• 瀏覽: 564,896
  • 回覆: 171
  • 追帖: 132
+368
引用:
原帖由 Chilie 於 2021-2-26 06:12 PM 發表

係呀! 之後見佢落得如此田地, 真心涼
另外, 語文飯老師, 該煨係咪"抵佢被火煨"咁解呢?
人講我又講,冇深究出處,大概係抵你死咁嘅意思,網上各有說法,哩個近似

https://kknews.cc/zh-hk/news/qnlyy8y.html

引用:
原帖由 Chilie 於 2021-2-26 07:59 PM 發表

妹妹師兄有禮😁 喎都多謝妹妹師兄制造個機會比我去求証😂
哩啲老餅用語,而家都好少人講,其實該煨以前都係女性講,男性絕少用哩句。

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021-2-27 11:13 AM 發表

當時大叔貼誇張到5日就爆貼的,我夜晚睇到12點幾老虎話我搞咩鬼,,所以中午就看下書平衡下但其實我都係睇下煮食書和恐怖小說囉
有冇check腰哥whatsapp wechat?

引用:
原帖由 大叔5935 於 2021-2-27 03:15 PM 發表

你唔好將自己處境代入腰兄嘅情況啦!

老虎冇check,不過射厘眼,又問點解咁夜唔瞓,佢都知我睇黑暴消息,試過唔止一次發開口夢。

引用:
原帖由 大叔5935 於 2021-2-27 03:04 PM 發表
因為呢兩日除咗要確定工作事情外,都要搞搞個煤氣爐,又要照顧家中兩老嘅兩餐,現在先得閒睇番呢兩日吓留言。

至於新工作,將來應該都有可能需要去大灣區某些地區工作(澳門或珠海),但未必係長駐,而且亦有可能需要接觸東南亞嘅企業(我直接report to Chairman,而Chairman係東南亞人士),所以我對新工作都有唔少期待。

在此多謝咁多位版友對大叔搵工嘅關心及對我新工作嘅祝福先。因為都好多版 ...
珠海?有機會獻上一雙老青啦

引用:
原帖由 大叔5935 於 2021-2-27 03:27 PM 發表

短期內唔會出愚港啦,因為新工作其中一個首要任務,就係要係另一區開多一個office,要搵地方又要裝修,有排忙呢!你果一雙大青都係記住數先啦!
唔好忘記一孖燒賣

引用:
原帖由 big3624 於 2021-2-27 01:06 PM 發表

連去廁所都要揸住手機
最誇張朝早追完收工一千七百幾個post,可能阿爺睇咗香討三大帖,知道仲有班愛國鵪鶉。

引用:
原帖由 kenywj 於 2021-2-27 01:18 PM 發表
全民吔菠蘿啦
腰兄快啲介紹你張菠蘿菜單比菜婆啦

菠蘿包算唔算👅

引用:
原帖由 大叔5935 於 2021-2-27 03:18 PM 發表

捧殺

引用:
原帖由 乾坤360 於 2021-2-27 11:57 PM 發表

呆灣重有咩野會輸入國內,咁可以慢慢玩死佢地
遲早禁運芯片,有後門

引用:
原帖由 33Chris 於 2021-2-28 12:30 AM 發表
好消息, 唔使再經過時篤眼篤鼻

Chickeeduck 沙田新城市店不獲續約
https://www.thestandnews.com/politics/chickeeduck-沙田新城市店不獲續約-周小龍冀轉戰街舖-無理由全港業主都奶共/
割席了

引用:
原帖由 大叔5935 於 2021-2-28 01:39 AM 發表

其實set up新office呢類工作,我工作咁多年已經做過幾次,最大鑊果次係一個超過200人嘅辦公室,搞咗大半年,都係一腳踢包辦,所以今次都唔算係咩難事。

而且set up咗個新辦公室後,我就會係新辦公室坐鎮,再有新工作要開展.......
Pantry啲架撐要捉緊啲

引用:
原帖由 甚麼都沒有 於 2021-2-28 11:17 AM 發表

禁運芯片好似大陸傷過台灣
而家就係

引用:
原帖由 y98141 於 2021-2-28 12:25 PM 發表

所以依家新office好多都搞open pantry + transparent partition。 好多野一眼睇曬,小員工表示好唔開心
冇咗講人哋私穩嘅私隱

引用:
原帖由 甚麼都沒有 於 2021-2-28 12:16 PM 發表

假如大陸禁止台灣芯片進口,美國正好借機全面禁止芯片進口大陸,到時其他國家都跟隨就大件事
咪試下囉,其他國家都跟隨?五年前都驚驚地

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]