• 瀏覽: 26,539
  • 回覆: 428
+5
【明報專訊】香港民意研究所昨日公布最新的特首和司長民望評分,特首林鄭月娥民望評分為31分,支持率淨值為負52個百分點,與半個月前分別不大。3名司長評分均有上升,最高分是財政司長陳茂波,有35.2分,比上月調查升1.5分;政務司長張建宗有31.2分,律政司長鄭若驊評分為23.8分,兩人的評分分別是自2019年9月和6月以來的新高。

香港民意研究所在2月2日至5日做隨機抽樣電話調查,訪問了1018名18歲或以上香港居民,並經反覆加權處理。調查結果顯示,特首林鄭月娥的民望評分為31分,有42%受訪者給予林太0分;其支持率為18%,是2020年9月以來新低,比半個月前調查下跌3個百分點,反對率為70%。

至於3名司長的支持率淨值,張建宗錄得負31個百分點;陳茂波的支持率淨值為負21個百分點,是去年5月以來新低;鄭若驊則是負50個百分點,較上月升兩個百分點。

民研副行政總裁鍾劍華作出階段性的結論,表示特首及問責官員的民望都處於低水平,「無咩翻身機會」。浸大政治及國際關係學系副教授陳家洛表示,大家可能認為官員民望低已「見怪不怪」,甚至接近麻痺狀態,但呼籲如果麻痺,即是放棄了認真看待透過科學數據展示出來的民意。

我會比較希望葉劉淑儀可以做特首,大家又有咩心水?

新聞來源連結:

https://news.mingpao.com/pns/港聞/article/20210217/s00002/1613498843885/民研-林鄭支持率淨值負52點-42-受訪者評0分

你地想太多

有美國助選, 被制裁開, 唔爭在再做多5年 我就話101%當選 

得到呀爺支持就得...已經加返晒分...

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2021-2-19 03:46 PM 發表
你地想太多

有美國助選, 被制裁開, 唔爭在再做多5年 我就話101%當選 
無錯,司法,媒體,教育一樣一樣整治...
一個做醜人,好過換來換去...

林鄭再做只會越做越亂

白痴

林鄭連任機會極高

林病志在高薪糧準, 零分對牠冇影響

引用:
原帖由 唔睇大台 於 2021-2-19 03:40 PM 發表
【明報專訊】香港民意研究所昨日公布最新的特首和司長民望評分,特首林鄭月娥民望評分為31分,支持率淨值為負52個百分點,與半個月前分別不大。3名司長評分均有上升,最高分是財政司長陳茂波,有35.2分,比上月調查升1.5分;政務司長張建宗有31.2分,律政司長鄭若驊評分為23.8分,兩人的評分分別是自2019年9月和6月以來的新高。

https://hkcnews.com/news_新聞/hk-discuss/2019/11/林鄭月娥-逃犯條例-20191129002642_1b15.jpg ...
寧揀陳健波

引用:
原帖由 richandhealthy 於 2021-2-19 04:04 PM 發表

寧揀陳健波
陳健波頂唔住美國壓力 話唔定, 復仇者梁振英return

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2021-2-19 04:12 PM 發表

陳健波頂唔住美國壓力 話唔定, 復仇者梁振英return
到佢做可能又另一會事,重之有仔女响英美,或又係英殖時期高官,而家有介心

呢d唔見得光的民研民調,報出黎把q咩,差佬上去搜證,民研班友就連磁碟都打爛埋,即係民研班友話點就點,咁唔透明的民調,真係信都吔鷄seafood啦!

呢d垃圾扔佢啦!

引用:
原帖由 richandhealthy 於 2021-2-19 04:15 PM 發表

到佢做可能又另一會事,重之有仔女响美加,或又係英殖時期高官,而家有介心
所以現任做開 就係最佳人選 101%會連任

引用:
原帖由 songsong17 於 2021-2-19 03:50 PM 發表

無錯,司法,媒體,教育一樣一樣整治...
一個做醜人,好過換來換去...
同意

必須要狠狠對付他們香港人才行
要令他們香港人在十四億人面前枱不起頭才行

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]