• 瀏覽: 2,359
  • 回覆: 38
+6
美國中南部極端嚴寒天氣增至最少30人死亡,得州無電力供應的用戶減至少於50萬,但很多人仍要面對食水短缺的問題。 得州多處有水管因為結冰破裂,官員呼籲休斯敦及周邊地區的居民,將自來水煮沸才飲用。疾控中心說,由於自來水可能受污染,民眾只能夠使用煮沸的水,或者樽裝水。

受寒潮天氣影響,得州連續多日大規模停電,州長阿博特簽署行政命令,禁止輸出天然氣到得州以外地區。

國會眾議院議長波洛西說,能源和商業委員會將調查得州能源網絡癱瘓事件,以避免同類事件再發生。  

快D買多D澳洲煤炭嚟發多D電啦柒頭皮,咁撚凍仲停電,想凍死人咩

新聞來源連結:
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1576309-20210219.htm

學呆灣,用愛發電...

溶得幾多得幾多

無用澳洲煤?!

係時候發揮求生本能,德州人民唔可以再衣來張手,飯來張口了。

引用:
原帖由 鬼屋門口食花生 於 2021-2-19 02:03 PM 發表
係時候發揮求生本能,德州人民唔可以再衣來張手,飯來張口了。
再係咁落去十日八日,無暖氣無電又無火寸
就嚟就好似求生電影咁
要飲尿解渴

屙咗都無得沖

引用:
原帖由 睇天做人 於 2021-2-19 01:43 PM 發表
無用澳洲煤?!
澳洲政府應該交涉,要美國佬解釋點解唔買澳洲煤

美國又對德州人種族滅絕 

引用:
原帖由 泛到無品口自臭 於 2021-2-19 02:12 PM 發表

再係咁落去十日八日,無暖氣無電又無火寸
就嚟就好似求生電影咁
要飲尿解渴
大批美國難民離開鬼地方, 南下墨西哥

美國之音

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2021-2-19 02:16 PM 發表

大批美國難民離開鬼地方, 南下墨西哥
德州個參議員 Ted Cruz 前日咪成家飛咗去墨西哥避寒囉
點知從機場到墨西哥沿途都畀人影到放上網,引起嘩然
佢辦工室連忙通知佢,佢昨日便急急從墨西哥飛番德州
佢"解釋"話因為三個細路無學返,話想去放假,作為好老竇,咪送佢哋去,跟住咪回頭喎
點知,畀人揭發佢老婆喺天氣預告有大風雪時已經四圍發電郵揾老友話幾家人一齊去,話避到星期日
之後仲幫所有人訂好哂酒店機票,航班酒店自然亦都揾到
市民知道當然唔收貨,又睇到佢機場拖住行李嘅相,完全唔似凖備過一晚,話佢大話連天
佢於是返回美國前,要求警察早到機場部署保護安全
番到去,結果佢都無道歉,俾人窮追猛打
最後只承認係一個"錯誤嘅決定",亦無慰問死傷州民同對困境有任何表態
候斯頓市長之後發出一個反應: "沒有一個好船長在急難時會找任何原因離船"
Cruz 係唐老襯死忠,從來陣營中反華第一線主力,亦以此為佢拉票嘅主題
尼一件事,睇到中美黃絲共通點 ...
有事一定諉過於人,Cruz 就推落仔女度,同泛統往往推老弱婦孺行先無分別
另一件事,見黃絲成日講私隱
堂堂一個資深美國參議員,可以見到完全無私隱,出事後連老婆電郵都可以完完全全俾人公諸於世
黃絲們,除非你住入山窿,唔用電話唔上網,與世隔絕
講私隱?開玩笑,只是藉口,你知嘅

Ted Cruz在機場 ...

引用:
原帖由 kk999@hk 於 2021-2-19 02:15 PM 發表

澳洲政府應該交涉,要美國佬解釋點解唔買澳洲煤
一下唔夠愛發電

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]