• 瀏覽: 15,516
  • 回覆: 256
+5
多案纏身的壹傳媒黎智英涉嫌欺詐,自本月3日還押荔枝角收押所,上周六(12日)再被加控違反《港區國安法》;法官拒絕其保釋,至周三(16日)已被單獨囚禁2周。台灣的蔡英文總統同日在Facebook公開聲援黎智英,稱對後者的遭遇表示憤怒和不忍。

蔡英文表示認識黎智英多年,感嘆香港人民感到驕傲的自由和法治精神,已成為昨日黃花。她指黎被鎖上銬押往香港法院的照片,正在造成寒蟬效應。「北京和香港當局對民主自由的戕害,令人想起台灣在威權統治的年代。」

這足以證明台灣是香港動亂幕後黑手之一!
😡😡😡

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnnews/20201216/bkn-20201216181957160-1216_00952_001.html

在位求穩,  在野求亂 !
肥佬黎幕後老闆之一可能出現了

引用:
原帖由 sng850 於 2021-2-17 06:24 PM 發表
多案纏身的壹傳媒黎智英涉嫌欺詐,自本月3日還押荔枝角收押所,上周六(12日)再被加控違反《港區國安法》;法官拒絕其保釋,至周三(16日)已被單獨囚禁2周。台灣的蔡英文總統同日在Facebook公開聲援黎智英,稱對後者的遭遇表示憤怒和不忍。

蔡英文表示認識黎智英多年,感嘆香港人民感到驕傲的自由和法治精神,已成為昨日黃花。她指黎被鎖上銬押往香港法院的照片,正在造成寒蟬效應。「北京和香港當局對民主自由 ...
愈多領袖聲援佢,更顯得佢不止一個普通報紙佬。

蔡省長驚佢唔死,想加多一腳?

唔講都知啦
唔喺邊有咁Q多黑暴著草台灣咩

不如估下, 最終中國會唔會將國安法放埋入台灣... 再拉English Choi?

而家肥侵落咗台
唔鳩嗡分分鐘上娛樂版都無佢份

蔡英文送佢一程。

蔡英文真係靠害
黎智英又多一單台獨罪行

不過律政C唔好中計
台灣屬中國一個省

勾結台灣唔算境外勢力
咁樣公告實激死英文菜

引用:
原帖由 alex33hewlett 於 2021-2-17 06:32 PM 發表
[蔡英文表示認識黎智英多年]

莫非 "荔枝鷹" 同 "你等會" 喺襟兄弟 ??
原來係老相好。

引用:
原帖由 sng850 於 2021-2-17 06:24 PM 發表

蔡英文表示認識黎智英多年,感嘆香港人民感到驕傲的自由和法治精神,已成為昨日黃花。她指黎被鎖上銬押往香港法院的照片,正在造成寒蟬效應。「北京和香港當局對民主自由 ...
真係?? 咁點解你要迫佢賣盤?? 人地做台灣蘋果好好地, 點解要踢佢出台灣??...

引用:
原帖由 义電機 於 2021-2-17 18:40 發表
不過律政C唔好中計
台灣屬中國一個省

勾結台灣唔算境外勢力
咁樣公告實激死英文菜
香港係一國兩制. 勾結香港邊境以外勢力都算境外勢力. (但係佢唔算外國勢力)

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]