• 瀏覽: 12,317
  • 回覆: 104
+4
引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-2-17 11:29 發表
希望市民真係守規矩,食完就走。啲食肆有啲生意唔使執笠。但係市民同埋食肆都要守返規矩,整設立二維碼。
香港最多是刁民

引用:
原帖由 moon2004girl 於 2021-2-17 05:48 PM 發表

直接人面識別。無個人去過邊都知,就唔洗搞咁多嘢。美國都一直用緊啦
妳係美  人

引用:
原帖由 石子宏 於 2021-2-17 09:55 AM 發表

https://d2e7nuz2r6mjca.cloudfront.net/2021/2/1613494062_ce-1280w.jpg

本港新冠肺炎疫情近日續緩和,昨增8宗確診,是自去年11月17日以來新低。政府決定明日重開大部分體育場館和美容院等處所,並容許食肆4人一枱和開晚市堂食至10時,惟員工須按時檢測、確保顧客用「安心出行」或留下聯絡資料等,重開處所若違規將接受停業或禁晚市 ...
黃店可以吾開晚市了

可以街食晚飯了

睇死咪又第五波囉

引用:
原帖由 花生之友 於 2021-2-17 06:04 PM 發表

同住家人限聚令一向豁免,你一家十口一齊出街一向都得,但同枱就唔得,要分兩人一枱坐,改為四人一枱即一家四口可坐同一枱。人哋俾你家人一枱食飯,唔係俾你同朋友敘舊。
係限聚,早午餐限2人—枱,四人就要分2枱!晚上6時後不可以堂食!

引用:
原帖由 germen1 於 2021-2-17 19:57 發表
睇死咪又第五波囉
希望d疫苗有幫助啦

引用:
原帖由 tomymt 於 2021-2-17 08:35 PM 發表

係限聚,早午餐限2人—枱,四人就要分2枱!晚上6時後不可以堂食!
唔知你噏乜,只知同住一家人一向都豁免限聚。
一家四口以前要分枱坐,現在可以同枱食飯,成個過程都合法
四個朋友一齊去街本身己犯法,所以一齊入餐廳已經犯法。
成件事唔係諗住俾你同朋友敘舊,只係俾你同家人食飯。

政府縱容黃店不敗安心出行

引用:
原帖由 鼠貓 於 2021-2-17 11:40 AM 發表

剛有效果又放鬆,真係令人"期待"下一波
等於減肥有少少成效就走去食自助餐,嘥鬼氣。辛辛苦苦由每日過百確診,到宜家每日十零單確診,叻唔切咁放寬措施,第五波好快來臨

引用:
原帖由 Frontcrawl 於 2021-2-17 12:23 PM 發表
又係做D唔做D,留聯絡電話,D人咪亂噏一個號碼,點解唔可以嚴格D,冇安心出行冇得食
呢個政府都唔用腦嘅,肯定大把人亂寫一個電話號碼

引用:
原帖由 足智阿拉丁 於 2021-2-17 02:42 PM 發表
其實什麼2人限聚令真係毫無意義,呢排見幾多人成班人約埋去行山……咁又唔違反限聚令咩?
2人限聚令真係on9,搭地鐵迫到阿媽都唔認得,就可以豁免限聚令,啲病毒識得睇環境、時段黎感染人

下星期大家踴躍啲去打疫苗,疫情已近尾聲,以後就回復正常啦

政府文書很差,
詞不達意,
有無檢查過?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]