• 瀏覽: 4,956
  • 回覆: 110
+3
政府今日起放寬社交距離措施,食肆堂食延長至晚上10時,容許4人一枱,但負責人必須要求顧客用「安心出行」應用程式掃碼或留低聯絡資料。

食環署回應傳媒查詢時表示,純粹外賣不涉及脫下口罩,顧客逗留時間也較堂食為短,因此只惠顧外賣的顧客或提取外賣的速遞員,不掃瞄食肆的「安心出行」場所二維碼,也是可以接受。

兆恥高官講到明只要入餐廳
就算晚市買外賣都要掃安心出行架喎

新聞來源連結:
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1576207-20210218.htm?spTabChangeable=0

入去借廁所使唔使?

哦如果有張枱喺門口,放在外面交收,有帶口罩可以接受

解釋合理...

就係呢啲唔湯唔水既政策搞到場香港既疫情失控

買外賣又唔除口罩, 再加埋晌店外等, 咁就唔駛掃啦.

引用:
原帖由 pkpc 於 2021-2-18 02:22 PM 發表
政府今日起放寬社交距離措施,食肆堂食延長至晚上10時,容許4人一枱,但負責人必須要求顧客用「安心出行」應用程式掃碼或留低聯絡資料。

食環署回應傳媒查詢時表示,純粹外賣不涉及脫下口罩,顧客逗留時間也較堂食為短,因此只惠顧外賣的顧客或提取外賣的速遞員,不掃瞄食肆的「安心出行」場所二維碼,也是可以接受。

https://newsstatic.rthk.hk/images/mfile_1576207_1_L_20210218141219.jpg
今日去美心買外賣,都要掃「安心出行」

食環署幾時到佢決定用唔用安心出行

睇吓夜晚點樣 ...

係考驗大家樂、大快活、美心、KFC同麥記等的時候 ... 因為係得佢哋以往日夜可以入去攞餐位置前企等外賣的,我估政府有俾指示佢哋點運作的 ...

其他果啲開夜晚堂食的食肆,我相信就唔俾再入去等外賣咯 ...

如果外賣都掃咁七仔巴士站全部都要掃。

引用:
原帖由 Sith-Lord 於 2021-2-18 02:37 PM 發表
如果外賣都掃咁七仔巴士站全部都要掃。
葵涌廣場所有的黃店夠日日唔駛掃,日日有得堂食啦 ... 有冇人去執法!

你好我好大家好,才是真的好哇! ...

我相信局長都想盡量大家盡力做得好啫 ... 千祈唔好以往冇晚市時俾人入去任坐等外賣的習慣,今晚仲響有得坐的晚市出現,否則呢個就係中局長所講的"要嘟"才合理 ...

咁講清楚避免爭拗都係好事

總之唔堂食就得

廢app呢次番生啦!榮獲第一免費app啦而家
當大家普遍裝晒,用到習慣晒,就可以update下就可以迎合政府施政...如藍芽要長開接出入口自動追蹤,唔係冇得上車,冇得食飯,甚至冇得出屋苑大門,問你明未?

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2021-2-18 02:40 PM 發表
咁講清楚避免爭拗都係好事
今晚自有分曉

主題標籤 #口罩
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]