• 瀏覽: 5,006
  • 回覆: 13
+3
睇吓夜晚點樣 ...

係考驗大家樂、大快活、美心、KFC同麥記等的時候 ... 因為係得佢哋以往日夜可以入去攞餐位置前企等外賣的,我估政府有俾指示佢哋點運作的 ...

其他果啲開夜晚堂食的食肆,我相信就唔俾再入去等外賣咯 ...

引用:
原帖由 Sith-Lord 於 2021-2-18 02:37 PM 發表
如果外賣都掃咁七仔巴士站全部都要掃。
葵涌廣場所有的黃店夠日日唔駛掃,日日有得堂食啦 ... 有冇人去執法!

你好我好大家好,才是真的好哇! ...

我相信局長都想盡量大家盡力做得好啫 ... 千祈唔好以往冇晚市時俾人入去任坐等外賣的習慣,今晚仲響有得坐的晚市出現,否則呢個就係中局長所講的"要嘟"才合理 ...

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2021-2-18 02:40 PM 發表
咁講清楚避免爭拗都係好事
今晚自有分曉

引用:
原帖由 awongyuk 於 2021-2-18 02:41 PM 發表
廢app呢次番生啦!榮獲第一免費app啦而家
當大家普遍裝晒,用到習慣晒,就可以update下就可以迎合政府施政...如藍芽要長開接出入口自動追蹤,唔係冇得上車,冇得食飯,甚至冇得出屋苑大門,問你明未?
繼續引人喪屍偏激的幻想吧 ... disliked!

引用:
原帖由 awongyuk 於 2021-2-18 02:43 PM 發表

法就是法,犯咗法,當要執行時就要承擔法律責任,幾時執行係政府要預先講?
你咁高要求! good! 跟我: 由今日起,入食肆就掃 ... 敢先至以身示"政府無能、垃圾兼犯法" ...
記得做哇!! 齊上齊落!

但都係果句,我相信呢啲case主要發生響連鎖快餐店 ... 今晚會留意,大家一齊留意吓 ...

引用:
原帖由 ppkokki 於 2021-2-18 02:59 PM 發表

你講得啱我只喺想好似中國一樣外面交收,冇諗過香港法例
重溫局長說過的話:
// 陳肇始亦於同日早上,在商台節目接受訪問。問到市民在晚市期間買外賣,是否需要掃碼。
她回應,只要進入餐廳範圍都需要。//

然後最新政府的話:
// 政府發言人中午指,由於純粹外賣不涉及脫下口罩,顧客逗留時間也較堂食為短,因此純粹惠顧外賣的顧客或為他們提取外賣的速遞員,不掃瞄食肆的「安心出行」場所二維碼是可以接受。 //

日日大部份餐廳午餐有客時都係外面交收的,今日"四人座餐廳"更要嘟/登記至入得餐廳,所以冇問題。
最大問題都係連鎖快餐店用號碼取餐冇人招呼果啲就冇得搞,不少仲係塞響攞餐區等攞外賣,所以政府寧願被鬧也講多句包底,但 "只要進入餐廳範圍都需要" 呢句仍然係最重要,希望今晚樂見果啲快餐店自律,尤其人少時唔聚咁多人響攞餐區 (唔俾等更佳,唔駛俾人無謂扭扭粉)  ...

但公道啲一句,局長唔識講嘢幫自己包底,即係若果之前說這是她個人的睇法和強烈建議,然後再講,咁就少爭坳...

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2021-2-18 03:13 PM 發表

口罩都唔洗除, 又無堂食  企係到等位置, 九成九唔係唐記地方, 屬於商場公家地方, 公佈為確診食肆, 就真奇怪
應該係確診者被問及去過邊度買嘢食,佢話唐記,咁咪公告唐記咯 ...

但都係一個固有的漏洞黎,正如我響葵涌廣場入便買入便食,唔當堂食,無法例規限,中左招就當間鋪,也應當商場。
幸暫時無這情況爆發過 ...
正如2月13日呢個case,買面包都唔係堂食,但照公佈,讓自覺有風險的去自檢咯 ...

