• 瀏覽: 537,960
  • 回覆: 7,405
  • 追帖: 167
垃圾台長今早發出電郵向同事告別,他表示:「驪駒在門,同舟相隨五載半,激流蕩;相濡相忘,銘感五內。」
他又指:「寵辱無驚,去留無意,也無風雨也無晴」。
口痕友修改如下:「走狗在門,佔著茅廁五載半,不作為;放任黃屍,助美反中。」「落籍番幫,有恃無恐,禍國亂港太無情。」

熱賣及精選
引用:
原帖由 Y-hk 於 2021-2-19 11:28 AM 發表

冇中國既.
中國疫情控制得好,只要堵塞物流漏洞,嚴控入境隔離措施,截斷社區傳播風險,除咗前線同高危人員,一般國民冇必要接種疫苗。

引用:
原帖由 withorwithoutu 於 2021-2-19 03:59 PM 發表

所以我一直都擔心
會唔會有黃屍在疫苗動手腳
科興疫苗獨立包裝, 好難動到手腳
反而Biontech要分裝, 比較易動手腳

引用:
原帖由 hkc9 於 2021-2-19 03:48 PM 發表

遲D打疫苗,黃人曱甴又唔知會出乜野古惑。
我真係驚,想辭職回大灣區打科興,吸收吓正氣食好嘢。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wong7fai 於 2021-2-19 04:11 PM 發表

垃圾台長今早發出電郵向同事告別,他表示:「驪駒在門,同舟相隨五載半,激流蕩;相濡相忘,銘感五內。」
他又指:「寵辱無驚,去留無意,也無風雨也無晴」。
口痕友修改如下:「走狗在門,佔著茅廁五載半,不作為;放任黃屍,助美反中。」「落籍番幫,有恃無恐,禍國亂港太無情。」
好句好句!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bbc16M 於 2021-2-19 04:11 PM 發表

我想舉報人係街除罩食煙,但都唔知搵控煙辦定報警定邊度好,仲有食支煙幾分鐘,點快都處理唔到。
都係打1823,講有人除罩食煙,在禁吸煙地方內吸煙就控煙辦負責。
在露天可吸煙的公眾地方就食環處負責,告違法防疫條例。

1823有人幫你自動轉駁相關部門,當然講違反防疫條例係優先有真人聽電話。
講低你見到的時間地點,自然有食環署職員去巡查。

吸煙的人總有聚腳位,企同一地方日日吸。放心實告到幾個的。最怕你吾舉報就無人去巡,佢地收call才做野

違反《 吸煙( 公眾衞生) 條例》 ( 第371 章) 規定, 何人不得於禁煙區內吸煙或者攜帶燃點著的香煙、 雪茄或煙斗。

違反《預防及控制疾病(佩戴口罩)規例》
https://www.elegislation.gov.hk/hk/cap599I!zh-Hant-HK

引用:
原帖由 y98141 於 2021-2-19 11:55 AM 發表

政府做野成日唔清唔楚
簡單d,一係:
1. 所有人都有掃,唔理係咪外賣
2. 唔會進入餐廳室內範圍既外賣就唔洗掃
其實按佢呢個安心出行做出嚟o既邏輯, 理論上係應該好似大陸個健康碼咁, 入咩場所都要掃先有用,
因為佢係用嚟做追蹤, 驚會有毒王搞到社區爆發, 搵得返啲人, 而家先唔講班自以為是o既白痴仔唔合作,
單係政府自己定o既規則就已經唔湯唔水, 根本就應該所有人都要掃, 唔掃唔好開門做生意, 連外賣都唔俾做,
因為唔理係連鎖餐廳, 茶記定酒樓, 唔理係外賣定堂食, 基本上都係要踏入間舖去點餐, 就算落完單即刻行返出去等,
要傳播病毒一樣傳得到出去, 病毒傳染係睇嗰個人身上o既病毒濃度高唔高, 如果係高o既, 分分鐘行入去就已經可以傳開,
所以唔明點解唔係冚世界都要掃, 而且全部一齊做, 先有一視同仁o既效果, 班曱甴先冇得嘈,
唔掃就唔好食, 自己返去煮

