。

默克爾認為,疫情之后的經濟需要持續性的復甦,氣候問題與疫情一樣,都是全球性的挑戰,因此世界各國需要加強多邊主義,需要世界衛生組織和世界貿易組織這樣的國際組織。

默克爾強調,為了重建世界經濟體系,七國集團希望加強與二十國集團,尤其是與中國的合作,七國集團將致力于此並加強交流與對話。

中國已經連續十幾年成為全球經濟發動機,放棄中國就係放棄治療
今次算係西方領導人一次理智集體決定,對全球正常人類都係好事,但聽其言仍要觀其行

新聞來源連結:
https://t.m.youth.cn/transfer/toutiao/url/3g.youth.cn/rmtj/202102/t20210220_12718735.htm?tt_group_id=6931152203570741773

法國 德國 義大利 就信嘅,
其餘四個 食屎啦! 日本 英國 美國 加拿大

中國都唔係你哋成員國 又唔係歐盟裏面成員, 你話同中國合作就同你合作?

我們中國人早已下定決心,團結一起,努力向上,為國家,為民族,為未來美好的生活奮鬥!

奇怪! e單應該係今日最大新聞,竟然完全被忽視。

引用:
原帖由 版煮報夢. 於 2021-2-20 06:58 PM 發表
法國 德國 義大利 就信嘅,
其餘四個 食屎啦! 日本 英國 美國 加拿大

中國都唔係你哋成員國 又唔係歐盟裏面成員, 你話同中國合作就同你合作?
外交上想打壓, 但商業上根本抗拒唔到...

加入一帶一路囉。

引用:
原帖由 starr 於 2021-2-20 06:51 PM 發表

當地時間19日,德國總理默克爾在七國集團峰會后的新聞發布會上強調,全球必須加強多邊主義,七國集團希望加強與中國的合作。

https://t.m.youth.cn/magicimg/3g.youth.cn/rmtj/202102/W020210220339964453975.jpeg

默克爾 ...
全球經濟P哂K啦,想搵中國接濟! 當施捨下佢哋,買返幾隻龍蝦食囉。

引用:
原帖由 starr 於 2021-2-20 06:51 PM 發表

https://t.m.youth.cn/magicimg/3g.youth.cn/rmtj/202102/W020210220339964453975.jpeg

默克爾 ...
身體都誠實,小黃人又話支爆

睇嚟要等一世

引用:
原帖由 starr 於 2021-2-20 09:51 PM 發表
唔係講中國衰嘢,無咩新聞價值

引用:
原帖由 redsoon 於 2021-2-20 11:03 PM 發表

睇嚟要等一世
等等啦,應該爆緊當中

引用:
原帖由 redsoon 於 2021-2-20 11:03 PM 發表

睇嚟要等一世
支爆就難啲,不過美爆就可能會好快出現,現在美國只係不斷印銀紙救自己,美國咁嘅現狀美股都仲要係喺高位,咁嘅環境美股隨時又爆發股災。啲人成日講支爆,但支爆就無出現,反而美爆就出現過,今次亦最有可能又再出現。

引用:
原帖由 starr 於 2021-2-20 09:51 PM 發表
呢啲國家領袖峰會講既野, 反而比較係國策方向, 但媒體唔多講.
相反啲濕9外國議員講句反中說話, 香港毒媒就攞黎大講, 膠登仔就講到天下圍中.

呢單新聞報少咗嘢, 拜登有出席今次視象會議, 仲叫G7一齊團結抵禦中國的軍事威脅, 但德國麥克爾就回話, 德國更想同中國合作共同對抗新冠疫情

好明顯, 美國是霸權行先多過合全球力量抗疫, 美國真係好可恥!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]