• 瀏覽: 2,337
  • 回覆: 67
+6
在政府交代疫苗接種計劃的記者會上,食物及衞生局局長陳肇始回應市民如買外賣是否仍需要掃瞄「安心出行」二維碼,她說有關做法不是針對買外賣等行為,而是因為進入相關處所,負責人就會要求需要掃瞄「安心出行」。 她說,掃瞄「安心出行」可以協助追蹤工作更快捷及有效,例如如果有人進入過食肆後確診,其他進入的人士會收...

局長,唔係我想話你,但你連啲靚都管唔住,點管大眾市民?
咁究竟外賣要唔要掃碼?

https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1576207-20210218.htm

新聞來源連結:
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1576223-20210218.htm

附件

Screenshot_20210218171703.png(1.16 MB)

朝早食環先答咗話唔使

引用:
原帖由 bbc16M 於 2021-2-18 05:16 PM 發表
在政府交代疫苗接種計劃的記者會上,食物及衞生局局長陳肇始回應市民如買外賣是否仍需要掃瞄「安心出行」二維碼,她說有關做法不是針對買外賣等行為,而是因為進入相關處所,負責人就會要求需要掃瞄「安心出行」。 她說,掃瞄「安心出行」可以協助追蹤工作更快捷及有效,例如如果有人進入過食肆後確診,其他進入的人士會收...

https://newsstatic.rthk.hk/images/mfile_1576223_1_L_20210218160250.jpg
🤔但如果買外賣,但又走入店內講電話或同店員店長吹水,就應該要掃,
但如果只買外賣,之後唔出聲靜靜地等候就唔洗。

其實都是看大家智力思考能力同分析,
如果真係比人告上法庭,
就等法官判當事人是否智阻,無罪。

🤔其實堂食吃飯唔講野唔出聲就緊加之好,
但要店員管埋又無咁個能力,
店員還會比人一拳打埋塊面上。
所以才沒有人提議。

廢官做野多幾舊魚遲早令沈默大多數500萬大遊行

引用:
原帖由 前進可愛的波菜 於 2021-2-18 06:41 PM 發表

🤔但如果買外賣,但又走入店內講電話或同店員店長吹水,就應該要掃,
但如果只買外賣,之後唔出聲靜靜地等候就唔洗。

其實都是看大家智力思考能力同分析,
如果真係比人告上法庭,
就等法官判當事人是否智阻,無罪。
連政府都未搞清使唔使,就唔好諗住啲市民搞得清先得架,執法亦無可能搞得清。
吹水講電話都可以唔除口罩架,除口罩又係另一個法例有口罩令,但如果我食緊野係街購除口罩都係括免架。

根本入餐廳就要掃才行, 因為餐廳中招好多都係廚師

引用:
原帖由 前進可愛的波菜 於 2021-2-18 06:44 PM 發表
🤔其實堂食吃飯唔講野唔出聲就緊加之好,
但要店員管埋又無咁個能力,
店員還會比人一拳打埋塊面上。
所以才沒有人提議。
🤔美容電影院應該少出聲,
足球藍球羽毛球距離較遠,也不會夠氣一直講野。

卡拉ok,夜總會,酒吧,打牌可以不出聲嗎?
咁點吹水?點同女女滿入溝通?點食牌?
根本把口唔會停下來。

引用:
原帖由 bbc16M 於 2021-2-18 06:47 PM 發表

連政府都未搞清使唔使,就唔好諗住啲市民搞得清先得架,執法亦無可能搞得清。
吹水講電話都可以唔除口罩架,除口罩又係另一個法例有口罩令,但如果我食緊野係街購除口罩都係括免架。
🤔政府應該定立了吹水程度,

卡拉ok、酒吧一定會吹水,高危吹水區,
吹水指數很高。

堂食都會有人吹水,有人唔吹水,但又管唔到吹水的人唔好吹水,才統一禁人數同堂食要掃,但連買外賣都要吹水,又真係管唔到。

如果大家做到堂食唔講野唔出聲,根本會更加安全。

引用:
原帖由 前進可愛的波菜 於 2021-2-18 06:53 PM 發表

🤔政府應該定立了吹水程度,

卡拉ok、酒吧一定會吹水,高危吹水區,
吹水指數很高。

堂食都會有人吹水,有人唔吹水,但又管唔到吹水的人唔好吹水,才統一禁人數同堂食要掃,但連買外賣都要吹水,又真係管唔到。

如果大家做到堂食唔講野唔出聲,根本會更加安全。
所以某程度上我一直支持一人一枱唔使取消晚市。

引用:
原帖由 lostofbubble 於 2021-2-18 06:47 PM 發表
根本入餐廳就要掃才行, 因為餐廳中招好多都係廚師
入餐廳俾完錢後, 企嚮外面等外賣, 需唔需要掃安心碼??

引用:
原帖由 bbc16M 於 2021-2-18 07:02 PM 發表

所以某程度上我一直支持一人一枱唔使取消晚市。
得~每份餐加價三成啦~

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2021-2-18 19:11 發表

入餐廳俾完錢後, 企嚮外面等外賣, 需唔需要掃安心碼??
重點係... 餐廳中招好多都係廚師, 廚師中招等於全店咖野都有機會帶菌!!
掃係要你知道你去過咖地方有人中招,
掃左會通知你,
唔洗估估下, 咁掃一掃有咩問題?
何況你用手機掃, 連電話號碼都唔洗留低, 去過中招店, 覺得放心唔報告唔去檢測, 都吹你唔脹!

引用:
原帖由 lostofbubble 於 2021-2-18 07:20 PM 發表

重點係... 餐廳中招好多都係廚師, 廚師中招等於全店咖野都有機會帶菌!!
掃係要你知道你去過咖地方有人中招,
掃左會通知你,
唔洗估估下, 咁掃一掃有咩問題?
何況你用手機掃, 連電話號碼都唔洗留低, 去過中招店, 覺得放心唔報告唔去檢測, 都吹你唔脹!
你以為啦;去過中招食肆, 防護中心除咗通知你之外, 仲會跟進你有無去檢測。

你估真係搵你唔到呀?正一電腦盲!!

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2021-2-18 19:27 發表

你以為啦;去過中招食肆, 防護中心除咗通知你之外, 仲會跟進你有無去檢測。

你估真係搵你唔到呀?正一電腦盲!!
點搵, 我唔信全部都搵到,安心出行要自己報告,我部電話冇裝電話咭都裝到apps 喎

引用:
原帖由 lostofbubble 於 2021-2-18 07:35 PM 發表

點搵, 我唔信全部都搵到,安心出行要自己報告,我部電話冇裝電話咭都裝到apps 喎
咪儍啦, 你嚮香討講嘢一樣追蹤到呀;更何況個安心碼連政府server.

主題標籤 #陳肇始
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]