// 個案編號:10781為屯門V-City一田面包店Balencia Bakery一名麵包師傅,最後上班日為2月13日,同日出現病徵,他於2月3日的檢測曾呈陰性。麵包師傅平日的工作主要負責製作麵包,有6名員工列緊密接觸者。他於傳染期時曾有上班,惟工作時有做佩戴口罩及手套等,一般來說對食物沒有特別風險,如曾逗留麵包店的人士自覺有風險可自行做檢測。//

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2021-2-18 03:32 PM 發表

班高官不食人間煙火, 不知唐記為何物
好似叫人禁堂食嗰位何生, 自已係瑪麗K座 大家樂canteen買外買返office食, 就以為全香港打工仔同佢一樣
我又唔覺得係唔哋不食人間煙火,而係有乜咪講乜咯,你見到我果句麵包店例子:

// 一般來說對食物沒有特別風險,如曾逗留麵包店的人士自覺有風險可自行做檢測。//

唐記也是這樣,都係想表達近似訊息啫 ...
加上我個葵涌廣場例子,佢話唔定肚餓響唐記冇幾遠商場範圍除個罩食個飽,打個乞嚏就傳過架啦 ...
所以葵涌廣場一向高危,幸好你班黃人"家山有福",咁耐都冇事發生過 (或者唔報)

https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2002011/即時-港聞-外賣要掃安心出行-陳肇始-進入食肆均需掃瞄有助追蹤

局長又再補充佢的講法,我哋祝去餐廳處所的人留意重點:

// 她說有關做法不是針對買外賣等行為,而是因為"進入相關處所",負責人就會要求需要掃瞄「安心出行」。

她說,掃瞄「安心出行」可以協助追蹤工作更快捷及有效,例如如果有人進入過食肆後確診,其他進入的人士會收到通知。//

所以重點唔應該咁低能響犯唔犯法度扭扭波,而係嘟左就得通知有人中過的人曾同你同場過,提你去檢,俾一個香港社會滅火的機會 ... 但當然,大家都係扭: 我外賣啫! 唔駛幾分鐘,戴左口罩,自覺安全,唔駛檢 ... 都得! 我就不如想正面啲: 我隔一個禮拜攞樽仔多檢 ... 我覺得更好! 提唔提都自動自覺啦,我覺得才是正常香港人同心抗疫的所為 ...

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2021-2-18 04:59 PM 發表
我唔明!
我係大x 樂門口買餐話外賣,入到去攞完個餐坐低食。
咁點?
咁咪犯法咯,外賣變堂食又唔登記 ... 你試吓唔該! 我肯定唔會咁做咯,又麻煩又哋搞我個case

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2021-2-18 05:05 PM 發表

我犯法?
咁我犯呢條法要罰幾多?
我冇話你犯法,但會影響個餐廳可能因冇管束你個case (甚至其他case一齊) 而犯法被限哇 ... 何必要咁做呢?!

當然你去做左,可能都冇人理會的 (因為宜家距離同量體溫都好鬆) ... 但我都唔會搵麻煩自己同埋人哋咯 ...

附件

20.JPG(36.74 KB)

引用:
原帖由 awongyuk 於 2021-2-19 08:06 AM 發表

信政府啦!疫苗到,打疫苗「 智方便」啦
當然要啦! 你笑乜嘢! 至憎你呢種人,"信政府"應該係正常和光榮,並唔係俾你個icon搞到變左不知所謂的垃圾cheap哂啊! 不知所謂

我都未係那五類急用群組,等到適合我的時候一定打,我昨晚也鼓勵過六十歲的阿媽打,佢都覺得好!

唔該你哋做正常人,正常事,多鼓勵人去打啦 ...

引用:
原帖由 JamesPong_007 於 2021-2-18 06:48 PM 發表

"若果之前說這是她個人的睇法和強烈建議,然後再講,咁就少爭坳."

局長講嘢有個人意見??!
原來都唔駛我去扭,佢真心堅定有立場: "入餐廳處所就請嘟/記錄"啦!
而食衛局的答案係: "外賣唔駛嘟/記錄" (大家樂、麥記都貼哂這情況)

即係 ... 若果係餐廳要守法的,請盡量叫外賣的人唔好堆哂響餐廳入便等攞喇,否則俾墮落傳媒 + 墮落網民扭大左,政府非干預不可。幸好,無論大家樂定係麥記,攞餐區都有個好大的空間分開同堂食的人,咁樣都叫做好啲 ...

引用:
原帖由 awongyuk 於 2021-2-19 09:12 PM 發表

好惡喎,得罪你咩?笑下都俾你憎?奴才先至會見人憎人,你唔似下話?
跟本呢啲就係唔講得笑,你話我奴才我毫不介意,只要大家唔好再醜化信政府就得,香港就咁的氣氛當口頭禪潛意識,結果搞成今日咁墮落。

主題標籤 #口罩
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]