• 瀏覽: 564,663
  • 回覆: 96
  • 追帖: 132
+368
引用:
原帖由 ckm 於 2021-3-17 09:31 AM 發表

所以告票點都要發,雖然佢有機會打得乜,但打官司都要時間同金錢,煩吓嗰班諗樣都好,啲黃🐶係唔見棺材唔流眼淚
其實因為禁聚係防疫目的。而防疫無關傳統私人地方概念,所以幾乎唔會打得甩。

引用:
原帖由 superpartick 於 2021-3-17 11:57 AM 發表

同意!疫苗係短時間內的生產品,每一隻,科興,復必泰,阿斯利康等等也好,科學的講,我深信,每一隻有佢的好與不好,好像科興,副作用細的,但保護率低的,復必泰副作用大的,但保護率高的,視平自己體質同需要,不要過份神化或醜化某一種疫苗,以科學角度,我也深信暫時無一種係無副作用兼保護率高
科興係測試群體問題先保護率好似低。

但其實問題係科興可能係只係驗到有病毒感染而免疫系統需要少少時間發揮作用。換個測試方式好數據結果就唔同。

引用:
原帖由 cannotdisplay 於 2021-3-17 03:16 PM 發表

支持,  只有越多人打疫苗, 香港先有可能越快清零
打疫苗與清零無關, 因為群體免疫只係減少傳播, 但唔代表病毒會消失

但對個體來講, 佢打左就多個保障

林鄭放風打兩針有機會放寛通關, 應該都好事近先咁講

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2021-3-17 05:06 PM 發表

唔係好科學, 到今日為止, 不論科興還是復必泰, 打完疫苗後, 只知會減低發作或變成重症既機會
但是否還會傳播病毒, 未聽過有正式論證, 萬一打左疫苗一樣可以播毒, 咪累死人?
你要留意, 大陸的疫苗護照樣式, 係有上次化驗時間及體內是否有抗體

原則上, 化驗左無帶病毒, 而體內亦有抗體, 確實係唔會有感染風險

可見確實有通關的計劃

引用:
原帖由 qweeeeqq 於 2021-3-18 08:55 AM 發表
又圈吓d疑似播毒句子先

而家起碼跌吉個個對某報免疫。

美國標準華人婦人係正當防衛且可以不退讓法反擊,打死施襲者佢都無事。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]