• 瀏覽: 1,549
  • 回覆: 21
荷蘭海牙地方法院周二下令,即時取消為控制新冠肺炎疫情而實施的宵禁,理由是政府無權運用緊急法推行有關措施。荷蘭政府隨即提出上訴,而宵禁令則延長至周五,直至上訴法院處理裁決。當地上月23日實施二戰以來首次宵禁,禁止民眾晚上外出。禁令實施以來,觸發全國多地示威。

海牙法庭喎 ! 唔知荷蘭會唔會跟住做呢 ?

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/cnt/china_world/20210218/00180_031.html

民主泛濫嘅地方,抗疫點會成功?

引用:
原帖由 逆風的肥牛 於 2021-2-18 11:37 AM 發表
荷蘭海牙地方法院周二下令,即時取消為控制新冠肺炎疫情而實施的宵禁,理由是政府無權運用緊急法推行有關措施。荷蘭政府隨即提出上訴,而宵禁令則延長至周五,直至上訴法院處理裁決。當地上月23日實施二戰以來首次宵禁,禁止民眾晚上外出。禁令實施以來,觸發全國多地示威。

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/cnt/china_world/20210218/00180_031.html
可以一路上訴,官司未打完,宵禁期都結束了。

引用:
原帖由 逆風的肥牛 於 2021-2-18 11:37 AM 發表

新聞來源連結:
睇標題真係以為係被美國制裁嘅海牙國際法庭。睇真,其實係荷蘭嘅一個地方法院。

所以特區政府封區及執行強檢令都要拋出一條法律支持。

引用:

新聞來源連結:
海牙法庭有冇權宣布禁止全球各國不准因為疫情實行宵禁?🤭🤭🤭🤭🤭

新冠病毒傳染性高,中咗招就算唔死都手尾長
荷蘭法院竟判政府無權運用緊急法實施宵禁
離地到唔講常識

引用:
原帖由 Ct4683 於 2021-2-18 11:46 AM 發表

海牙法庭有冇權宣布禁止全球各國不准因為疫情實行宵禁?🤭🤭🤭🤭🤭
睇左荷蘭點玩先

引用:
原帖由 遊鯤 於 2021-2-18 11:49 AM 發表
新冠病毒傳染性高,中咗招就算唔死都手尾長
荷蘭法院竟判政府無權運用緊急法實施宵禁
離地到唔講常識
法官根本唔係專家...

就算有專家俾意見,法官未必會明白..

引用:
原帖由 caorenjie 於 2021-2-18 11:49 AM 發表

艾莎.卡扎菲還批評西方的選舉制度是偽民主:“如果勝出的候選人獲得了50%的選票,失敗的候選人贏得了48%的選票,難道這能叫做民主選舉嗎?那48%的人的利益將由誰代表呢?”她指責西方國家打着民主的旗號讓利比亞平民淪為難民。
所謂民選普選政府, 只要照顧 50% 人民嘅需要,就可以得到足夠選票下次當選。 執政者更可以聯合呢50%嘅人,一齊打壓其餘48%嘅人。 你睇下啲所謂"民選"區議員就知,講到明"藍絲與狗不得內進", "唔會服務藍絲"冇所謂,只要黃絲夠50%下次一樣可以當選。 呢種先至係令少數人嘅意見最不受重視嘅制度。

反而非普選政府, 要照顧嘅就係100%人民嘅需要。

引用:
原帖由 逆風的肥牛 於 18-2-2021 11:37 AM 發表

新聞來源連結:
點解荷蘭政府唔係先停止宵禁,再慢慢上訴?
咁算唔算藐視海牙法庭?

引用:
原帖由 caorenjie 於 2021-2-18 11:49 AM 發表

艾莎.卡扎菲還批評西方的選舉制度是偽民主:“如果勝出的候選人獲得了50%的選票,失敗的候選人贏得了48%的選票,難道這能叫做民主選舉嗎?那48%的人的利益將由誰代表呢?”她指責西方國家打着民主的旗號讓利比亞平民淪為難民。
更大問題係,選左出來都唔一定跟民意而行...

引用:
原帖由 33Chris 於 2021-2-18 11:57 AM 發表

所謂民選普選政府, 只要照顧 50% 人民嘅需要,就可以得到足夠選票下次當選。 執政者更可以聯合呢50 %嘅人,一齊打壓其餘48%嘅人。 你睇下啲所謂"民選"區議員就知,講到明"藍絲與狗不得內進", "唔會服務藍絲"冇所謂,只要黃絲夠50%下次一樣可以當選。 呢種先至係令少數人嘅意見最不受重視嘅制度。

反而非普選政府, 要照顧嘅就係100%人民嘅需要。 ...
其實...

民主或專制,同管治好壞無直接關係...

另外,西方一套亦不是真民主,中國亦不是真專制...

只為維持法院威信,不顧全盤大局,這就是西方民主精神,疫情以來,歐美國家死得人多,不是沒有原因的

引用:
原帖由 33Chris 於 2021-2-18 11:57 AM 發表

所謂民選普選政府, 只要照顧 50% 人民嘅需要,就可以得到足夠選票下次當選。 執政者更可以聯合呢50 %嘅人,一齊打壓其餘48%嘅人。 你睇下啲所謂"民選"區議員就知,講到明"藍絲與狗不得內進", "唔會服務藍絲"冇所謂,只要黃絲夠50%下次一樣可以當選。 呢種先至係令少數人嘅意見最不受重視嘅制度。

反而非普選政府, 要照顧嘅就係100%人民嘅需要。 ...
如果真係能夠為50%人民帶來穏定生活,咁都算係非常好。但選來選去,生活問題都無改善,仍然90%人濫炒,選咗咁多年都係咁。

主題標籤 #新冠肺炎
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]