• 瀏覽: 3,599
  • 回覆: 43
川普取代佩洛西,有倆意思:
1.取代後者在加利福尼亞的眾議員地位;
2. 取代她的 眾議院院長的地位。
====
我的評論:
如果上述兩項都實現,那麼,川普可以在他76歲的時候有機會再當總統。
注意,是有機會,不是篤定。

2007年,一位明報記者問我:競選落敗的感想,下一步怎麼做。我說,會繼續在網上推揚理念,如果有志同道合者,也許會根據社團條例成立一個論政組織,名叫“寶光社,以愛國愛港為宗旨。
提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 DocHolliday 於 2021-2-20 11:03 AM 發表
嘩,你仲話自己係大律師,又話出帖有學術分析, 你呢篇野真係美國中學生都笑尻你白痴
CA 人口大部份Liberal, Pelosi代表嘅12th district 喺三藩市,果度D人極左,Trump去12th district參選同Pelosi爭眾議員席位聽仆街冚家剷啦。
仲有,而家眾議院majority係民主黨,身為共和黨嘅Trump 點L樣做到Speaker呀白痴。
你連美國政治嘅基本常識 ...
用你在學校所學,再讀一樓這句開場白:
“川普取代佩洛西,有倆意思:
1.取代後者在加利福尼亞的眾議員地位;”

講真啦,侵侵再贏總統大選嘅機會高過喺12th district打敗 Pelosi而取代佢嘅眾議院議席囉。

引用:
原帖由 DocHolliday 於 2021-2-20 11:03 AM 發表
嘩,你仲話自己係大律師,又話出帖有學術分析, 你呢篇野真係美國中學生都笑尻你白痴
CA 人口大部份Liberal, Pelosi代表嘅12th district 喺三藩市,果度D人極左,Trump去12th district參選同Pelosi爭眾議員席位聽仆街冚家剷啦。
仲有,而家眾議院majority係民主黨,身為共和黨嘅Trump 點L樣做到Speaker呀白痴。
你連美國政治嘅基本常識 ...
樓主呢個帖,就等於...
如果蔡英文去做廣東省長....

可以從另一個角度讚揚樓主..就是帶給人無限歡樂

@DocHolliday  
採取“扔鞋子”方式是不可取的政治討論。
你是否很想Trump 一沉不起?
-----
現在,你扔完鞋子了,囘歸主題:
首先,用你在學校所學,再讀一樓的開場白:

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2021-2-20 11:28 AM 發表

樓主呢個帖,就等於...
如果蔡英文去做廣東省長....

可以從另一個角度讚揚樓主..就是帶給人無限歡樂
四年來,你在我的帖子都是這一類留言:樓主..就是帶給人無限歡樂。
也是扔鞋子。
====
扔完了,現在說說--你的政治知識是否足以看透一樓說的東西。

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2021-2-20 11:30 AM 發表
採取“扔鞋子”方式是不可取的政治討論。
你是否很想Trump 一沉不起?
-----
現在,你扔完鞋子了,囘歸主題:
首先,用你在學校所學,再讀一樓的開場白:
你係咪白痴㗎,Trump根本冇可能取代到Pelosi因為佢冇可能喺加州12th district眾議員選舉可以打敗Pelosi. 點解你要討論一樣唔可能發生嘅事? 係咪你有精神病

樓主咁關心傻普為乜?
傻普做唔做到眾議長關你咩事?
傻普幾時搵人做咗駐香討代言人?
美國眾議長由邊個做要由一個港人出聲?
你無嘢呀!

如果掟鞋係帶俾人歡樂。咁就要從點解俾人掟鞋講起。
好人好姐俾人掟鞋仲要話掟足四年,你都咪話唔仆街。

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2021-2-20 11:32 AM 發表

四年來,你在我的帖子都是這一類留言:樓主..就是帶給人無限歡樂。
也是扔鞋子。
====
扔完了,現在說說--你的政治知識是否足以看透一樓說的東西。
少來呢一套
閣下發既帖,最後既剩餘價值,就是用來取樂,
其他既,鬧你都嫌浪費時間,仲想我跟你遊花園?
今日大好星期六,體育館重開,約左人去打波,只係途中有空就逗你玩玩
你條氣唔順可以隨時拉黑

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2021-2-20 11:46 AM 發表

少來呢一套
閣下發既帖,最後既剩餘價值,就是用來取樂,
其他既,鬧你都嫌浪費時間,仲想我跟你遊花園?
今日大好星期六,體育館重開,約左人去打波,只係途中有空就逗你玩玩
你條氣唔順可以隨時拉黑
沉默大多數可以衡量:你的政治知識是否足以看透一樓說的東西。
一樓哪裡說我主張Trump前往 12th District 競選?

引用:
原帖由 mart1212 於 2021-2-20 11:50 AM 發表

佢點解會俾人掟鞋?
自己心裏有個譜啦!
連最後帶俾人歡樂嘅價值都無,就係零價值。

樓主三個賬號出咗二個,呢個唔記得拉黑我。不過都快㗎喇。
試過啦,在本版創下連續7定8個新帖零回覆既紀錄,樓主真係前無故人
最後走去其他網友既帖做攝石人

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2021-2-20 11:56 AM 發表

沉默大多數可以衡量:你的政治知識是否足以看透一樓說的東西。
一樓哪裡說我主張Trump前往 12th District 競選?
我算唔算沉默大多數?
唔係咁都要被代表呀!
美國邊個做眾議院議長關你咩事?
你香港人嚟咋!你代表咗美國人?
邊個美國人授權比你呀?
你既然話無主張傻普競選咁你發乜春帖?
用肺講嘢?

哪!話口未完已經又再拉黑我

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]