常與同好爭高下,不共傻瓜論短長
引用:
原帖由 201 於 2021-2-19 04:27 PM 發表

都係打1823,講有人除罩食煙,在禁吸煙地方內吸煙就控煙辦負責。

在露天可吸煙的公眾地方就食環處負責,告違法防疫條例。

1823有人幫你自動轉駁相關部門,當然講違反防疫條例係優先有真人聽電話。
講低你見到的時間地點,自然有食環署職員去巡查。

吸煙的人總有聚腳位,企同一地方日日吸。放心實告到幾個的。

根據新修訂的《 吸煙( 公眾衞生) 條例》 ( 第 ...
但我日日都見火車站口有人食煙, 感覺食環唔投訴都唔做野。
交通交匯處食煙我投訴咗咁多年,日日見但控煙辦都可以話捉唔到,我經過30秒已經見到3-4個食。
因為控煙辦成日打唔通,我經常見到就影低email去控煙辦。除罩就真係唔知搵邊個部門。

引用:
原帖由 noeru0315 於 2021-2-19 04:33 PM 發表

其實按佢呢個安心出行做出嚟o既邏輯, 理論上係應該好似大陸個健康碼咁, 入咩場所都要掃先有用,
因為佢係用嚟做追蹤, 驚會有毒王搞到社區爆發, 搵得返啲人, 而家先唔講班自以為是o既白痴仔唔合作,
單係政府自己定o既規則就已經唔湯唔水, 根本就應該所有人都要掃, 唔掃唔好開門做生意, 連外賣都唔俾做,
因為唔理係連鎖餐廳, 茶記定酒樓, 唔理係外賣定堂食, 基本上都係要踏入間舖去點餐,  ...
黑霉搞亂政府防疫措施配合播毒,唔覺唔覺又一波,追不到黑幕者。
香港民生面臨極度挑戰!時間長了政府很難守得著,這個陰謀不可不防!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bbc16M 於 2021-2-19 04:34 PM 發表

但我日日都見火車站口有人食煙, 感覺食環唔投訴都唔做野。
交通交匯處食煙我投訴咗咁多年,日日見但控煙辦都可以話捉唔到,我經過30秒已經見到3-4個食。
因為控煙辦成日打唔通,我經常見到就影低email去控煙辦。除罩就真係唔知搵邊個部門。
我朋友係控煙辦,我也問過相同問題,食環處不做控煙工作的。控煙辦不巡火車站附近的違法吸煙,因塊地係俾左mtr,控煙辦無權力管,要向mtr舉報。地鐵有自已條例告違法吸煙。(我也有投訴過)
交通交滙署的係有條界,在界邊吸煙不算違法,所以好難捉。條界一般不會cover晒整個轉車區,做成等巴士合法食煙情況。每個交通交滙署會有張地政總署出的地圖,畫明條界响咩位。

政府野係咁,無法。。。

回覆 引用 TOP

直播科興首批抵港

理大暴力衝突事件 警再拘12人今提堂控暴動罪

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 0219_00822_001.html

更多勁爆猛料,請下載《東網》APP:
http://bit.ly/2w9ebqD

回覆 引用 TOP

全職電競手等6人 涉灣仔單位藏白電油案 經審訊全部脫罪
https://www.hk01.com/社會新聞/589454/全職電競手等6人-涉灣仔單位藏白電油案-經審訊全部脫罪
區域法院沈小民

黃大仙10.1衝突9人案 唯一表證成立女被告 脫非法集結罪
https://www.hk01.com/社會新聞/589446/黃大仙10-1衝突9人案-唯一表證成立女被告-脫非法集結罪
裁判官黃士翔

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 noeru0315 於 2021-2-19 04:33 PM 發表

因為唔理係連鎖餐廳, 茶記定酒樓, 唔理係外賣定堂食, 基本上都係要踏入間舖去點餐,  ...
理論上資料應該要上傳先可以做到管理,但政府一味怕呢怕路,搞到個安心出行廢,不斷期望啲人會自動自覺,自動自覺就一早記底自己行程啦,仲使用個爛鬼apps咩。
假設好似上次有個確診者死咗係屋企,就算佢用咗安心出行,政府都要申請查個電話內容,靠個apps發消息俾所有人,仲要人自動自覺去檢測,仲要認為所有人都行動一致。咁one pattern就唔會封區都唔檢,大肚婆緊密接觸都走佬避檢啦。好似成日將個波推咗俾市民就叫盡咗力,並不是解決問題的好方法。

引用:
原帖由 201 於 2021-2-19 03:20 PM 發表

剛去左間大集團連所店食飯,無要求食客啫安心出入,也沒有要求手寫。
即時舉報打電話1823,吾駛1分鐘有食環署防疫人員接聽舉報。

原來現在舉報好簡單方便,1823裡有關於舉報違反防疫要求。講明優先處理,即時有人接聽。 
收到,唔該師兄

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]