• 瀏覽: 14,943
  • 回覆: 261
+2
2021年2月3日 (三)

調查:逾8成港人想移民 首選英國

【本報訊】香港社會不穩,不少港人選擇移民。有移民機構昨發表調查結果,發現逾80%受訪者表示正考慮或未來會考慮移民外國,當中英國屬首選。在英國宣布港人可透過英國國民(海外)護照(BNO)的「5+1」計劃取得居英權後,該移民機構指近期有客戶查詢BNO移民的資料。

資產值愈高 意欲愈強

有關調查自今年1月中開始,為期兩星期,共訪問了近1,200名18歲或以上港人。該移民機構市場總監張曦表示,在白領、商人及專業人士等高收入人士的受訪者中,分別有85%、90%和88%受訪者有移民意欲,而且他們當中資產值愈高的人士,其移民意欲愈高。惟在表明有意欲移民的港人當中,約85%受訪者認為,即使獲批移民也傾向移民不移居,不會在一年內立即離港。

張指受訪者首3位移民目的按序是生活環境、更好的子女教育和退休生活,各佔55%、33%和31%,而表示能獲取外國居留身份或國籍的受訪者佔20%,基於政治因素移民的同樣有20%,分別排在第4和第6位。至於港人最愛移民地方面,今次調查的首位是英國(18.7%),其次是台灣(18.3%)及美國(15.1%)等。

被問到港人首選英國作為移民地是否與近期的「BNO 5+1」計劃有關時,張表示,由於香港曾是英國的殖民地,所以港人移民時一般都對英國有情意結,故才會比較多人選擇。他又指,近期的確留意到開始有客戶查詢透過BNO移民的相關資料。

至於近年的反修例示威和《港區國安法》實施是否導致港人有意移民的因素方面,該移民機構區域經理林卓霆表示,社會環境等外圍因素或多或少會是加促港人的移民決定,惟強調本港的移民需求一直都不少。=============================================================================================================================

乜東方日報都報導啲咁嘅新聞呀,8成港人想移民,嚇死人咩!仲要首選英國,癲起上嚟真係封網,23號 BNO 個 5+1 Visa 冇得用 app 申請就大鑊!

資產值愈高 意欲愈強呀,咪成日話BNO 5+1個個窮鬼喇!

至於近年的反修例示威和《港區國安法》實施是否導致港人有意移民的因素? 劃公仔要畫出腸咩!

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20210203/00176_037.html

8成港人想移民

香港太多人!曱甴快L走

8成人咪即係600萬人
信你果個都無腦

又貼舊聞呃分

文中所提「有移民機構昨發表調查結果,發現逾80%受訪者表示正考慮或未來會考慮移民外國,當中英國屬首選」

應該是移民顧問的殖入式廣告,不必認真。

斷章取義的舊聞就唔好拎出來la🤨

8成人首選英國?就知樓主少出國甚至可能未去過英國!有本事嘅香港人,就算脫歐前移民排隊都未輪到選英國喇!

引用:
原帖由 一休門生 於 2021-2-19 06:25 PM 發表
斷章取義的舊聞就唔好拎出來la🤨
點樣斷章取義法? 原本全文係點?  篇報導遺漏咗乜嘢? 斷咗乜令佢邊成誤導?

斷章取義唔係隨口噏就係㗎!

引用:
原帖由 nicekate 於 2021-2-19 06:27 PM 發表
8成人首選英國?就知樓主少出國甚至可能未去過英國!有本事嘅香港人,就算脫歐前移民排隊都未輪到選英國喇!
有乜關係?  個調查又唔係我做,篇報導又唔係我寫嘅!

東方繼續係咁的話, 最後只會成為新聞界中, 文化及政治上的笑話!

""調查:逾8成港人想移民 首選英國 - 東方日報""??

已不是首次, 為想政治出位, 連個標題都寫不好 + 管不好!

走去調查了100人, 當中有80人想移民, 之後就=有80%人想移民!
真係仲ON膠過爛果!

""調查:當中逾8成人想移民 首選英國""

咁都唔識寫?
小學畢業未?

東方個部門總篇輯, 瞓醒未呀請問?

超過九成人想發達添,想有什麼意義?夠膽咪去馬囉

5年後我睇下幾多條廢柴得個想字

引用:
原帖由 vvoy 於 2021-2-19 06:24 PM 發表
又貼舊聞呃分
係wow!C-hing清醒過我!
2月3新聞, 唔怪得之好似有D眼熟啦!
仲以為同一單, 東方又來多次低能!
原來係題主發現了新大陸!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]