• 瀏覽: 20,771
  • 回覆: 228
+13
中國製科興疫苗日前獲港府批出許可,將於下周五 (26日) 正式展開接種。港大公共衞生學院教授高本恩接受媒體專訪時指,科興疫苗保護率不高,即使大規模接種都不等於做到群體免疫,因要達至6至7成人免疫,需要幾乎所有人接種高保護率的疫苗。 他指出,若大規模接種科興後,回望時可能會後悔,因為未必如想像般達到高的群體免疫。他又指自己不介意等多一段時間,以待香港獲得合適的疫苗。

高教授講得有道理,尤其係醫護人員,等多一陣才接種有效率較高biontech疫苗,維持香港醫療體系正常運作,靠哂佢哋

新聞來源連結:
https://hk.mobi.yahoo.com/news/新冠疫苗-高本恩-科興疫苗保護率不高-大規模接種可能會後悔-041610132.html

為防疫大局成敗著想,科興疫苗粉絲要再度衡量輕重,決定接種邊隻疫苗

引用:
原帖由 walkera2006 於 2021-2-19 02:56 PM 發表
中國製科興疫苗日前獲港府批出許可,將於下周五 (26日) 正式展開接種。港大公共衞生學院教授高本恩接受媒體專訪時指,科興疫苗保護率不高,即使大規模接種都不等於做到群體免疫,因要達至6至7成人免疫,需要幾乎所有人接種高保護率的疫苗。 他指出,若大規模接種科興後,回望時可能會後悔,因為未必如想像般達到高的群體免疫。他又指自己不介意等多一段時間,以待香港獲得合適的疫苗。

高教授講得有道理, ...
高本恩? Who are you? 收皮 pls

引用:
原帖由 walkera2006 於 2021-2-19 02:56 PM 發表

叫佢回英國祖家先攪掂英國變種病毒才指點香港做法吧...

引用:

打完輝瑞可能會死,連後悔既機會都無

引用:
原帖由 呀單 於 2021-2-19 04:08 PM 發表

高本恩? Who are you? 收皮 pls
鬼佬黎架
#1洋奴一定要聽佢話

引用:
即使大規模接種都不等於做到群體免疫,因要達至6至7成人免疫
就算科興真係得6成保護率, 咁全港接種晒咪有6成人免疫囉. DKLM死港奸.

好似蔡堅咁,周圍唱,叫人打輝瑞,自己就話敏感,唔接種住

流感疫苗保護率得3成都照打都有幫助,唔打感染左就真係會後悔

https://news.tvb.com/world/602ea ... 指科興疫苗對英國及南非變種新冠病毒有效

巴西有研究發現中國科興的新冠疫苗,對在英國及南非流行的變種新冠病毒有效。

巴西布坦坦研究所所長科瓦斯指,在中國就科興疫苗針對英國及南非變種病毒進行測試,都得出良好結果,科瓦斯並無提供測試的詳細數據。

布坦坦研究所亦在巴西測試科興疫苗對當地變種病毒的效力,科瓦斯指很快會有結果,他對此感到樂觀。

布坦坦研究所周三在聖保羅州開始大規模接種疫苗計劃。巴西已購買1億劑科興疫苗。

連緊跟侵侵反華的巴西都咁講  

我等緊novavax疫苗
不過政府放風話會引入之後冇哂消息
唔知幾時至等到

吾怕死咪打其他,我只知科興公報100%防重症,已經夠哂

點唱衰都好,有得接種一定接種,真係中招的話,起碼唔會變重症

引用:
原帖由 wsp 於 2021-2-19 04:17 PM 發表
我等緊novavax疫苗
不過政府放風話會引入之後冇哂消息
唔知幾時至等到
你唔識飛去美國打架 ?

引用:

香港嘅科學家真係好低能囉,如果佢咁講都係啱嘅,咁以後就唔駛叫人打流感針啦。即使打咗流感針,咪一樣會感染到流感,所以就唔需要打啦,係咪呀。
仲有,輝瑞疫苗真係咁高效?唔該睇返輝瑞嘅報告先啦,整個臨床測試中,雖然檢測出嘅確診數目只有共170人,但還有3410個疑似確診者,疑似確診可以係確診者嘅20倍,唔知又有無人會質疑呢啲疑似個案為何這麼多呢?還有,臨床測試所得出嘅有效率,好視乎受測試嘅群組是否高危。科興嘅有效率在巴西、土耳其及印尼都有臨床數據,只有巴西嘅數據係比較低只有50%左右,主要原因係巴西嘅測試者係醫護人員這種高危群組,唔知呢個教授又有無考慮呢?最後,疫苗隨咗要做到預防感染之外,還需要考慮兩個環節,就係安全性及重症率。科興無論在這兩方面都係好有效果,副作用好少而重症率為零,亦好想知道呢位教授又有無喺呢方面作出考慮呢?
香港嘅專家呀,教授呀,完全係好失敗,連我呢種普通人都識得點樣去分析,無理由佢地連呢啲基本嘅嘢都唔識去考慮嘛。所以,香港為何越嚟越衰落,就係因為香港太多不學無術嘅人。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]