• 瀏覽: 987
  • 回覆: 15
消息指,政府將盡快公布新型冠狀病毒疫苗接種計劃的詳情,包括預約流程等。至於承辦社區接種中心的人士、包括私營醫療機構、醫管局和主要處理行政工作的人員,昨日亦已獲安排出席會議,當局向他們講解工作安排。 據了解,本港會有超過20間疫苗接種中心,將分階段投入服務,部分由私營醫療機構營辦,部分由醫管局負責。每間中心只會接種一款疫苗,以免出現混亂,如果以一個中心有15個接種位置為例,上午及下午各需要有超過30名工作人員在場負責注射疫苗及講解,預計每日可以最多注射2500劑疫苗。初步構思是最優先接種的群組,包括長者,每名60歲長者,最多可以帶同兩名照顧者到中心接種,但必須預約。 每個中心的醫護人員均會先接受培訓,包括了解一旦有市民注射疫苗後出現嚴重反應時的應對方法。 醫療組織「醫護誠信同行」聯同4個團體,將會以「香港創新醫療學會」承辦灣仔的接種中心,「醫護誠信同行」主席林哲玄估計整個中心的運作,需要300至400名醫護人手。

>>>仔女若不想打, 父母要去打, 反之如是; 好易有家庭豆分, 做孝子賢孫要諗過度過

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/消息-將設逾廿間接種中心-長者可帶同兩照顧者接種-034011269.html

從前有個人叫阿爽。
他死掉了。 。 。
出殯那天。
他的家人哭喊:爽阿……爽阿。
路人不解。問道:你們爽什麼啊 ?

家人痛哭流涕:爽死了……爽死了!!
^3^
咁都家庭豆分? 諗多左吧...

老嘅打先... 中左好高危,抗體需要時間產生,1拖1等多d老人家可以打
仲有...打邊隻疫苗? 

政府有無買保險?

引用:
原帖由 XEO 於 2021-2-17 06:32 PM 發表
老嘅打先... 中左好高危,抗體需要時間產生,1拖1等多d老人家可以打
仲有...打邊隻疫苗? 
呢個就係問題...

專家無建議老人家打科興,反而建議老人家打biontech  會唔會唔比老人家選科興...?

如果唔比選科興, 即係硬銷biontech...

支持禁絶西畜毒液苗!

唔打確實係無你乎
但特別如果同一屋簷下嘅,一齊打就唔駛唔覺意有機會再互相感染
只怕到時糾紛仲大
既然道理同動機都良好
小小可能發生枝節,船頭驚鬼船尾驚賊
唔係從事從需要從效果去諗,去接受
今日嘅香港就係多得尼啲閒人

引用:
原帖由 songsong17 於 2021-2-17 06:41 PM 發表

呢個就係問題...

專家無建議老人家打科興,反而建議老人家打biontech  會唔會唔比老人家選科興...?

巴西90歲都係打科興,無出事新聞即係無事,有事巴西特朗普一定唱通街.
https://zj.zjol.com.cn/news/1615074.html

引用:
原帖由 XEO 於 2021-2-17 07:02 PM 發表

巴西90歲都係打科興,無出事新聞即係無事,有事巴西特朗普一定唱通街.
https://zj.zjol.com.cn/news/1615074.html
反而biontech 副作用較大, D專家就唔理...

引用:
原帖由 songsong17 於 2021-2-17 05:41 PM 發表

呢個就係問題...

誰人講
話老人院只部份人打先
.有事都不會全部出事
石專家都知有風險

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2021-2-17 08:05 PM 發表

誰人講
話老人院只部份人打先
.有事都不會全部出事
石專家都知有風險
即係專家認為老人打bionetech係無問題, 同時科興既尋日係建議1x-60歲打..., 咁老人家應唔應該打科興?建唔建議打科興?

科興話唔適合60歲以上打的,點帶老人家家人去打呀?😁

帶多兩個咁少?
一家四口喎
應該畀帶多三個先啱數喎

自己諗

引用:
原帖由 kks668 於 2021-2-17 09:13 PM 發表
科興話唔適合60歲以上打的,點帶老人家家人去打呀?😁
biontech 打一送二/三, 有助散貨...

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]